Nya svenskproffs i World Tour nästa år

Sverige får inte bara en cyklist i herrarnas högsta division nästa år, utan tre. Argos-Shimano med Tobias Ludvigsson och Jonas Ahlstrand – och inte världsettan Joaquim Rodríguez Katusha – har fått en plats i World Tour. “Det är en dröm som man har haft sedan man var liten”, säger Ludvigsson till eurosport.se.

Förväntan var stor i cykelvärlden på måndagseftermiddagen. De sista tre World Tour-platserna skulle delas ut av Internationella cykelförbundet UCI. Framförallt handlade spänningen om huruvida Argos-Shimano skulle få flytta upp en division – och om Saxo-Tinkoff med världens bäste etapploppscyklist Alberto Contador – skulle bli utan.

Beskedet var förvånande. Svensklaget Argos, med Tobias Ludvigsson och Jonas Ahlstrand, som dessutom samarbetar med det svensk-norska laget Unaas Cycling och har dess sportchef Aike Visbeek som scout, fick sin plats. Det fick också Saxo-Tinkoff, och Lotto-Belisol. Istället utesluts mycket överraskande ryska Katusha, andrarankat i världen och där en av årets mest framgångsrika cyklister, Joaquim Rodríguez, cyklar.

“Purito” Rodríguez slogs om totalsegern både i Girot och Vueltan, vann Lombardiet runt och har samlat flest World Tour-poäng av alla i år. Nu måste de största tävlingarna ge wild cards till Katusha om världsettan Rodríguez ska få vara med. Anledningen till topplagets utelslutning är ännu inte känd.

“EN DRÖM SEDAN MAN VAR LITEN”

För Argos-Shimano var beskedet desto gladare. Det holländska laget tar nästa steg till högsta divisionen och deltar nu automatiskt i alla World Tour-tävlingar.

21-årige Tobias Ludvigsson befinner sig på “ett lite frivilligt”, som han säger, läger i Altea i Spanien och berättar om jubelrop från åkarna på balkongerna.

– Det är en dröm som man har haft sedan man var liten, att vara i högsta divisionen. Jag har ju varit med, jag har varit stagiaire och sett hur de har byggt upp laget, blivit bättre och bättre på allting runtomkring, så det är riktigt kul att få vara med om det.

Argos-Shimano har rykte om sig att arbeta mycket medvetet för en ren sport, och satsar på att utveckla unga cyklister. Bland annat finns spurtarna Marcel Kittel och John Degenkolb i laget.

– Det är ett kanonbra lag, speciellt för mig som är lite orutinerad och när allting känns nytt för mig också. Jag har inte så bra koll på tävlingar och sådär. De bygger upp dig och sätter ingen press på dig från början. Det är kanon. Man kan utvecklas med tiden, säger Ludvigsson.

“LÄRORIKT ÅR”

Första proffssäsongen avslutades med en tredjeplats i niodagarsloppet i Hainan i Kina.

– Det har varit ett väldigt lärorikt år. Jag har väl inte haft den kanonsäsong som jag hade velat. Jag hade en plan i huvudet att jag ville köra bättre på vissa tävlingar men när jag fick chansen var jag inte så bra som jag hade önskat. Sedan att jag fick avsluta säsongen ganska bra, med en tredjeplats i Kina, var riktigt skönt.

Vad betyder det?

– Det betyder jättemycket, speciellt för självförtroendet. Jag håller på att bygga upp mig inför alla härliga tävlingar.

Ludvigsson är duktig på tempo, och vill bli en etapploppscyklist. Nästa år kan han ta ett steg till och få köra ett treveckorslopp för första gången.

– Vi har pratat lite om en grand tour. Nu får vi köra alla tre automatiskt. Det är mitt mål att få köra en grand tour. Det skulle vara riktigt kul.

Han var på presentationen av Girot i Milano i oktober, och det är Girot som det lutar åt att han får köra.

Hur stort skulle det vara att få köra en grand tour?

– Det är riktigt ofattbart. Jag siktar nog in mig mest på Girot tror jag. Det är det vi har diskuterat mest. Vi får väl se hur de första tävlingarna går och hur bra säsongen går. Men det siktar vi på.

Spurtaren Jonas Ahlstrand kom med som stagiaire i Argos mot slutet av säsongen, och har skrivit på ett tvåårskontrakt. Den tredje svensken i World Tour är Fredrik Kessiakoff i Astana. Även han planerar att köra Giro d’Italia.

World Tour-lagen 2013:
Astana Pro Team
BMC Racing Team
Cannondale
Lampre-Merida
Omega Pharma-Quickstep
Orica-Greenedge
Sky Procycling
Vacansoleil-DCM
Movistar
AG2R La Mondiale
Euskaltel-Euskadi
Före detta Rabobank
Garmin-Sharp
Team Argos-Shimano
Team Saxo-Tinkoff
FDJ
Lotto-Belisol
Radioshack-Nissan

Be first to comment