så trycker forsen upp oss mot en sten, vattnet strömmen in över raftens kant och vattenfyller den….

Nu är det lite mera än ett år sen VM gick av stapeln och snart är det dags igen!
anderasstrand.se och multisportbloggen.se åker dit och rapporterar för er!

Jag ber er om hjälp!
Sprid multisportbloggen.se – på twitter, facebook, instagram -> @multisportbloggen

THE RACE BEGINS
46 Days14 Hours 26 Minutes

Multisportbloggen åker dit om 34! dagar för att kunna leverera en snygg solbränna på alla bilder 😉

Det har kommit frågor om vad de går och funderar över och om de hinner se något. Här kommer en del av svaret. Här kommer en kvällsläsning! Håll till godo

Här kommer en text från Jörgen, i Polarpuls. Den har jag lånat utan lov 😉 från denna sida http://teampolarpuls.com/?p=1201

26/9 Sickla
Tävlingen Raid in France började den 16:e tror jag klockan 6 och då hade vi redan suttit upp på cykeln två timmar tidigare för att ta oss till starten. Detta var uppe i området kring Serre chevalier. Ganska precis en vecka senare gick vi imål. Detta var i lördags morse kl05, nu är det onsdag.

Sedan målgång så har mina nätter varit en konstant mardröm, jag har nu sovit två nätter på soffan då TV lyckats ta mig ur mardrömmarna och ge mig en annan verklighet. Drömmarna har handlat om en och samma sak hela tiden,,, om att jag måste vidare och vidare och vidare,, jag har vaknat i ett töcken och försökt förklara för mig själv att jag är imål, jag måste inte vidare, det löser sig ändå, nån annan hämtar mig, nån annan kommer och hämtar cykeln, jag får bara ligga där,, men drömmen bara fortsätter och fortsätter, och fortsätter , så där är jag igen, iförd cykelskor gåendes bland stenskravel, det är varmt, munnen är torr, fötterna bortdomnade och magen i uppror. Att magen var i uppror är visserligen ej bara i drömmen, jag är nämligen inne på nionde dagen med diare och jag har tappat 8kg.
Jag har dock just får pencillin och dricker extremt mycket just nu så jag är på bättrings väg, fingrarna börjar svälla ut lite från sitt russin liknande utseende och jag har ju faktiskt ork att ligga här och skriva.
Till tävlingen.
Vi hade bestämmt oss för att verkligen ta det lugnt, lyssna å våra kroppar och inte dra på oss skavsår, vi gick tålmodigt och löjligt långsamt ibland men redan på första sträckan fick vi vatten på vår kvarn. Det var många lag som gasade på här med kängor och stegjärn uppe på glaciären och drog på sig elaka sår vilka pinade dem till lägre tempo eller tillommed så illa så att man bröt. Vi fortsatte att nöta på, de typ 38 första timmarna så tror jag vi var till fots i 35h, jag hade ont i ett knä när jag åkte ner och det började elakt värka än mer i utförsbackarna efter att jag snubblat till på ett ställe. Fötterna var lite mörade eftersom jag packat för den orginalbana som var tänk att gå dubbelt så länge på glaciär men nu blev det vandring i stenig miljö och jag hade bara mina tunnaste Inv8 utan sula med mig. Lätta var de ivf:)
Jag hade fått råd om att hålla fötterna torra och detta tog jag på fullaste allvar, men det blev svårt.
När vi skulle ut på enl 20h vandring så skulle vi finna ett rep i en ravin och följa det.
Här blev tävlingen på allvar för mig, på allvar på det sättet att man måste skärpa sig för att ej bli skadad på riktigt. Jag hade ju aldrig gjort någon liknade tävling förut. C2 Oslo 24h var ju min längsta tävling, det verkar på nått sätt vara en annan nivå på denna tävling på alla sätt.
Hursom, repet var där efter en hel del letande tillsammans med ett finskt lag, det blev lite jumarerande och klättrande, när det väl blev att gå i vattnet tog jag och spände dem på ryggsäcken. Det är ganska kallt ute nu, det är natt och vi kommer nu fram till en liten grotta med ett vattenfall som kom ur taket 7 meter upp, där i vattnet hänger även två rep och två rep stegar. Jag hade tänkt att hålla mig torr, men när det blev min tur brevid en fransås så var det bara att köra, jag ville bara bort från vattnet, jumarhandtaget gled en med utan korvade repet, jag fick lite grepp med mina bara kalla fötter i stegen och lyckades reda ut det men resten sket sig, det blev att köra med ren armstyrka och dra mig upp till stocken som allt hängde i, guiden sa att jag skulle klicka i mig i nästa rep, med vilken arm då? Jag klamrade ju fast mig I stocken med jumar repet dinglandes brevid mig och kämpade Att inte ramla ner igen.
Fransås stackarna blev hängande i repet i minst 20 minuter då hans krafter tog slut, kan inte vara kul mitt där i vattenfallet med en guide som ropa till en hela tiden men ej kan göra något, det enda jag förstod vad ”alle!”
Så nu kan vandringen börja, vi satte på lite musik i gryningen och tog en morgon fika, tyvärr fem minuter för tidigt, för när vi väl var på fötterna igen så passerade vi en funktionärsbrasa, det blev bara vattenpåfyllning och lite skitsnack med finnarna innan vi bar oss iväg och värmen blev snart påfallande, vi försökte komma på nått låtsas sätt att kunna spara lite värme till nätterna och tvärtom. Vi gick torrt ett tag, och det blev jäkligt varmt, vi la oss en sväng under ett träd och jag upptäckte va skönt det var med att lägga ljusa stenar innanför brallan å tröja för att få lite svalka, tyvärr var de ju lite tunga att gå med så det var ju inte ett alternati. Längre upp i ravinen fann vi dock lite vatten som lättade upp våra sinnen. Vi passerar en matrial check, där visar det sig att vissa glömt sovsäckarna vilket de får en timmes straff för, senare visar det sig att de blir dubbelt drabbade
Vi har nu en tid insett att vi ej hinner Till paddlingen före ” dark zone”.
Detta var ju ej vad vi hoppats på men nu så vi fram mot en lång natts sömn. ( då vi ej sov något första natten). Denna vandring var dock som en gummiband, den blev bara längre oc längre och längre, nedförsbackarna tog aldrig slut och knän, fötter och fotleder värkte. Vi insåg att Vår kommande låånga nattvila bara blev kortare och kortare. Tillslut är vi nere vid byn för en via ferta. Här vår vi veta att våra säckar som innehåller våra liggunderlag och vår mat kommer vi få simma efter dager efter när ”dark zone” släpper. När vi klagar och säger att det ej är enligt road book så får vi veta att de andra lagen hade gått in till byn och handlat,,,,, det hjälpte inte riktigt oss då det nu var mitt i natten igen. Det vara bara att ge oss på denna via ferata som visar sig i efterhand på bilder vara jätte fin men för oss i mörkret så var det en vajer på en bergvägg där vi kopplade i och ur karbiner om och om och om igen, click click, click click, click click osv osv. Det tar aldrig slut , börjar bli stående i denna tävling.
Men efter via flertal så var det lite kravel kvar genom skog och flodfåra OCH vi kommer faktiskt fram till en eld där vi slår upp tätet, till en börja är det varmt men lite senare ligger vi och skakar, jag hittar lite värme mot Jontes rygg, en skänker vi här till de som hade glömt sina sovsäckar men mest funderar vi på varför vi måste simma över till våra matrialsäckar när morgonen gryr. Känns onödigt.
Vi får sova 6 timmar, vi startar med kläder på så får vi se hur badet ska gå till och servilast sig att vi får behålla dem på, det var ej så illa som det lät, vi ska nu ta oss via en ravin tar oss nedströmms mot gummibåtarna. Ravinen är brant och vacker, vi blir tvugna att passera forsen till fots i på gränsen till djup vatten på vissa ställen, malin blev mer än halvbadad på ett ställe där strömmen tog henne. Annars passerade vi den hängandes i rep gåendes på repbroar och klättrandes på dess sida för att undkomma att bli medspolad.
Så, framme vid raftarna, här träffar tjejerna från Ducati, dom hade sovit lite första natten för att vara pigga inför den långa treken men hade då blivigt fått avkortad bana vid repstegarna , de missade den tiden med 15 minuter, lite surt, men utvilade för raften var de.
Vi bytte om, smällde i oss cola och stoppade allt i vattentäta säcka,,,
Gick ner till guiden och raften, ” ok, this is à real Class 4 rapid, how is the guide on the raft?”
E,, eh,,, me, säger jag och räcker upp handen.
Vi får en genomgång, ,,, det jag kommer ihåg var nått om att ” try to not hit the rocks”. Men shit, det var väl det man gjorde under hela resan.
Det var en klar spännande tur med några större forsar där vi satte oss på knä och bara höll i och åkte med, tyvärr så slog både jag och Uffe varsitt knä vid denna manöver, uffes svullnade lite men det blev inga mer men av det. Värre var när vi kört halvvägs så trycker forsen upp oss mot en sten, vattnet strömmen in över raftens kant och vattenfyller den.
Där satt den. Vattnet forsar på rakt in i raften, och raften är som smetad över stenen. Vi rycker, gungar, sätter oss alla på en kant, binder våra kast linor och försöker dra loss den men allt är lönlöst. Frågan är vad som hade hänt med oss om den gick loss när all hängde i en ände? Ja ja.
Jag drog mig upp till vägen och sprang motströms till jag fick tag i en guide. Han tog bilen ner och tömde raften på luft. Han, jag och malin kunde då lyfta upp den och få vatten att forsa under den. Här var det dock jäkligt nära arr malin åkte med under flotten, det kändes Inge bra alls när jag och guiden först ej fick något bra tag i henne, hon hängde som i kanten och fick inget bottengrepp med fötterna, men vi fick tag i flytvästen och hon kunde dra sig upp, hua.
Guiden hämtade en pump av det större slaget och snart var raften redo för Paddling igen.
Då var det bara påt igen ” jiiiihaaa!”
För kul var det ju och nu flöt det på hela vägen till slutet, ja, flöt på och flöt på, vi hade ej riktigt lyckats med guidens råd att inte träffa stenarna , vi var ganska ense om att vi mer hade fungerat som en flipperkula där i forsen, men som sagt, vi kom ner och kul hade vi haft å möra var vi i kropparna, riktig helkroppsträning det där.
När flotten satt fastmärlad av det forsande vattnet så omvandlades våra hastigt stängda vattentäta säcka till vatten säckar så innan vi skulle vandra iväg till kajakpaddlingen så passade vi på att tömma ut alla grejer och kräma ur så mycket vatten det gick.
Nu ska vi vandra bara ett par timmar, upp och sen ner för att komma till samma flod fast lite längre ner. Ganska snart när vi börjat vandra uppåt och fått lite översikt på dalen så upptäcker jag att jag har ju cyklat på denna stig som vi nu här på några år tidigare, d va lite kul tyckte jag. Det blev en varm dag och vattnet sinade men alldeles i lagom tid så passerade vi ett par bebodda hus där uppe bland klipporna och där fanns även en rinnande vattentapp under ett träd, riktigt gött. Dessa vattentappar fanns i varje liten liten by till våran glädje ( vi passerade dock ej så mycket byar, utan vi tog vatten mest ur bäckar)
Nu kom vi ner till kajakerna och drog iväg, jag och jonte hade lite jobbigt med kursen, och höll man ej kursen så körde man på en sten och åkte på tvärsen och blev fast så det var värt lite extra kraft att hålla rätt linje. Denna paddlingen var dock både rolig och Ganska avslappnad, vi satt och drog igen sällskaprese filmerna å garvade gott blandat med att paddla genom strida strömmar och forsar. En bra da.
Efter paddlingen så var vi framme vi vår första tunna, varm mat stod på schemat, torka grejer och ta hand om fötter, vilka hade varit i vatten väldigt länge nu. Vi satte upp tätet för att torka ur det och la ut sovsäckar mm.
Vi blev här över en timme, men så fick det vara.
Nu skulle vi vandra upp kanske 500 fallhöjdsmetrar för att sedan cykla ända på till 2700, coolt.
Vi kom upp till cyklarna just när det mörknat, och vi sitter snart upp och ger oss iväg. Efter 500 m träffar vi på 3 helt omaka personer men som nog har det gemensamma ha dom fått lite innanför västen, dom är där i mörkret , väldigt exalterade över tävlingen och ägnar 5 minuter åt att förklara att den ordinarie vägen är avstängd i 50 meter och att vi ska ta över en grusplan istället, roliga, vi tackar och ger oss iväg uppför, uppför, uppför. Ja, det vara bara att ligga på en av de lättaste växlarna och nöta på, vi hade svårt att avgöra hur långt vi hade kommit, vilken av serpentinerna är vi på, höjdtarn var ej riktigt kallibrerar, så vi trampade på, vi började se ett lag framför oss, först på långt håll nån gång då och då uppe i bergen, men närmre kom vi, vi passerad även ett lag Som satt för att vila ett tag. Synd att det var natt, enligt uppgift så är det väldigt vackert här uppe,,,, vi fick njuta av stjärnhimlen och att vi kom närmre och närmre mål hela tiden 🙂
Tillslut så lyser min Pannlampa upp två skyltar, och vi är framme vid tunneln som tar oss till andra sidan bergspasset, jag känner mig klart nöjd, jag har varit orolig för cyklingen, en svag gren för mig där jag trodde att jag skulle bli dragen på från första backen, men det här hade ju känts riktigt ok.
Vi klädde på oss inför nedfärden vilken jag ej kommer ihåg så mycket av, det handlade mest om att inte somna och att ändå hålla fart, jag vet att jag ivartfall väckte Uffe en gång, han låg bokom mig och jag såg en stor sten på vägen, jag såg den men jag gjorde inget åt det utan körde rakt på den, själv så var jag rätt dåsig men Uffe skrek till där bak för jag hade visst nästan tvärställt cykel i luften innan jag vinglade vidare neråt, ooops.

I gryningen Så kommer vi till en väldigt vacker växlingsplats intill en sjön med bergen runtom, vi unnar oss lite varm mat och snackar lite med några andra lag vid brasan, den är en kille från Colombia tror jag som är bra less på berg, han tycker han har sett nog av dem nu och att banläggaren borde ha något annat att visa än bara berg. Vi struntade i att nämna för honom att vi var i alperna,,,,,,, hans kvinnliga lagkamrat bjöd vi på lite överbliven varm gröt vilket så ut att vara väldigt uppskattat där hon satt och skakade.
Vandringen tar vid och vi jobbar med att slå bort sömnlängtan. Vi går in i natur reservatet och Vid ett tillfälle får vi hjälp med att vakna till, på håll så är det en fåra skåck, jag funderar på om det är två vita stora stenar bland fåren, men icke, det är de omtalade hundarna som vi blivigt varnade för, de växer upp bland får och tror att de är ett får, lever där för att vakta fåren. De börjar skälla men är bra ett rejält avstånd och från en skjul som vi passerar står fåra heden och ropar på hundarna så de slutar skälla direkt på hans kommando.
Hmmm, d där hundarna finns alltså, jag slipper gärna dem framöver tänker jag. Vi knallar på och bakom oss lämnar vi gubben med något i mungipan som står vid sitt skjul i soluppgången och ser ut att bli stående där ett bra tag.
Vi kommer upp mot en kontroll och träffar på en asfaltväg! Det var inte mycket asfalt vi sett än så länge, det visar sig att detta är Europas högst belägna trafikerade väg, vi fortsätter uppåt i stenskravel led, passerar högsta krönet , blickar ut över vidderna som vi ska passera, riktigt stenigt och sterilt, kan räkna d träd man ser på en hand och vi ser långt. En tanke går till colombianen, det här kommer han inte att gilla.
Vi vinglar fram nu och har långt kvar så vi beslutar oss för att sova 20 minuter, mycket skönt.
Vi tror att vi går via någon antik vandringsleder för den ser ut som om den är gjord för häst transport eller liknande, kanske 2 m bred och plan, bitvis är det som att gå på 2 m breda stenmurar mitt ute i bergen, imponerande jobb den gången det gjordes. Vi ska upp för två bergskammar till och sedan är det nedför och hem, typ.
Ja typ, nedför, nedför, nedförs bitarna kändes som de aldrig tog slut, än än gång drog allt ut på tiden mer än vi trott och solnedgången kommer och då är ej mörkret långt borta.
Sista kontrollen innan byte till cykel ligger bortanför nästa ås, nej, nästa, nej nästa,,, här slutar ju åsen i stup,,,, kontrollen är längst ner i dalen nere i bäckravinen, det är ett ställe där det ej är stup, bara rejält brant och tät vegitation, vi skyndar oss neråt jagade av mörkret, vi fassnar, överallt slutar det med stup, bara att klättra upp igen en bit, Uffe har sett nått på kartan tror jag och vi ska längre vänster, där på andra sidan en kan är det buskage fullt med gångar gjorda av djur, mjuka buskar utan taggar, jätteskönt och vi kommer hela vägen ner, dags att slå på pannlamporna och leta kontroll.
Det tar en halvtimme eller så i ravinen för att hitta kontrollen, skönt, det var den sista, nu ska vi ner till växling till cykel och sova 2 timmar. Detta är nu natt 4. Jag känner mig pigg och det känns knappt som att jag behöver sova men nog somnar jag.
Ofta känns det som att allt tar sjukt lång tid, att vi bommar, att vi går så långsamt mm men vi håller planen. De indikationer vi får är att vi ligger typ på plts 25-30, kan vi bara nöta på och få göra hela banan så är vi lätt topp 20 vilket har börjat växa fram som en målsättning inom lagen.

” Jörgen vi ska upp” hör jag malin säga, 2 timmar har gått och jag har panik i kroppen, aaah, det här kan inte vara på riktigt,,, JO , det är NU det är på riktigt säger jag till mig själv. Det är bara att göra sig iordning, jag mår illa och min kropp gillar inte det här alls, jag koncentrerar mig på att få iordning på mina egna saker och känner att jag ej är förmögen till mycket annat ( inte för att jag har haft så stora uppgifter tidigare heller, jag är ju trotts allt minst erfaren och minst strukturerad i gruppen kanske det sistnämnda vill jag dela med jonte)
Äh, det här ordnar sig tänker jag, blåbärs soppa å knäckebröd, Uffe drar mig på cykeln några hundra fallhöjdsmetrar upp för berget och sedan är det dags för att gå med cykeln större delen av natten. Det är bitvis en ganska avancerad vandringsled där man ej ville tappa cykel för då hade den hamnat långt där nedanför. Jag tycker jag äter men troligen får jag i mig lite för lite hela tiden. Vi kommer till en passage över ett naturreservat där cyklarna ej får nudda marken på 700m men där efter kunde vi faktiskt cykla en del, på håll hör vi fårhundar skälla, men de verkar långt borta. Vi är på ett ängslandskap uppe på en bergsplatå, det hade varit kul om det var dagsljus, men igen, det är ju en vacker himmel. Jag orkar inte bry mig riktigt, jag har börjat få diare men stundtals känner jag mig helt ok.
Pannlampan belyser upp gräskullarna närmast och, plötsligt så dyker de upp, hundarna, till vänster, tre stycka dyker upp i min Pannlampa när de kommer springande mot oss på 30 meters håll, jag flyger av cykeln så jag får den mellan mig och hundarna, de bromsar in men kommer närmre, uh, känns lite läskiga dom där med lysande ögon som reflekteras i Pannlampan. Stora , vita, där i det förövrigt totala mörkret. Vi håller ihop, fortsätter att gå och pratar så lugnt vi kan. Dom släpper oss!
Vi fortsätter längs det bilspår vi ska följa, förstår bara inte vad det är för fordon som kört här för bitvis är det ju löjligt brant, pistmaskin kanske :/ vi belysning från städer långt bort och så kommer vi tillslut fram till slutet av bergskammen vi följt, nu , bara hitta kontrollen och sen är den nedför.
Vi släpar runt på cyklarna i stor stenskravel, har klara problem med att orientera oss, släpar upp cyklarna till toppen igen, vi får syn på ett annat lag som verkar har hittat den för deras lampor försvinner ner i dalen. Jag ser lampor åt ett helt annat håll och tycker vi ska dit, men det är nog bara att inse att jag bara såg i syne, magen är i uppror och jag skiter ner mig för första gången, hmmm, känns sådär, dom andra läser in sig på kartan medans jag tar itu med mig själv men det hjälper ej, det dyker upp ett franskt lag som har samma kartproblem som oss. Vi beslutar oss för st sova en halvtimme och vänta in ljuset, så där lägger vi oss i en hög. Vaknar igen och finner kontrollen direkt 200 meter längre ner , vi drar ifrån fransåserna ner i dalen, nu är jontes mage igång också, cyklingen nedför är till en början lite svår på ängar men sen kommer vi ner i en skog där det är en riktigt fin stig inne i tallmon, jag försöker slå bort hur jag mår och njuta av cyklingen, tänk om det är så här hela vägen ner i dalen, nu har jag redan förlåtit banläggaren för allt släpande av cykel halva natten. Men det tar snabbt slut, stigen kommer ut bland klippor där den klamrar sig fast, och likaså gör vi, ett litet misstag på cykeln och man landar hårt en bra bit ner. Vid en paus ser vi ett annat lag som har större problem, dom har missat hela stigen med nån kilometer och är ovanförklippirna i skogen och verkar verkligen vilja komma mer där utan att gå upp igen, vet ej hur det slutade.
Allt är lite i ett töcken för mig, energi nivån är inte hög och jag kommer inte ihåg hur mycket diare jag har men jag anar att jag och jonte skiter ikapp.
På håll ser vi en stor , STOR, grå sten med klen vegitation, typ som i Sälen även till storlek, nämen typ. Vi cyklar ner på den och här hade jag velat vara mitt riktiga jag och inte vara så svag som jag var, detta var en downhill lekplats!!! Berget var i typ skiffer eller vad det kan heta, bara mjuka former med mjuka små kullar och bäckfåror, det var en lek ända ner till flodfåran, här var det färdig lekt, vägarna fick man ju som vanligt icke använda, vi gick och släpade fram cyklarna i nere bland stenskravlet i floden, det var varmt och allt jag stoppade i mig rörde om i magen och åkte rakt igenom.
Jag vet ej hur länge vi höll på, men snart, snart var vi framme vi vår tunna och hade ett fyra timmars stopp framför oss. Efter det var det canyoing och annat skoj så vi hade saker att se fram emot Nu var jag dock väldigt trött och följde bara vad jag blev tillsagt och hade ingen koll på någon planering av framtiden, jag försökte bara äta,dricka och ta mig framåt.
Vi kommer fram till Växlingsplatsen och här finns både toa och dusch vilket var väldigt bra då man ej han till toan.
Jag börjar med en dusch. När jag kommer Till de andra så ska vi sova tre timmar och kolla till mitt tillstånd, vi vaknar och jag känner att det här funkar inte, jag tror vi tar 2 timmar till och nu börjar det bli mörker igen.
Jonte skiter ganska illa också och de är oroliga för att jag är så dålig att vi ej kommer att kunna fullfölja tävlingen, de beslutar att vi stannar över natten och tar canyoingen i dagsljus. Jag tvingar i mig en varm mat som tyvärr gör så att jag tillslut spyr, men jag tror att det mest var vatten som kom upp. Vi sover en hel natt och har då legat still i 18timmar.
Där tror jag vår plan att göra hela banan sket sig, men jag har inte koll på nr det blev deffenitivt.
Vi har hursom en 2 timmars vandring upp till dr canyoingen startar, på med våtdräkten, klätterselar mm. Det är en häftig plats, bara någon/ några meter bred med höga höga klippor på sidorna och en stril ström som tar sig fram under våra fötter och fullt med små pooler att simma över och vattenfall att fira sig nedför. Jag klarar att hålla magen i skick och därmed även från att behöva dra av mig våtdräkten, men jonte är inte lika lycklig, han får lov att Sätta sig där likt Gollum på en klippa å göra vad han måste när de andra lagen passerar.
Canyoingen var klart vacker, härifrån skulle vi nu kravla upp längs ett rep för att göra en firning ner till floden, vi fick många olika bud på hur lång den skulle vara, hursom så blev det jäkligt fint, först typ 20 meter sen lite i sidan och sen 100 meter till rakt ner till floden. Här skulle vi nu vandra i en ganska lättpromenerad flodbädd med 1-200 meter höga klippor på sidorna och solen som lyser rakt in i ravinen, vackert!
Nu är det dags för typ 5mil paddling, kul.
Här gick det dock ej att slappna av, det var så mycket stenar i vattnet så att så fort man körde på en så studsade man snett och hamnade på tvären med kajaken i det forsande vattnet, bara att hoppa ur kajaken och dra den rätt, titt som tätt så delar sig floden i flera delar, väljer man fel så blir det också att släpa , mycket hua blev det. Efter två timmar går solen ner, kylan kommer. Varje gång som vi slutar paddla för att jag eller jonte ( troligen båda) behöver gå på doo så börjar jag frysa så jag har problem med att knäppa ryggsäcken pga skakande händer. Vi paddlar oss varma om och om igen i våra blöta kläder, jag och malin som sitter fram i kajakerna blir översköljda ofta och blir lite extra kalla. Det är bara att paddla på och försöka äta mer än vad man skiter så man får något över till att göra värme av. Efter typ tre timmar i mörker så har vi passerat några lag och kommer fram till växlingen vilken vi gör så fort vi bara kan för att komma iväg och få oss varma, vår första plan var att få lite värme från brasan innan vi gav oss iväg men där var det så trångt så det var ingen mening med det. Uffe kollar kartor och sen ger vi oss iväg på en kort trek, 8km. Det vi inte hade koll på då men som jag har koll på nu var att de 8 km beräknades av banläggaren att ta mellan 3h10min och 5h40min, hmmm ganska långsamt.
Hursom, vi sätter av, uppåt, brant uppåt, klättrandes rakt upp genom buskage mm, jag märker efter ett tag att det bara är svart på min högra sida där jag klänger på en klippa, ok , än än gång ett ställe där man ej får klanta sig, det har varit många sånna ställen längs banan, otroligt att det ej händer mer än det gör säger vi till varandra.
Vi klättrar och klättrar, kommer upp till en väg, där ligger ett danskt lag tror jag att det var, en var deckad och de var tvungna att bryta lite senare. Vi tuffar på i bra fart, vill hålla värmen, vi träffar på ett gäng andra lag som står i en busskur eller liknande och verkar trivas med värmen från varandra, det är lurigt att hitta stigen ut ur byn men Uffe klarar biffen och vi lämnar ytterligare lag bakom oss. Det här går ju bra.
Uffe guidar oss genom skog in i en ravin och vi ser ytterligare lag som blir placerade då de verkar orienterat fel ( om vi nu är rätt) ravinen blir smalare och smalare, det blir som en Bäck ravin, vi klättrar längs sidorna där det behövs för att inte bli blöta igen, men det är oundvikligt, vi får lov att vada , om och om igen, djupare och djupare, Uffe är klart orolig att han orienterat fel, det stod inget om nån canyoing i road book, jag tror väl dock att vi kan inte bara av en slump hamnat på ett så här coolt ställe till, vi fortsätter, men,,, här är det stopp!
Vi har en djup pool framför oss med bara berg runt om, lägsta stället typ 2-3 meter, svårt att ta sig upp från vattnet.
Jag klättrar upp lite på sidan till vänster och lyser upp bergväggen, ,, och , ja jävlar, där hänger det ett rep med knutar på. Av med kläderna som nu torkat på överkroppen och ner med dem i drybagen, simma över och klättra upp, på med kläderna och vidare, jag håller på att trampa på en fisk i vattnet, men jag inser ganska snart att det var nog bara hjärnan som skoja lite med mig. Det kommer två pooler till där vi måste simma och klättra upp med hjälp av rep. Det var inte vad vi hade förväntat oss av denna lilla trek. Jag kommer ej ihåg så mycket mer sen, vi klättrar upp i terrängen, ner igen och upp tror jag, jag bara kör på och följer de andra allt i ett töcken. Vi kommer fram till cyklarna, jag vet ej om det är här vi får veta att vi får en cutoff, en kortare bana, vi har visst 10 timmar på oss till cp50, åh , då är det lugnt låter det som, jag, malin å jonte lägger oss på asfalten under en aluminiumfilt och sover ett par timmar, när jag vaknar har jag bra ont i nacken, jonte den jäkeln hade flyttat sin axel som va så varm å go å sova mot. Vi vaknar och skitsnackar in soluppgången, vi har ju gått om tid, jag råkar att bli tvungen att slänga ytterligare ett par underställsbyxor och våtserverterna börjar bli högvaluta igen trotts att malin gjorde den goda gärningen att köpa ett extra packet vid vårat långstopp.
Ok, en dag kvar, snart är vi i Nice, nu ska vi bara rulla ner till cp50 och sen var det nästan bara väg kvar att cykla på, klart att banläggaren borde bjuda på ett skönt avslut.
Tjena,,,,,
Uffe nämner nått om att det var visserligen nån 1000 meters stigning så kanske bäst att komma iväg. Nog började det utförs, men snart var det uppför igen, det var några riktiga backa riktiga,,, jag och malin som ej kollade på kartorna var inpräntade på att vi skulle rulla ner till Nice ju! En ljusning kom, vi passerade en by, den första möjligheten på hela veckan att köpa fika, vi tog oss varsin baguette med skinka plus en kaffe var, jag vågade inte dricka upp den så som min mage var men det var en härlig känsla att sitta dör och minismutta på den. Upp på cyklarna igen och det blir upp för, jag ser nån skylt som säger nått om 380möh, hmmm. ,,, hmmm , en till. Som säger 390, hmmm ”Uffe, skulle vi upp till1500?”. Jag vet svaret,,,,,,, shit, det är lääänge kvar till cp50, Jag borstade tänderna denna morgon två gånger och fick ont i gommen, tungan typ fassnade mot gommen och jag hade lite svårt att prata, jag sippde lite på vatten ofta för att det var skönt, pantade jag förstod inte att jag var helt uttorkad och behövde ösa i mig vatten, det var ju den där känsla som när man vaknar i ett tält i solen på midsommardagens morgon och klubb mannen har varit framme. Vi cyklar förbi några hus och fyller vatten, jonte mår inte bra nu, malin och Uffe tar så mycket som möjligt av hans packning och vi stretar på, ganska snart tar vägen slut och det är dags att gå med cykeln, tjoho, jag som bara har mina cykelskor utan sula och därmed ett härligt rutmönster i hårdplast under fötterna. Efter en låång promenad uppför med cyklarna så har vi passerat vår minimitid på 10h med typ två timmar , det var inte så kort :/
Nu då tänker jag och malin, nu var det väl bara 300 m stigning å typ 1500 ner, borde ju bara va å rulla till nice?
Så fel det kan bli, hursom vi tampar på, det är torrt som f, den enda fördelen med det är att diarréerna upphör lite grann när det inte finns någon vätska i kroppen. Vi släpar cykeln uppför kulle efter kulle på vår väg mot nice, bitvis så går det att cykla på stigarna utförs, ofta beror det på hur stor risk man vill ta, det är återigen alltsomoftast brant ner på sidan av stigen. Vi får se ytterligare en vacker solnedgång, det var inte vad vi hade hoppats på, hua, en hel dag på cykel har passerat. Nu är vi på sista cykelsträckan och vi har plockat nu 3 eller 4 av 10 kontroller. Mycket kvar, malin har det tungt med vätskebristen och det börjar bli yrsligt, hon biter bara ihop. Det är nu mörkt igen, vi ser ett annat lag uppe i ett pass som vi ska cykla upp till, och här kommer vi att klanta oss rejält, vi cyklar upp dit, det är en brasa bakom ett skjul till vänster om vägen, vi tror direkt att där är kontrollen, det stod ” summit, left side” i roadbook , vi knallar dit, men där låg ett lag utslaget vilka själva gjort en brasa, ,,
Jaha , då är väl kontrollen uppe på toppen där bakom då, jag börjar knalla först, ropar till jonte och malin att få med sig stämplings pappret, jonte ropar till Uffe och vi går och går, det är mörkt, jag kommer till en topp, diffus topp, hm där är en annan topp, hmm var e jonte, hmm, en topp till, hmmm , nä nu måste jag neråt igen. Vart e d andra, JONTE! Skriker jag, jo vi har kontakt, men var e Uffe? Öh, säger jonte, ja stannade å sket, jonte letar vidare efter kontrollen, Uffe dyker straxs upp ”malin har total däckat” säger han, ”jag drar ner igen” japp gör det säger, jag ska få med mig jonte ner, det tar bara några minuter så hör jag Uffe igen, då har hann gått vill, vi samlar ihop oss och inser vad jäkla fel vi måste vara, vi måste ner till malin omgående. Vi tar oss ner och malin har vaknat till och är vid gått mod. Det här var inte bra var vi klart överens om, men nu vill vi så jäkla gärna hitta dom där sista kontrollerna och få det här överstökat. Så fort Uffe och jonte tittar på kartan som passar jag på att sova, jag är bra slut, någonstans nu mot slutet så hittats vi vatten, det var länge sedan nu, jag tror det var kring lunch eller så.
Vi ser nice lysa där ner och det har vi gjort länge nu, jag har aldrig längtat till bebyggelse och asfalt som jag gör nu,, , , men vet du vad,,,,,,, till slut så är vi framme växlingen till den sista lilla treken , 3 km rakt ner till havet för att sedan bara paddla 5 km in i mål.
Det känns som vi redan kommit imål, men jag är lite för mör för att känna riktig glädje, vi byter om, vi går ett otaligt antal trappsteg ner genom gammal vacker bebyggelse med trånga gränder och hantverks butiker, klockan är nu ca 04. Havet nedanför oss är fyllt av båtar som ligger på svaj, det är stora båtar, ja Nice stora båtar, de har strålkastare i vattnet runt sig, som i en pool fast tvärtom, riktigt vackert.
Vi kommer ner till kajakerna, hoppar i den och paddlar iväg, jag dåsar direkt till, men jag pratar och pratar för att inte somna, men det visar sig att det gick att kombinera att prata, paddla och att sova, för plötsligt så var vi halvvägs å jonte sa att jag både pratade och paddlade och jag sa att jag sov ,?
Nu tror vi att vi ser målet, jo,, där är det, å va jag längtar efter torra kläder och att Inte behöva frysa mer. Där är det, där står de och sjunger och tar emot oss!! Vi går imål i ett regn av skumpa, vi är imål!!!

Sången lägger sig , folk skingras, öh, öh? ”where are our bags?”
Bags? Får jag till svars, food frågar han och pekar på ett bord med några drickor på , det blev inga torr kläder och dusch just där , men vi fick en macka i värmen innan en arbetare vaknade arg som ett bi och körde ut oss, vi fick ivf en karta till en idrottsarena där kläderna och dusch fanns.
Vi avslutade morgonen med en riktig fika, kaffe, croasiant och en macka, sen tog vi en taxi till hotellet och sov fram till tre på eftermiddagen.

Den här resan var mitt livs äventyr, jag fick pressa mig själv på många sätt, jag har aldrig frusit så mycket , inte varit så trött och så utmattad. Det var så många stunder under denna tävling då man inte fick vingla till på cykeln eller tappa greppet, det var mycket under denna vecka som ”var på riktigt” där man inte fick göra fel.
Detta blev en lång berättelse, men det finns säkert lika mycket till att berätta, mina lagkamrater har säkert några koma-storys att dra om mig tex.
Stort tack till malin , Uffe och jonte som stod ut med mig under denna vecka och tog han dom om mig i mina svagaste stunder.
TACK !!!

Be first to comment