Bihåleinflammation tjalalalalala


Tjena,

Situationen är såhär: Ända sedan jag var i London har jag varit förkyld och haft en tryckande känsla uppe vid näsroten och detta i kombination med huvudvärk mer eller mindre hela Gumball så är jag riktigt less nu och har lyckats googla mig fram till att jag har bihåleinflammation vilket suger hästballe att ha.

Vårdguiden.se säger:

Bihåleinflammation, rinosinuit, är en inflammation i ett eller flera av de luftfyllda hålrummen, bihålorna, innanför ansiktet. Du kan få värk i kinderna, kring ögonen, i pannan eller i tänderna i överkäken. När en förkylning inte ger med sig inom tio dagar bör du kontakta vårdcentralen.

Bihåleinflammation är en inflammation i ett eller flera av de bihålor som finns innanför ansiktet. Begreppet rinosinuit betonar att det är en inflammation i både näsa och bihålor. Det betyder att till exempel en förkylning kan ge symtom från både näsa och bihålor. Denna rinosinuit behöver inte alltid behandlas utan går oftast över av sig själv.

Hos vuxna och större barn finns bihålor i överkäkar, bakom pannan och inuti huvudet mellan ögonen. De har förbindelse med näshålan via smala öppningar. Normalt kan luft, vätska och slem fritt passera till och från bihålorna.

När du blir förkyld eller får influensa blir oftast även slemhinnorna i bihålorna svullna. Detta kan leda till att förbindelsen till näsan blockeras. Slem och bakterier kan då samlas i bihålan.

En bihåleinflammation uppstår sällan under första veckan av en förkylning. Vissa personer får oftare besvär än andra.

Symtom på bihåleinflammation

Vanliga symtom vid bihåleinflammation är att en förkylning blir långdragen och inte vill ge med sig. Du får huvudvärk, hosta och tjock snuva. Beroende på vilka bihålor som är angripna kan värken kännas i kinder, kring ögonen, i pannan eller i tänderna i överkäken.

Du kan få feber, men inte alltid. Oftast känner du dig sjuk och hängig om du har bihåleinflammation. Typiskt är att du inte längre känner dofter som tidigare.

En obehandlad tandinfektion i överkäken kan leda till inflammation i ena käkbihålan.

Spänningshuvudvärk och värk från käkmuskler kan ge liknande besvär och kan då misstolkas som bihåleinflammation.

Graviditet

Bihåleinflammation uppstår lättare under graviditet eftersom luftvägarnas slemhinnor då har lätt för att svullna.

Tandinfektion

En obehandlad tandinfektion i överkäken kan leda till inflammation i ena käkbihålan.

Förebygg bihåleinflammation

Om du brukar få bihåleinflammation i samband med förkylning kan du redan i början av förkylningen se till att gångarna till bihålorna inte täpps till genom att ha högt under huvudet när du vilar eller sover. Ett tips är att lägga tjocka böcker under sängbenen vid huvudändan.

Råd vid bihåleinflammation

  • Undvik stark värme och kyla, eftersom det gör mer ont i bihålorna vid temperaturförändringar.
  • Det kan hjälpa att andas in ånga eller fuktig luft, eftersom fukten tunnar ut slemmet så att det lättare kan rinna ut.
  • Drick mycket vätska, vilket också gör slemmet tunnare.
  • Ha högre under huvudet när du sover.
  • Undvik att röka.

Om du har bihåleinflammation och ska flyga kan du få mer ont eftersom trycket i bihålorna inte kan utjämnas på grund av inflammationen.

Fråga om råd

Om du undrar över något kan du dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet och få ett personligt svar inom en timme genom att logga in på Vårdguidens e-tjänst Mina vårdkontakter.

Du kan även dygnet runt prata med en sjuksköterska och få råd, ring Vårdguiden på telefon 08-320 100. De som svarar kan även tala om på vilken vårdcentral du är listad.

På andra språk

  • För råd på arabiska, ring 08-528 528 38.
  • För råd på bosniska, kroatiska eller serbiska, ring 08-528 528 96.

Sök vård

Kontakta:

  • vårdcentral för undersökning om du misstänker att du har bihåleinflammation.
  • tandläkare om du har en tandinfektion som du tror har spridit sig till överkäkens bihålor.

Adress och telefonnummer till en vårdmottagning hittar du under Hitta vård och omsorg. Du kan även kontakta vissa mottagningar och beställa en tid via Vårdguidens e-tjänst Mina vårdkontakter.

Undersökning vid bihåleinflammation

I de flesta fall ställer läkaren diagnos utifrån dina besvär och genom undersökningen.

Om man är osäker kan bihåleinflammation påvisas genom röntgen, ultraljud eller spolning av bihålorna.

Behandling av bihåleinflammation

Det viktigaste vid behandlingen är att frigöra gångarna till de tilltäppta bihålorna.

Om du fått en kraftig inflammation i käkbenets bihålor kan läkaren vara tvungen att punktera bihålorna genom näsan och skölja ur dem. Då blir du bättre direkt.

Om du får upprepade infektioner kan en operation vidga förbindelsen till näsan.

Läkemedel

Bihåleinflammation med uttalade besvär behandlas med antibiotika eller genom punktion av bihålorna för att man ska kunna spola bort varet.

Även med rätt sorts antibiotika tar det ofta fyra till fem dagar innan du blir tydligt bättre.

Läs mer om rekommenderade läkemedel vid bihåleinflammation enligt Kloka Listan.

 

där gör det ont..

 

Så nu kära läsare, någon av er som haft skiten och kan berätta lite erfarenheter om det eller t.om. kan skriva ut ett recept på någon värstingmedicin?

 

martin.nordstrand@betsafe.com

 

Marran

Be first to comment