Preben, cross-fit

Tjena Tjena,

Igår så körde jag och Mackan ett grispass ute på Bosön/Lidingö som heter Preben. Vad namnet härstammar från vet jag ej men det sägs vara ett ryskt brottarkoncept som Karelin körde efter när han ville träna syratålighet.

Man är två och två. Jag och Mackan till exempel. Sju övningar. Varje övning ska man göra 10 rep av.

Vi körde:

-spänsthopp på plint

-thrusters (skivstång med 20 kg på) som man tar ner till midjan sedan upp över huvudet

-med viktskiva 15 kg som man gör en stor cirkel med (wax on wax off)

-brutalbänk

-wall ball shot. (7 kg medicinboll som man gör djupa knäböj med sedan kastar upp 4 m upp på väggen)

-knees to elbow. (på en chinsstång ska man ta upp knäna mot armbågarna)

-burpees, (armhävning med upphopp och klapp)

utförande:

man turas om att köra, när jag kör vilar mackan och vice versa.

Han börjar med första övningen, då vilar jag, sedan kör jag då vilar han. Andra varvet kör han första övningen + den andra medan jag vilar och sedan kör jag då han vilar. Tredje varvet kör han första+ andra+ tredje sedan kör jag samma övningAR sådär håller man och bygger på tills vi kört alla sju övningar, dvs 10+ 10 + 10+ 10+ 10+ 10+ 10 =70 rep på sista varvet, då plockar man bort första övningen (spänsthopp) och börjar med thrusters + alla andra på rad. varje varv plockar man bort en från början och det innebär att man slutar med burpees.

Hajar Ni?

Kontentan är att det är sjuukt vidrigt sjukt högt tempo för jag vill köra så snabbt jag kan så mackan får så kort vila som möjligt och iom det är så få rep av varje kan man hålla ett högt tempo och man orkar göra allt svinsnabbt. Det här tar ca 20-25 min och det är klar yrsel i huvudet efteråt.

Preben enligt google.

Karelin

Brutalbänk

och självklart Bosön vassaste stället i Sverige att träna mångsidigt på!

Marraaaan

2 Comments

 • Svara april 27, 2011

  kristofer

  Preben är en Fd svensk förbundskapten i brottning.
  Finns även skivstångs pass som han utformat.

  • Svara april 27, 2011

   Martin Nordstrand

   Hur ser ett sådant pass ut?

Leave a Reply