Självkänsla

Låg och tänkte på ett program där jag hörde Mia Törnblom och hittade en text vid frullen imorse som ni får nu:

Krönika – Mia Törnblom
Hur länge ska man träna självkänslan?

När jag blir intervjuad får jag ofta frågan – Hur länge ska man hålla på och träna sin självkänsla? Jag tror inte någon journalist någonsin frågat till exempel Blossom Tainton samma sak, Hur länge ska man fortsätta träna? Så länge man vill ha god kondition skulle hon förmodligen svara då.

Självkänsla är själens kondition, vill vi ha en vältränad och hälsosam kropp tar vi ansvar för den, på samma sätt är det med vårt inre, vill vi ha god självkänsla och känna inre trygghet tar vi ansvar för det och inser att det precis som kondition är en färskvara. Under arbetet med min senaste bok intervjuade jag många modiga och härliga tjejer och killar, alla sa de samma sak. I skolan pratar vi inte om det här, vi pratar inte om mod, självkänsla, oro, rädsla och sorg. Vi pratar nästan ingenting alls om det som är viktigt.

Jag anser att livskunskap borde vara ett obligatoriskt ämne redan i första klass, det spelar ju ingen roll hur många mattetal vi löser eller hur många årtal vi lär oss. Om vår självbild säger oss att vi är sämst i världen på matte och historia så är det just det resultatet som kommer att synas. Eller ta tandborstning, som de flesta av oss får lära oss av våra föräldrar att göra två gånger om dagen. Det blir en självklarhet, ingenting vi behöver tänka på att göra. Vi bara gör det. Det borde vara lika självklart att få lära sig att ”borsta” bort negativa tankar dagligen. Och precis som vi har idrott i skolan för att få bättre hälsa och friska kroppar, behöver vi träna vår inre hälsa regelbundet.

Det är knappast av ondska som våra föräldrar och lärare varit nitiska med tandborstning och läxor, men glömmer självkänslan. Jag tror inte att de visste hur de skulle göra. Kanske är det de som är unga idag som får lära sina föräldrar och lärare hur det går till att träna insidan! Stora förändringar och tankerevolutioner kommer oftast från yngre generationer.

Jag är övertygad om att ju tidigare i livet vi börjar jobba med vår inre utveckling, desto bättre.
//Mia

och jag säger bara AMEN.

Marraaaaaan

knas.

typ.

M

Be first to comment