Lilleström

där vi bor är riktigt fint och enligt min polare Emelie känt för att de har en hel del gamla svenska hockeypros som bor här och jag hajar varför. Det är en sån där glassig förort i style med typ Lidingö, Saltis eller Viksjö (där jag växte upp).

Wikipedia säger:

Lillestrøm är en stad (stadsstatus sedan 1997) i Skedsmo kommunAkershus fylkeNorge. Staden ligger knappt två mil öster om Oslo och har cirka 14 000 invånare.

Lillestrøms traditionella huvudnäring är skogsindustri. Staden var ett centrum för timmerflottning och fick på grund av sinasågverk smeknamnet “Flisbyen”.

Lillestrøm har sitt namn efter gården Lille Strøm, där den första stationen på järnvägen mellan Christiania (Oslo) och Eidsvollöppnade 1854. Den industriella revolutionen innebar några år därefter en kraftig befolkningstillväxt för staden, då timmerhanteringen industrialiserades. Fram till 1961 var staden en egen kommun.

Lillestrøm är en järnvägsknut. Där förenas Kongsvingerbanen med stambanan.

Lillestrøm är säte för Akershus teater, flera konstgallerier samt två biografer – en gammaldags 20-talsbio och en modern flersalongsbiograf.

Stadens främsta fotbollsklubb, Lillestrøm SK, som spelar sina hemmamatcher på Åråsen stadion, tillhör den högsta norska serien, Tippeligaen.

Något mer ni vill veta?

kult!

Lilleström in summer

gräddhyllan där jag sprang imorse.

Marre

Be first to comment