Nu på lördag startar Giro d´Italia i Danmark

Giro d´Italia 2012
Jag måste bara meddela att på lördag startar Giro d´Italia i Herning i Danmark!? Varför då undrar ni?
Ja, det är alltså så att de allt som oftast väljer att lägga prologen och de första två etapperna på de stora tourerna (Girot, Touren och Vueltan) i ett annat land för att få lite spridning och publicitet för tävlingen. Tour de France t.ex. väljer i år att starta första prologen och följande etapp i Liége i Belgien.

Danmark har varit ett ganska framgångsrikt cykelland under hyfsat lång tid och mycket tack vare Bjarne Riis som är just från Herning. Under sin lyckade karriär med en seger i Tour de France 1996 kallades han för “Örnen från Herning” pga sin härkomst och sin kala hjässa.Bjarne Riis på Tour de France 1996
Numera är han ägare av cykellaget Team Saxo Bank, tidigare CSC. Om ni ska se en riktigt bra cykelfilm som beskriver hela proffscirkusen så se “Overcoming”

2 Comments

 • Svara maj 3, 2012

  Tuben

  Tyvärr så var Bjarne Riis tokdopad under sin karriär. Riis är är fortf. verksam som klubbdirektör i Saxo Bank och i hans stall ingår/ingick ju också Alberto Contador som nu blivit av med diverse titlar retroaktivt pga doping. Så länge tidigare klubbdirektörer med dopingbakgrund är med i leken så kommer sporten inte kännas riktigt ren.
  Det ska dock bli skoj med girot och jag kommer att följa det, men Bjarne Riis har jag inte mkt till övers för.

  • Svara maj 3, 2012

   Peter Kanmert

   Ja det är tråkigt att cykelsporten ständigt ska svärtas ner av dopingproblematiken. Nu känns det som att nästan alla har åkt dit, fått två års avstängning och ganska omgående har satt igång att tävla igen. Så kommer det nog att vara ett tag framöver även om testerna har blivit mycket hårdare. Förr var det inte lika mycket dopingtester och det var fler som kunde åka igenom testerna utan att åka dit.
   Men förutom all doping så är det ganska kul att följa den internationella proffscykeltouren.

   //Peter

Leave a Reply