Innovativ träning

walk and float
Bilderna till höger visar en “Walk and float”. Du går på vandring men en extrautrustad ryggsäck som vid längre vattenpassager kan vecklas ut och blåsas upp till en flotte. När natten kommer blir samma extramaterial utrustning nog att bygga ett bättre vindskydd. Utvecklat av och med GIH Sports Innovation, presenterat av mäster Johnny Nilsson i sal 1505 igår, fredagen den 9 maj. Kontakta mig om du är intresserad av ett eget exemplar eller har andra idéer och innovationer som vi bör vidareutveckla vid GIH. Ingenting är omöjligt!

trana specifikt
För elitidrottare är behovet av extremt specifik träning mycket stort. Det duger inte med alldagliga helkroppsövningar på gymmet för att vinna OS-guld. Det har killen ovan fattat, och med hjälp av labbet fixade han några specialmaskiner och massor av medaljer.

Här är ett exempel på hur specificitetsprincipen har tillämpats av en eftertänksam multisportare som har designat detta träningspass:
http://instagram.com/p/nXvDBbHvk5/
För steg 3 gäller alltså följande: “Varje intervall började jag med 20 benböj m 50kg i raskt tempo. Sen direkt upp på bandet, där lutningen höjdes varje minut o farten gick ner. /…/” Sen cykel igen.

kajak
Vi pratade om paddling också. Elitkanotister i Vaxholm har länge varit delaktiga i arbetet att utveckla och analysera sin idrott in i minsta detalj.

gustavsson
Ja och så till frågan ovan (gäller alltså kanotister som tillhör nationell och internationell elitnivå, som herr Gustafsson på bilden) – finns det någon som vågar sig på en gissning?

kraft set up
Jag lovar att svaret ligger skrivet på en papperslapp någonstans bland alla högar på mitt skrivbord….

2 Comments

 • Svara maj 12, 2014

  Danny

  Har för mig nån av de där grupperna i Sverige kom fram till cirka 15% av effektutvecklingen…Kan de stämma?

  • Svara maj 16, 2014

   Frida Björkman

   Haha när du svarar väntar jag mig inget annat är korrekta siffror. Tack! 15 (“till 20”) %. Stämmer. I det här sammanhanget.

Leave a Reply