Stockholm Ski Marathon

Hej, jag kommer vara speaker på Stockholm Ski Marathon 27 januari och jag skulle vilja att så många som möjligt anmälde sig och kom ut och tävlade ute i Lida. Jag kommer att stå och spela musik, intervjua åkare, sponsorer och leverantörer. Det kommer bli en riktigt bra tävlingen och jag är säker på att Lida kommer bjuda på en spännande bana, 42km.

Nu har det kommit gott om snö så jag hoppas att det räcker för att säkerhetsställa perfekta spår till skidtävlingen.

Min polare Johan Myhr som arrangerar tävlingen ihop med Tumba skidklubb är väldigt positiv till skidtävlingen och till längdåkning som sådan. Bosatt i Stockholm sen flera år tillbaka men är ursprungligen från norra Jämtland och har gått skidgymnasiet i Järpen.

20130114-070732.jpg

Här kommer lite info om tävlingen:

Stockholm Ski Marathon är ett nytt långlopp i Mälardalen. Tävlingen är seedningsgrundande för Vasaloppet och Tjejvasan och genomförs den 27 januari 2013 vid Lida Friluftsgård, Botkyrka kommun.

Anmälan
Anmälan sker senast 2013-01-20 via tävlingskalendern på IdrottOnline, genom sin egen klubbs hemsida alternativt genom IFK Tumbas hemsida www.ifktumbasok.se (Skidor, Anmälan-Skidor). Eventuell möjlighet till efteranmälan annonseras på hemsidan under fliken ”Senaste Nyheterna”.

Antal deltagare
Antal deltagare är begränsat till 800 personer.

Anmälningsavgift
Anmälningsavgiften är 500 kr för distansen 46 km och 350 kr för distansen 16 km. Vid eventuell efteranmälan tillkommer en extra kostad om 100 kr som erläggs vid utlämningen av nummerlappen.

Bana och preparering
Det finns två distanser att välja på, 46 km samt 16 km. Tävlingen startar på ett öppet fält nedanför Lida frilutsgård och går sedan uppför den övre delen av slalombacken för att sedan bege sig ut på en 15 kilometer lång slinga. Distanserna 46 km och 16 km innebär att deltagarna åker tre respektive ett varv på slingan. Banan är preparerad av pistmaskin och går huvudsak i lättåkt och stakvänlig terräng. Tyngsta partiet är strax efter start, vid ca 5 km på respektive varv samt vid målgång. Målgången sker på toppen av slalombacken.

Banmarkering
Banan är snitslad och markeringsband stänger av spårkorsningar. 5 och 10 km skyltar finns utsatta längs med banan.

Inbetalning av anmälningsavgift
Sker till plusgiro 33 78 40-3 i samband med anmälan. Ange namn, personnummer, klass och klubbtillhörlighet. OBS! Ingen betalning i samband med anmälan = ingen anmälan.

Klasser

46 km 16 km
D21/H21 D21/H21
D35/H35 Damer/Herrar Motion
D40/H40
D45/H45
D50/H50
D55/H55
D60/H60
Damer/Herrar Motion
Ett krav för att åka tävlingsklass är att åkaren är medlem i en förening som är ansluten till Svenska Skidförbundet. OBS! För seedning till Vasaloppet krävs att man ställer upp i det långa loppet (46km).
Nummerlappsutlämning
Utlämning av nummerlappar sker på följande tider:
Fredag – Alewalds (Kungsgatan) kl 12-19
Lördag – Lida kl 11-13
Söndag – Lida 07.30-10.45

Ombyte
Lida har omklädningsrum och duschar som rymmer ca 30-50 personer åt gången.

Toaletter
Toaletter finns vid nummerlappsutdelningen och i omklädningsrummen.

Parkering/Transport
Lida har parkeringsplatser för ca 500 bilar vid Lida Friluftsgård. Eventuellt kommer det även finnas möjlighet att parkera på ett öppet fält beläget ca 2 km ifrån Lida. Därifrån annordnas sedan löpande transport bort till tävlingsplatsen.

Kommunaltrafik, dvs. busslinje 721, går regelbundet mellan Tullinge och Lida (se mer info på SL:s hemsida).

Seedning till Stockholm Ski Marathon
Topp 800 på Vasaloppet eller motsvarande resultat de två senaste åren har möjlighet att stå i egen startfålla. Även damer kan kvalificera sig för första startgrupp. De som är aktuella för seedning uppmanas ta med egen resultatlista till nummerlappsutlämningen. I övrigt är det upp till var och en att ta sin egen startplats i den stora startfållan. Vi uppmanar motionärer att ställa sig längre bak.

Start
Start sker på startgärdet nedanför Lida Friluftsgård kl 11.00.

Tidtagning
Manuell tidtagning. Videokamera används vid målgång.

Åkteknik
Klassisk stil. Åkare som inte använder klassisk stil riskerar att diskvalificeras. Kontrollanter finns utmed banan. All åkning sker på egen risk.

Vätska
Det kommer finnas vätska vid ca 10 km, 25 km, 40 km, strax efter varvning samt efter målgång, dvs. sex ggr för det långa distansen samt två ggr för den korta distansen.

Vallaservice
Kvalificerad vallaservice erbjuds genom Alewalds Outdoor & Sports enligt deras prislista. Även stenslipning kan erbjudas. Skidor lämnas in senast tisdag 22 januari och hämtas fredag eller lördag den 25-26 januari i deras butik på Kungsgatan 32, övre plan. Hjälp med fästvalla erbjuds även på tävlingsdagen ute i Lida och då gäller först till kvarn.

Prisutdelning
Prisutdelning till de tre totalt snabbaste dam- respektive herråkarna. Presentkort från Alewalds Outdoor & Sports om 4 000 kr, 2 000 kr samt 1 000 kr för distansen 46 km och nyttopriser för de tre snabbast dam- respektive herråkarna för distansen 16 km. Det kommer även utlottas 4st nyttopriser bland samtliga tävlande, där varje pris har ett värde av minst 500 kr. Prisutdelningen sker utomhus framför Lidas huvudbyggnad kl 14:30.

Resultatlista
Resultatlista publiceras skyndsamt efter tävlingens slut på hemsidan www.stockholmskimarathon.se samt skickas till Vasaloppets kansli.

Brutet lopp
Deltagare som bryter loppet måste kontakta funktionär vid närmaste vätskekontroll.

Sjukvård
Sjukvårdspersonal kommer att finnas vid Lida Friluftsgård. Kontaktpersoner finns vid vätskestationerna och transport sker med skoter och kälke.

Återbetalning av anmälningsavgiften
Vid inställd tävling återbetalas halva anmälningsavgiften efter anmodan till info@stockholmskimarathon.se senast den 1 mars 2013.

Be first to comment