Stabilitetsträning i Hammarbybacken

Förra året sprang jag min backträning en gång i veckan, från augusti till november, i Hammarbybacken. Det främsta syftet var att komma över en av mina mentala spärrar för långa backar (det ÄR ju jobbigt, inget snack om den saken) sen ville jag långsamt förbereda mig inför att kunna springa uppför betydligt högre toppar (läs Åreskutan). Backar ger dig högintensiv uthållighetsträning då du lätt kommer upp i puls, men även uthållighetsstyrka för ben/bål. Det gäller att sträva efter att bibehålla tempot bara. Du förbättrar ditt löpsteg, ökar styrkan i benmuskulaturen och får variation i belastning jämfört med plant underlag. (Sånt som vi sjukgymnaster gärna tänker på när vi lägger upp just andras löpträning). Då backträningen är tuff för muskulaturen är Max ett pass/vecka att rekommendera då kroppen behöver återhämta sig.

Dagens pass blev årets första- och fler ska det bli:
5 x gå raskt uppför i brant lutning med jämt tempi hela vägen upp.
5 x jogga mjukt och stabilt nerför med bibehållen kontroll.

20140308-143313.jpg
Uppför: här tränar du uthållighetsstyrka för vader, lår, säte och ryggen (man blir stark i “hållningsmuskulaturen” av att tvingas hålla upp blicken). Vill du höja träningen ett snäpp kör du med stavar.

Nerför: fantastisk möjlighet till att stabilitetsträna framförallt knän men även fotleder och bålstyrka. Ta små steg, slarva inte med kontrollen på knäna och spring hellre för långsamt i början. Känner du dig stabil-utmana kroppen (& knoppen) genom att öka farten.

//Louise

Be first to comment