Points nya surfski

Fick jag en titt på idag på Allt för Sjön (båtmässan som jag kallar den)

Den såg snabb, fräsch och genomtänkt ut och det ska bli väldigt kul att se hur den går i vattnet, tänkte testa den nästa vecka rättare sagt på onsdag tillsammans med Erik ifrån Point.

Snygg sittbrunn och jag gillar nätfickan. Fotsystemet med en kolfiberplatta är väldigt likt Nordic Kayaks som Freddan har utvecklat. Vem var först, Point eller Freddan. Jag bettar en tusing på Freddan.

Vad tycker Ni?

Marre

15 Comments

 • Svara mars 8, 2011

  Wangler

  Jaså det var så fotstödet blev. Magnus pratade väl redan i maj förra året om att han hade något revolutionerande på gång till fotstödet som han inte ville visa upp i förväg. Fast ett fotstöd med flexande led istället för gångjärn är nog inget som är lönsamt att försöka söka patent för.

  • Svara mars 9, 2011

   Martin

   Det är väldigt snyggt och säkert superfunkis. Det jag saknade var att man kan stänga länsen här är det fritt flow hela tiden, åt båda hållen.

   • Svara mars 9, 2011

    FastFred

    Jo det flexande pedalerna har vi haft redan sen vår prototyp kom för två år sen. Att patentera det är förstås inget värt. Tror Magnus först hade en annan lösning där fotstödet var ledat i lodrätriktning och man svängde genom att pressa utsidan av foten. Den flexande lösningen kräver en del av materialet för att den ska hålla i alla väder och efter 5000 böjningar, det är nog därför fler inte kör den. Aoutoclav och prepreg kolfiber garanterar att det blir optimalt.

    • Svara mars 9, 2011

     Martin

     Tack för bra svar, nu slipper vi spekulera!
     5000 böjningar vad motsvarar det?

 • Svara mars 9, 2011

  Wangler

  5 000 böjningar på varje sida innebär alltså 10 000 kurskorrigeringar när man snabbt skiftar mellan olika dyningar. Varje dyning surfar du 150 m på, det innebär att man kommer 150 mil innan materialet ger upp. Jag tror nog att Ni lyckas lite bättre än så…

  • Svara mars 9, 2011

   fastfred

   ja, gjorde ingen närmare fundering på det… vi pratar nog miljoner böjningar, hur många mil blir det? beräknat på svensk sjö?

 • Svara mars 9, 2011

  Martin

  Fasen vilken skön uträkning Wangler!
  Jag tror också att materialet räcker mer än 150 mil, Fred: kanske göra en 3000-mila garanti på “pedalsystemet”?

  M

 • Svara mars 9, 2011

  Mattias

  Ni som var uppmärksamma såg den redan i sommras på bla. sea masters och vid oscars kurs i oxelösund samma båt men inte samma finish. Jag blev inte kompis med fotstödet men det har gjorts om av magnus sedan dess. det var bara prototypen.

  • Svara mars 9, 2011

   Martin

   Det stämmer!
   Finishen var faktiskt riktig bra men jag granskade den inte med lupp.

   Vad har du mer för reflektioner ang den lådan?

 • Svara mars 10, 2011

  Wangler

  Vad är syftet med flexande fotstöd egentligen. Det jag kan tänka mig är att man sparar kanske 100 g vikt utan gångjärn och gummicord, ev kortare monteringstid men finns det någon annan fördel?

  • Svara mars 10, 2011

   Martin

   Jag bollar frågan till Fred och hoppas han svarar!

 • Svara mars 10, 2011

  FastFred

  Nej det är inga fantastiska fördelar men en bra sak som vi upplever är att pedalerna alltid strävar efter att stå rakt upp så fort du släpper kontakten med dom. Paddlar du då rakt fram en längre sträcka så kan du helt släppa kontakten med pedal- delen och bara fokusera på att trycka med hälen utan att du småsvänger ofrivilligt på pedalerna, vilket man gärna gör om man måste ha kontakt med pedaldelen för att den ska vara upprätt. Visst det går att få samma funktion med en väl justerad kord. Annars är det som du säger mycket mindre montage, de flest modeller med någon form av led görs i 6 delar som ska rensågas, limmas i hop till 3 och finslipas (om man inte gör det simpelt med marin plyfa och gångjärn). Massa meck som man betalar dyrt för om man tillverkar i Sverige. Kräver också cnc frästa aluminimum formar om det ska göras schysst som kostar det också. Vi tillverkar i en form som är 1.5 m bred och kan sen snabbt figursåga ut 6 st uppsättningar. Dessutom kan vi då reglera på vilken höjd vi vill ha flexen och hur mycket fast platta man vill ha. Enkelt och funktionellt. Vikten är ungefär samma.

 • Svara maj 20, 2011

  Björn Thomasson

  Magnus eller Freddan, frågar Marre i notisen? Jag tror att om man skall utnämna en uppfinnare, ligger jag nog rätt bra till. En sådan pedalplatta har nämligen funnits som idéskiss till min kajakritningar i drygt tio år och sitter i flera hembyggda träkajaker – fast då i form av en utsågad platta i 3 mm björkplywood monterad på en tvärslå i furu. En enkel, lätt, elegant och pålitlig konstruktion utan rörliga delar som bra stöd, återfjädrar och formar sig mjukt och bekvämt efter fotsulan. Och trä håller betydligt mer än 5000 böjningar – den som är road kan räkna ut hur många gånger ett träd böjer sig i vinden under sin livstid.

  När Fredrik och jag för snart 4 år sedan började prata om det som skulle bli Fusion, fanns pedalplattan med från början i skisser, prototyp, presentationer och pressreleaser.

  Men egentligen spelar det ingen roll vem som var först. En flexande platta är den logiska fortsättningen på de mer eller mindre komplicerade pedallösningar som funnits i kajaker under några decennier. Idén låg s a s i luften, all information som behövdes fanns på plats och det handlade bara om att se det som var uppenbart för alla (ja kanske inte riktigt alla – Churchill sa: “de flesta som snubblar över en bra idé reser sig upp, borstar av sig och går vidare”).

  Jag och Fredrik var också överens om att inte försöka patentera eller skydda. För det första tror jag att det saknas “verkshöjd” – att att produkt skall vara så unik att två personer inte skulle kunna komma fram till samma lösning oberoende av varandra. För det andra finns en moralisk aspekt. Patent har kommit att, i motsats till ursprungstanken, bli ett sätt att hindra utveckling och hålla uppe osunt höga priser, till stor nackdel för samhället och kunder. Bra idéer skall kunna utvecklas fritt, byggas vidare på och användas. För det tredje har små företag inte mycket nytta av patentsystemet. Eftersom jobbet att upptäcka plagiat och driva civilmål ligger på patenträttsinnehavaren är risken stor att man blir en paranoid förvaltare av gamla snilleblixtar istället för att kläcka nya.

  Därför kom vi överens om att vår pedalplatta skall vara fri att använda och vidareutveckla.

 • Svara maj 20, 2011

  Wangler

  Kul att läsa dina kommentarer Björn. Jag delar din uppfattning om patent, känns lite som Stockholmscupen (här skulle det ha varit en “Smiley” om jag hade använt mig av sådant). Men skall man vara pragmatisk så finns det ju fördelar med patent också, det är ju skillnad på att utveckla ett fotstöd till en kajak eller att lägga ned 30 års forskning på ett nytt läkemedel. Men återigen ger ju det effekten att läkemedelsbolagen bara satsar på medicin mot västvärldssjukdomar…

  Jag är dock fortfarande inte övertygad om fotstödets fördelar vid paddling. Tillverkning, enkelhet och robusthet kan jag förstå men skall man paddla Surfski på annat än plattvatten är roderresponsen helt avgörande och klart viktigare än skrovformer, vikt och styvhet i skrovet. Att få pedalerna att stå rakt upp på ett gångjärnsstöd löser man enkelt med lite gummicord och på det lilla jag testat Fusion så kändes det som att motståndet ökade i plattan med ökat roderutslag samtidigt som det gick lite för lätt att flexa det några mm. Det kan hända att det blir bättre med noggrann justering men ändå. Jag ser inte någon stor nackdel med stödet men med tanke på “hypen” så vore det kul om det hade någon funktionell fördel också.
  Skall man få till bättre roderrespons på Surfskis tycker jag man skall satsa på stöd som går att justera i vinkel och höjd (som Nelos) så att man kan sitta avslappnat och ändå ha tån på exakt rätt position på plattan. Stödet skall också ge ett bra stöd för hela foten utan att flexa eller knarra och gå att justera i längsled med små steg (återigen Nelo). Detta är betydligt viktigare än att snabbt kunna ändra position på stödet (om den inte tillverkas för klubbar eller uthyrare). Vidare skall linorna sluta i en trissa och inte axel som vrider runt rodret (Ex Fusion och Zedtech) men jag skulle gärna se att det då levererades flera storlekar på trissor så att man kan byta för olika typer av lopp. Zedtechs nya ++ modell har dessutom trissor för linorna vid fotstödet vilket jag tror kan vara bra för ökad effektivitet vid styrning.
  Avslutningsvis måste givetvis varje skida levereras med olika roderblad för olika förhållanden, inga kompromisser mellan surfroder och sjögräsavvisning alltså.

 • Svara maj 20, 2011

  Björn Thomasson

  Min ursprungliga platta i plywood hade inga veck eller böjanvisningar och fungerade utmärkt för havsspaddling i kajakskrov med mer kursstabilitet än surfskis. Den böjde sig i sin helhet i en mjuk böj som passade fotsulan och det progressiva motståndet/återfjädringen fungerade bra för en kajak där man jobbar mindre med rodret än i en surfski.
  Att ändra utväxlingen görs enklast genom att flytta linorna till andra hål i plattan, än att byta linhjul.
  När idén flyttades till surfskin tillkom efter tester ett “gångjärn” i form av en böjanvisning som innebar att pedalen bär sig åt mera som en traditionell gångjärnspedal – en försämring för den ursprungliga användningen, men en förmodligen nödvändig anpassning till surfskibehovet.
  Men även om det krävs lite mer experimenterande med mjukheten i gångjärnet , utväxling etc, tror jag ändå pedalplattan har även ergonomisk/funktionella fördelar för surfskis – inta bara enkelhet och låg vikt.

Leave a Reply