Northug tänker staka hela vasan

Northug tänker staka hela Vasaloppet

Staffan Larsson gjorde det 1995, då blev han femma. Jerry Ahrlin provade 2008 och blev trea. Nu säger Petter Northug att han tänker prova att staka hela distansen.
Av Per Frost – 18-01-2012

Enligt NRK ska alltså Petter Northug prova på att staka hela Vasaloppet. En som tidigare gjort det och med stor framgång är Jerry Ahrlin som lyckades bli trea bakom Jörgen och Anders Aukland 2008. Nu bekräftar även Petter Northug att han kommer pröva den taktiken i årets lopp.

När de andra drog hem till Norden efter Tour de Ski passade Northug istället på att ta några dagars semester på Kanarieöarna med lite sommarvärme. Sedan har han startat satsningen mot långloppen och Vasaloppet i synnerhet, trots att det förmodligen ödelägger för hela fortsättningen av världscupen.

–Vasaloppet är det mest utmanande loppet långloppet. Därför lägger jag in lite specialträning i februari. Det skulle vara stort att bli den första med seger i både världscupsprint och Vasaloppet säger Northug till NRK.

Det längsta loppet Northug kört hittills är femmil, men å andra sidan har han både OS- och VM-guld på den distansen. När det gäller långloppsspecialisterna har Northug tidigare kört Flyktingloppet och då slagit både Jerry Ahrlin och Oscar Svärd.

 

Hela texten ifrån langd.se

 

vad tror ni, kommer han få en  topp-tre placering ens?

10 Comments

 • Svara januari 18, 2012

  Peter Larsson

  Jag tror att Petter vinner.

 • Svara januari 18, 2012

  Wangler

  Jag tror (och hoppas) på seger för Petter men jag fattar inte det där med att staka hela vägen. Jag tycker som b-skidare med b-skidor inte att fästet stjäl särskilt mycket glid utan att möjligheten att avlasta överkroppen med ett par bensparkar är betydligt viktigare. Man får väl dessutom anta att Petter har lite vassare utrustning och resurser när det gäller vallning.
  Kan du förklara detta Peter?

  • Svara januari 19, 2012

   Peter Larsson

   Tror fästet tar i mer för eliten trots bra valla och hårda skidor för att de stakar så aggressivt. Dvs spannet trycks ihop av gungningen när de står och pumpar.

   Personligen tror jag på stighudar som man rycker vid 87 km skylten. Och sen stakar resten.

 • Svara januari 18, 2012

  Paul i

  Hoppas också att han ta det. Och jag tror det är väldigt stora möjligheter att han kommer att göra det. Trotts att de ofta går fort hela vägen, har han hög ban fart, och sen spurten…ja, den känner vi till. Modig att han gör det! Gillar honom.

  • Svara januari 18, 2012

   Martin Nordstrand

   Jag tror brink eller rezac tar det i år med Petter på en 17e plats. Han är grym men klassen på ovan nämnda herrar är brutal!

 • Svara januari 18, 2012

  Peter

  Om Petter vinner vasan äter jag upp mina längdpjäxor. Tror han är stark i 5-6 mil, möjligtvis 7 mil men efter det är han lika slutkörd som när Hellner brände förbi honom på Tour de ski uppför slalombacken. Jag tror han har orken att genomföra vasan men inte det mentala som krävs att vinna ett 9 mil skidlopp som Rezac eller Brink har. Jag tror på Jörgen Brink i år med. T.o.m Anton Sjöholm kommer att köra bättre än Northug. Tror Northug måste tänka om vad gäller att bara staka vasaloppet, det är bara Jerry Ahrlin som klarar av det fullt ut.

 • Svara januari 19, 2012

  LaRs

  …Flyktingloppet (46km) är ju bara uppvärmningsdelen av Vasaloppet .

 • Svara januari 19, 2012

  LaRs

 • Svara januari 19, 2012

  Jens

  Tror att Petter har en bra chans att ta hem det men det kommer att vara många saker som avgör såsom dagsform, skidor, typ av före, hur loppet utvecklas mm.
  Jag köper inte riktigt att han inte skulle vara förberedd på den långa sträckan för vi har väl inte glömt att Brink som dominerat senaste två åren var skidskytt precis innan Vasaloppet och då snackar vi korta distanser och skate. Han värmde upp med bland annat Ica loppet i Åsarna som är 45km och det verkade funka ok.

 • Svara januari 19, 2012

  Paul i

  Klart Peter fick stryck av Hellner på det där galna backen som mer har att göra med ski randonee än nått annat tyckte jag (stavgång uppför en backe)…Det är nog minst 10kg skillnad på dom och Newton är en elak jävel. Störst motor löner sig mest på platten..som vasa. Uppför börjar vikten blir en viktig spelare. Med andra ord, ska varken Martin eller jag komma i närheten från såna backar haha..

Leave a Reply