Analys av Leifby på Aftonbladet

Som jag tycker är bra och målande:

“Matti Heikkinen krossar allt motstånd och tar Finlands första VM-guld i Holmenkollen, och norrmännen fortsätter att samla medaljer. Eldar Rönning lägger beslag på silvret och Martin Sundby kniper en bronspeng på herrarnas klassiska 15 kilometersrunda.

Grattis till Finland, förstås!

Fem dagar och fem tävlingar återstår av VM nu men med tanke på hur det har sett ut för svenskarna de senaste dagarna så önskar jag att det var industrisemester.

Johan Olsson blir bäste svensk i dag. Han är 17:e man i mål. Anders Södergren är 22:a, Marcus Hellner 34:a och Daniel Richardsson, som var så bra i genrepet i Drammen där han utklassade alla och var vårt stora hopp, blir inte bättre än 42:a.

Det är var den mörkaste skiddagen vi har upplevt sedan Jörgen Brink rusade in och igenom den där väggen under stafetten i Val di Fiemme-VM 2003.

Richardsson är ett Mark Knopfler-solo efter Heikkinen i mål och nu råder det inget som helst tvivel. Svenskarnas vallningstaktik har totalhavererat. Svenskarna suckar när de får frågor om sina skidor och vallachefen Larry Poromaa verkar inte ha en aning om vad det är som inte stämmer.

För mig är det en gåta.

Finländarna, norrmännen, fransmännen, tjeckerna sätter vallningen perfekt men de svenska vallarna har helt tappat greppet. I dubbel bemärkelse. Och hur kul är det att börja testa och laborera nu, mitt under brinnande VM? Ska de börja spå i kaffesump eller klunsa fram en valla?

I morgon körs sprintstafetten, på torsdag avgörs damernas stafett och på fredag är det dags för herrarna. Hur ska det gå? Om inte vallateamet rör ihop en magisk häxsoppa i den där i vallaboden under den kommande natten så får vi nog sikta på att spurta i kapp en japan, kriga ner en algerier och ta oss i mål före en cypriot.

*****

När till och med Anders Blomquist, Sveriges mest optimistiska man som kan hitta någonting positivt med en flugsvamp, är en hängskalle – då vet man att det är illa, riktigt, riktigt illa.

Men, skam den som ger sig. Thomas Wassberg säger ju att det såg illa ut i Calgary-OS också, sen knep Gunde Svan guldet på femmilen och Ottosson, Mogren, Svan och Wassberg en klassisk svensk seger i stafetten.

Vi hörs i morgon.

/ Leifby”

Marcus Leifby

Vad gör de där inne, röker fredspipa eller?

Dags för den här liraren att rycka in kanske?

Marran

Be first to comment