Stela eller ömma vader efter löpning?

Många av oss som springer ute nuförtiden (läs på vinterhalvåret) kanske har märkt att vaderna tar lite mer stryk än annars. Att springa i snömodd, på is/grus/asfalt brukar göra att löparen spänner sig lite mer för att undvika att ramla, något som är naturligt (såklart- vem vill ramla & slå sig) men kan bidra till besvär. Dessutom gör minusgraderna att vävnaden (muskler/bindväv/senor) blir kalla och kanske även stelare än vanligt. Här nedan är förslag på övningar för att töja ut vävnaderna i underbenet för dig som upplever att vaderna begränsar dig i din löpning. Som alltid gäller: testa med de här självhjälpstipsen regelbundet i 1-2 veckor. Är det inte bättre- sök upp en terapeut med idrott som specialitet och som kan hjälpa just dig. Smärta/problem/besvär kan ha många olika orsaker och det finns tyvärr ingen “kur” som hjälper på alla. Blir det sämre efter några dagar- avbryt övningarna.
Förslag: ställ dig i varje position ca 30 s, upprepa 3-4 gånger/övning.

20140125-121030.jpg
1. Töj av vadens framsida med en rak fot. 2. Töj av vadens framsida med vriden fot. 3. Töj av vadens baksida, den korta vadmuskeln. 4. Töj av vadens baksida, den långa vadmuskeln.
Lycka till!

//Louise

Be first to comment