Tips: Knäkontrollövning

Det är vänligt med besvär från knäna framförallt hos de som utövar sporter med hopp/landningar till exempel löpning men även hos de som promenerar, cyklar eller styrketränar. Oavsett vilken sport du ägnar dig åt så är stabila knän viktigt & framförallt att kunna kontrollera knäna under rörelse. Här är exempel på en övning som syftar till att öka kontakten/aktiviteten med knästabiliserande muskler runt knä & höft. Du kan köra den var som helst- hemma & använda ett trappsteg, utomhus (stenmur, låg bänk eller en stock) eller som jag visar på gymmet med en steplåda.

20140304-084432.jpg
1. Stå på en bänk/steplåda/trappa. Lägg all vikt på foten och se till att hela fotsulan har kontakt med underlaget. Sträck -böj på knät 10-15 gånger med fokus på att knät ska gå i riktning över “pektån” och att bibehålla all belastning på foten på lådan. Upprepa 3 omgångar/ben. Stegra övningen genom att höja lådan och/eller lägga till en tåhävningar.

Lycka till!

//Louise

Be first to comment