Nytt från Shimano

Senaste ifrån Shimano saxat ifrån Happymtb.org vassaste mtb-sidan ever.

Shimano är mycket nöjda med sin nya skivbromsteknik som infördes på nya XTR i fjol. Så pass nöjda att de inför tekniken direkt till de lägre grupperna. Oftast brukar denna procedur gå i steg och ta flera år innan de lägre grupperna får den senaste tekniken.

Bromsoken hos SLX får Ice Technology. En teknik som innebär att effektivt ta hand om den värme som uppstår vid inbromsning. Detta åstadkommes med nya bromsklossar och en extra kylfläns på oket.

De speciella bromskivorna med sandwichteknik som presenterades till XTR ingår inte i SLX-bromsarna utan de får traditionella solida skivor i 160, 180 och 203 millimeter. Men sandwichskivorna passar att använda till SLX för ännu bättre värmeavledningsförmåga.

De nya SLX-bromshandtagen bygger på XTR och får Servo Wave-teknik som ger snabbare ingrepp och ökad bromsprestanda. Jämfört med tidigare modell uppges de nya bromsarna ha 25% mer bromskraft. Handtagen har verktygsfri justering av handtagsavståndet och får öppen klämma för enkel montering.  De nya SLX-bromsarna finns på marknaden juni 2011.

Hos Deore är det traditionella bromsok och bromsskiva. Uppgraderingen sker i bromshandtaget som med Servo Wave får 14% mer bromskraft än tidigare. Öppen klämma för enkel montering.

SLX, Deore och även 446-bromsen som uppdateras får det nya förenklade bromsluftningssystemet One way bleeding. Oljan i skivbromsoket går en enda väg genom oket och ut igen vilket ska göra det enkelt att få ur all luft ur systemet. Bromsarna har precis som tidigare mineralolja i systemet.

Shimano kommer även med en mekanisk skivbroms i en lägre priskategori än de legat tidigare. Därmed finns det ännu större möjlighet för cykelfabrikanterna att montera skivbromsar även på de mest ekonomiska cyklarna.

Hos den nya M375-bromsen har bromsklossarna flyttats isär 20% vilket ska minimera riskerna för bromsskrap mot skivan. Samtidigt har fjäderkraften minskats vilket ger en lättare bromsmanöver.

Bra va, nu vet ni lite om vad som händer på Shimanos front så nästa gång ni ska tjacka en ny jonne så har ni lite pejl.

M

Be first to comment