Ångaloppet!

Det var så galet roligt! Hade en helt underbar dag igår när det var dags för min och Christinas swimrundebut.

img_6804.jpg

Vi tog bilen till Ånga som ligger ett par mil utanför Nyköping i ett väldigt vackert landskap. Väl i Ånga möttes vi av ett stort gäng funktionärer, de flesta äldre män som stod med parkeringsskyltar och glatt viftade. Ideella krafter gör mig glad. Ånga ligger verkligen ute på landet och när vi gick för att hämta våra startbevis möttes vi av en doft av koskit. Jag kände mig som hemma i Småland. Vi satte fast tatueringarna (som inte höll mer än för första simningen), lämnade in väskan, hjälptes åt att ta på oss badmössorna och ställde oss förväntansfulla i startledet. Vi skulle springa 9 km och simma 1 km fördelat på 10 löpsträckor och 9 simsträckor.

img_6806.jpg

(notera hästen)

img_6805.jpg

 

img_6809.jpgJag hade nog trott att löpningen skulle gå på grusvägar och stigar men så var inte fallet. Det var som när jag var liten och scout, bara att följa snitslarna som satt uppsatta i granarna. Det var verkligen terräng, mjuk mossa, träd att klättra över, grenar och kvistar i vägen, stora hål att undvika, branter att hasa nerför osv. Löpningen gick ju därför inte alls lika fort som jag hade tänkt. Dessutom var det ganska trångt bitvis vilket gjorde det svårt att styra tempot. Efter ca 2.5-3 km löpning/lufsande i skogen var det dags för första simningen. Dolmen var med och underlättade väldigt, jag kunde glatt crawla om ganska många på simsträckorna vilket kändes bra med tanke på att jag nyss lärt mig crawla. Vad man inte riktigt hade räknat med var att fastna i näckrosor och att det var rejält svårt att ta sig upp ut vattnet på vissa sträckor. Det var också svårt att hålla reda på sin partner som man inte fick vara mer än 10 meter ifrån, alla hade simglasögon och orangea badmössor. Det var två simsträckor i sjön Ången på första fem km när man gick in för en varvning vid målgången, där möttes vi av massa glad publik, speakers och energi. Stort plus att de delade ut energigel! De resterande fem km bestod av sju simsträckor i havet, så det blev mycket hoppa upp och ner i vattnet, och ibland hasa sig upp och ner. Att springa med blöta skor och kläder var inget jag tänkte på alls utan det funkade väldigt bra. Vi lärde oss dock att man efter varje simning bör kolla sina skosnören, även om de var knutna med dubbelknut. Skorna behövde även vara väldigt hårt åtknutna eftersom foten gled runt när den blivit blöt och vi var behov av ett väldigt bra grepp för att inte halka eller trampa snett. Vi fick kommentarer av ett par som vi sprang om att vi var snyggt matchade, vilket vi såklart var (skulle vi inte vara snabba skulle vi i alla fall se coola ut). Våra medtävlande var trevliga och man hjälptes åt att komma upp ur vattnet, glädjande. Simningarna i havet hade förvisso inga näckrosor som man fastnade i men väl rejält med tång och ganska svampig leriga som man klafsade runt i. Det som jag annars hade tyckt varit rätt äckligt struntade jag nu fullständigt i och allt fokus var på att komma framåt och gärna förbi någon. Kläderna och skorna luktade skit efteråt (blandning av gammal gympapåse och akvarium) men vi skrattade gott åt att vi hade sjögräs innanför toppen när vi packade ner allt blött i en plastpåse vid vårt ombyte på parkeringsplatsen.  Det var svårt att springa om par, även om vi plockade ett gäng de sista kilometerna, men lättare på de långa simningarna. Vi spurtade sista 500 m, blev peppade av några funktionärer som skrek “kom igen nu tjejer ni tar grabbarna framför” (vilket vi gjorde) och gick väldigt glada över målgången efter att ha slutfört vårt första, men absolut inte sista, swimrun! Vi gick in på 1:42, vilket gav oss plats 10 av 37 i damklassen och om man räknar in herr- och mixklassen 58 av 134 lag. Inte så tokigt för att vara nybörjare och inte hunnit träna ihop oss (snälla och coola Christina hoppade på det här projektet för en månad sedan). Vi var så nöjda i bilen på vägen hem!

img_6813.jpg

img_6821.jpgDet var otroligt skönt att ta av sig badmössan!

Jätteroligt lopp och väldigt välorganiserat. Samtliga funktionärer vi mötte under dagen var otroligt trevliga och peppande. Vi kommer tillbaka nästa år Ångaloppet och då kör vi den långa distansen.

Vi blev båda väldigt taggade på att köra fler swimrun, nu är det ju lite sent på säsongen och båda är uppbokade framöver. Men nästa år kommer vi med stormfart och då ska vi ha kört ihop oss lite mer.

//Sara (som har anmält sig till fortsättningskurs i crawl)

 

Be first to comment