Hur bra är egentligen crossfit?

På SVD tas frågan upp:

FRÅGA

Hej Mats!

Har blivit nyfiken på crossfit eftersom det sägs ge snabba resultat med relativt liten tidsåtgång. Har sett vänner bli grymt fysade efter att ha kört crossfit ett tag. Vad tycker du om träningsformen? Vilka övningar är mest effektiva om man vill bli bra grundtränad? Alla tips tas tacksamt emot!

/Anders

SVAR:

Hej Anders!

Min personliga åsikt kring träningsformen är både positiv och negativ. Jag kan ju börja med det positiva. Många av momenten baseras på olympisk styrka och grundläggande övningar som engagerar stora och många muskelgrupper. Detta ser jag som en klar fördel kring att utvecklas snabbare. Intensiteten och lekfullheten (om ni tillåter mig att kalla det så) tillsammans med den stora fantasin i att utforma system och träningsglädje gör att den är väldigt inbjudande och väldigt rolig jämfört med övrig träning (och effektiv). Detta leder till att chanserna att fortsätta träna ökar och med det resultaten. Möjligheten att både köra själv likväl som med flera andra är också ett klart plus. Det behövs inte speciellt mycket utrustning och jag gillar verkligen känslan av att vara i en crossfitanläggning. (Känns ”ruff” om ni förstår vad jag menar.)

Det negativa:

Tyvärr baseras mycket av uppläggen på att klara så mycket som möjligt på en utsatt tid. Detta leder till att tekniken blir väldigt bristfällig i många övningar och i vissa fall försöker man hitta en teknik som gör att rörelsen ska ske fortare och på det sättet missar man delar av syftet kring styrketräning och minskar säkerheten avsevärt. Många av momenten kan vara väldigt svåra att köra om man är motionär men ändå slänger man på folk tunga stänger och svingar dem i chinsräckena.

Känner många certifierade instruktörer från crossfit och de betonar verkligen korrekt teknik men tyvärr ser man otroligt många som slarvar och rent ut sagt skadar sig. Har i vissa fall sett skadefrekvenser på upp till 80 % och så ska det inte få se ut. En annan negativ aspekt är den kultkänsla som man kan få ibland när man pratar med inbitet crossfitfolk. Det finns bara crossfit och inget annat kan vara bra. Man fnyser åt andra tränande som väljer andra träningsformer och kan inte alls se fördelarna med andra träningssätt och man kan absolut inte se det negativa i crossfit. (Detta är inget unikt för just crossfit utan ses i alla läger). Det tycker jag är synd och inte särskilt ödmjukt. Jag använder jättemycket av tankarna från crossfit men ibland väljer jag absolut andra vägar.

Om man ska bli grundtränad så måste man självklart se varifrån man startar. Lägg upp en testserie och utvärdera din egen fysiska status (fysprofil) så har du en bra bas att starta ifrån. Oftast är det bästa att sikta på stora muskelgrupper som ben och rygg när man ska jobba på sin grundträning. Att arbeta med stabilitet och balans är även en väldigt god idé. Perioder om 2-12 veckor brukar vara vanligast och repetitionsantal mellan 12-20 reps är traditionella upplägg för grundträning om man tittar på styrketräning.

Kolla gärna in www.crossfit.com om ni vill läsa mer om just crossfit. En intressant diskussion är startad på http://traningslara.se/crossfit-och-falsk-marknadsforing/comment-page-1/#comments. Ta gärna del av den också om ni har tråkigt i hängmattan.

Hoppas alla har en fantastisk sommar. Jag jobbar på mitt PB i bänk och hoppas snart att det som en gång var tungt ska bli lätt. 😀

Gambarimasu!
Mvh Mini Mats L

Be first to comment