Lite om löpning

Tja,
Hittade detta i ett forum nånstans om löpning kontra längdåkning:

Resultatnivån i löpning har ju toksjunkit de senaste åren vilket i min värld även gäller i skidåkning. Det är idag generellt inte lättare att komma topp 3 på skid-SM men betydligt lättare att bli 23:a jämfört med för 20 år sedan etc.

Kan också konstatera att om Du fixar nödvändig syreupptagning via cykel eller löpning spelar ingen roll men den måste finnas där och löpning är lättare att snacka om då tiderna är definitiva.

Mycket snack om att dagens skidåkare är sämre att springa pga att de är tyngre och bättre på att staka, visst är åkarna tyngre idag men i så fall beror det ytterst marginellt på ökad stakstyrka, 1 kg ren muskelmassa är väldigt, väldigt mycket muskler…. och de stakmusklerna sitter inte över baken…..

32.30 på löpmilen gäller fortfarande för manlig världselit och det blir typ 36 minuter för damer, kanske 34 minuter för en god nationell åkare (38 för damer) och 36 minuter för en hyfsad distriktsåkare (40 för damer). Sedan kanske resultatlistan numera ibland säger något annat men då är det det där med sämre konkurrens igen…..

Björn Ferry gjorde nyligen 31.49, Marcus Hellner var 10 sekunder från banrekordet (Niklas Jonsson) på Dundrettestet och Johan Olsson är bäst i landslaget på löpning, Charlotte Kalla slåss i toppen på Lidingö etc så visst springer fortfarande de bästa fort !!

Friidrottsförbundet har bra statistik på sin hemsida bl.a hittades följande personbästatider på Halvmaran:

1.06.06, Christer Majbäck (Flera VM-/OS-medaljer på skidor)
1.06.24, Urban Hallberg (Lisa Hallbergs farsa…)
1.06.38, Jörgen Mårtensson (På den tiden kunde även orienterare springa)
1.07.24, Larry Poromaa (Vallachefen)
1.07.39, Tony Pölder (Då inte ens topp 10 nu hade han varit given i landslaget)
1.07.47, Bjarne Andersson (Moralegendar)
1.08.46, Tomas Foxegård (Upplandslegendar)
1.09.18, Jan Ottosson (Ingen löparkropp direkt)
1.09.51, Harri Partanen (Högbolegendar)

20110925-122141.jpg

20110925-122154.jpg
Ferry!

Kommentar: bara lära sig kuta då…

Be first to comment