Lycka till Staffan Björklund!

Staffan Björklund

Staffan Björklund

Texten är lånad från op.se / http://op.se/lanet/are/1.5046990-staffan-ser-fram-emot-tio-timmars-helvete

Staffan ser fram emot tio timmars helvete
– Jag passerar en gräns efter drygt fyra timmar, då slutar hjärnan fungera. Då har jag inte ens kommit halvvägs.

De som deltar i tävlingen är elitsoldater, multisportare och väldigt vältränade motionärer. Till den senare kategorin hör Staffan Björklund från Järpen.Fotograf: Johan Lindeberg

Tillsammans med sin lagkamrat ska Staffan Björklund ta sig löpande över 19 öar. Mellan öarna är det simning som gäller. Tävlingen som ofta pågår drygt tio timmar är smärtsam på flera sätt.Fotograf: Johan Lindeberg

Staffan simmar nästan uteslutande med armarna för att spara benen till stundande löpning. Därför är paddlarna på händerna oerhört värdefulla.Fotograf: Johan Lindeberg

Total avverkas en mil simning under den tio timmar långa tävlingen. Mellan simpassen är det drygt sex mils löpning som väntar deltagarna i det som anses vara en av världens tuffaste tävlingar.Fotograf: Johan Lindeberg

Staffan Björklund, 27 år från Järpen, ligger i slutträning inför en av hans livs största utmaningar. Tillsammans med hans medtävlare Jonas Andersson ska han delta i den fruktade tävlingen ö till ö. Tävlingen genomförs i Stockholm skärgård och är något av det mest smärtsamma man kan utsätta sig för som idrottsman.

– Förra året höll vi på i nära tio och en halv timme. Vi blev 8:e lag av 100 startande. I år hoppas vi på en bättre placering men framför allt en bättre tid, säger Staffan under ett av de många träningspass som tillhör hans vardagsrutiner just nu.

För att klara utmaningen att ta sig simmande mellan 19 öar och springa över lika många krävs mängdträning av sådant mått att det för de flesta av oss ter sig omänskligt.

– Alla dagar i veckan utom en tränar jag minst två timmars löpning och simning. En av dagarna blir det långpass där jag håller på mellan fem och åtta timmar. Varje kväll avslutar jag med 25 burpees, 100 sit ups och 50 armhävningar, säger Staffan, som förefaller vara hälsan själv där han sitter i sin våtdräkt vid Åresjöns strand, den dräkt han både simmar och springer i.

Att han dessutom jobbar som bergsguide i Alperna gör att han fem dagar i veckan mellan klockan 09.00 och 17.00 leder guidade vandringar över ett antal mil dagligen.

Nu är han hemma i Sverige och Järpen för att ladda upp inför tävlingen i början av september. Han är klädd i våtdräkt. På händerna har han små paddlar, på huvudet en badmössa och simglasögon. Med sig under tävlingar har alla deltagare dessutom karta, kompass, kompressor och en visselpipa.

– Paddlarna på händerna är värdefulla. Jag simmar nästan uteslutande med arm­arna för att ge benen en chans att vila under själva simningen, förklarar Staffan, som menar att växlingen mellan kyla och värme under tävlingen är det värsta att uthärda.

Vattentemperaturen ligger mellan 11–15 grader och även om han har våtdräkt på sig är det smärtsamt kallt. Längsta sträckan de simmar är 1 600 meter. Både under löpningen och simningen är det nära till kramp. Det gäller enligt Staffan att aldrig stanna och stå still, då är risken störst för kramp.

– Under simningen gör jag allt för att komma fram så fort som möjligt för att slippa kölden, fast å andra sidan längtar jag tillbaka till simningen under löpningen. Att springa med våtdräkt på är väldigt svettigt. Växlingen mellan kallt och varmt är psykiskt väldigt smärtsamt, något man måste lära sig bemästra mentalt, förklarar Staffan.

Trots all smärta, trots den totala utmattning som det innebär att delta i tävlingen, väger det positiva tyngre än det negativa.

– När vi står på startlinjen klockan 6 på morgonen vet vi att det är tio timmars helvete som väntar oss, men det är ändå rena julaftonen. Nu vill vi kolla vad våra kroppar pallar med. Det är sjukt kul, säger Staffan, och trär på sig paddlarna redo för ett nytt simpass i det kyliga vattnet i Åresjön.

Urban Råberg
063-161746
urban.raberg@op.se

1 Comment

Leave a Reply