Vindsurf till Tyskland

Okej gott folk, dags att släppa det som många av redan vet,
Mackan Robért och johan ekstedt har vindsurfat till tyskland förra veckan. Sinnessjukt coolt, påfrestande för psyket nåt rejält att släppa taget om sverige och ha horisonten och ett mullrande hav framför sig i ett antal timmar.

Läs: http://mobil.aftonbladet.se/nyheter/article15124653.ab?partner=wwwredirect

Vindsurfade hela vägen till Tyskland

16 jul 2012 Markus Robèrt och Johan Ekstedt slog i helgen rekord i långdistansvindsurfing.
I söndags morse klockan 5 startade de från Skanör och 9.25 anlände de till Tyskland med sina brädor.
– Vi hade en marschfart på mellan 22 och 25 knop de första 30 sjömilen, säger Markus Robèrt.
Att vindsurfa långa distanser innebär extrem fysisk påfrestning. Något som de båda entusiasterna är väl medvetna om då de sedan tidigare innehar det svenska långdistansrekordet efter en segling till Gotland 2008.
– Vi ville öka svårighetsgraden med den ultimata långsurfingen. Vi har planerat detta i tre års tid och nu i helgen kom de rätta vindarna, säger Markus Robèrt.
Perfekt väder i början

Havet mellan Sverige och Tyskland exponeras ofta för olika vädersystem och vindsurfingbrädor är väldigt känsliga för vindvariationer. Detta innebar att val av brädor och segel var en chansning inför den 50 sjömil (drygt 9 mil) långa resan.
– Den första halvan av resan var vädret perfekt och vi kunde segla med hög fart, säger Markus Robèrt.
Surfexpeditionen genomfördes utan assistans från följebåten. Surfarna valde att gå ut kraftigt överriggade för att behålla så hög fart så långt som möjligt då prognosen talade om avtagande vindar nära tyska kusten. Något som också besannades:
– Vi jagades av ett lågtryck nästan hela vägen vilket gav bra tryck i seglen. Men de sista 10 sjömilen fick vi verkligen kämpa då vinden avtog rejält. Då var det lättvind utan planing och vi fick pumpa oss fram. Jag hade flås som under ett 800-meterslopp.
Troligen världrekord

Om det är frågan om ett världsrekord eller inte är oklart.
– Fast jag tror det är det. Tidigare har man surfat över Atlanten men då har det varit i etapper med flera olika personer, säger Marcus Robèrt.
Klockan 09.25, efter knappt fyra och en halv timme kunde Markus Robèrt och Johan Ekstedt äntligen sätta sina utmattade ben på tysk mark på ön Rügen.
–Vi hade med oss en liten flagga.
Men rekordseglatsen tog verkligen ut sin rätt fysiskt.
– Jag tror aldrig jag sovit så hårt som igår. Jag var nästan medvetslös av trötthet, säger Marcus Robèrt.

20120725-102312.jpg

20120725-102316.jpg

Be first to comment