Dannys svar på träningsdiskussionen

Redovisas här nedan som ett inlägg och ej bara som kommentar (lättare att läsa)

 

aha…dags för mig att ge mig in i ”diskussionen”. Det gör jag väl först och främst för att jag har blivit nämnd, men jag orkar dock inte skriva någon uppsats till försök att övertyga likt Frida. Det ska dock inte glömmas att Frida är långt mkt mer påläst än vad jag själv är, trots mina 3 år på Tränarprogrammet vid Örebro Universitet, ytterligare 3-4 terminer träningslära, kost, anatomi osv + externa tränarutbildningar.

Jag tänkte därför bara mycket enkelt punkta upp lite av mina ståndpunkter, tankar o åsikter

1. Jag är för att alla får tro på vad dem vill och speciellt inom träningslära som Frida säger är sjukt komplext och det finns oändligt med individuella variationer med mera…

2. Jag är helt med på att du Niklas ”För det första kör jag inte som scott och alla utan jag gör tvärtom”. 90% kvalité, 10% kvantite är nämligen i stort sett helt tvärtom mot vad världseliten i vilken uthållighetsidrott det än må vara, där siffrorna snarare brukar vara det omvända. Det säger iaf det jag läst på och mina erfarenheter.

3. Utifrån punkten ovan håller jag inte med om att ”distansträning inte ger något”. Jag skulle säga att det ger möjlighet till att utveckla/träna teknik, en ”hårdhet” i muskler och senor och även aerob förbättring, bl.a.

4. Angående specifik paddelträning så rekommenderar jag själv, max 3-4 tröskelpass för en elitkanotist i veckan. Det sker ibland när det är en tung träningsperiod med fokus på att utveckla tröskelkapaciteten. Det är alltså mängden för någon som utöver de där tröskelpassen även kör kanske 5 distanspass, 1 fartpass och 1 sprintpass i veckan. Dvs paddlar en jäkla massa.

Om man har en lägre nivå och kanske bara paddlar 3-4 ggr i veckan, så visst, tröskelpass är effektivträning, både för långt och snabbt. Men det viktiga är att kunna behålla teknik och ens komma upp i den belastning som krävs för att det ska vara lönt, vilket få motionärer iaf klarar av. Varför nybörjare alltid rekommenderas distans och snabbdistans till en början.

Däremot tror jag att många som kör Åre skulle tjäna på att börja träna lite tröskelträning i kanoten…

5. Om man ska utveckla ovan punkt, så är den där elitkanotistens 3-4 tröskelpass/vecka beräknat på att denne inte utför annan tröskelträning inom en annan gren. Eftersom att just tröskelpassen av teori och erfarenhet sliter något fruktansvärt, ur ett helkroppsperspektiv, inte bara muskulärt.

6. ”Om man har minimalt med tid så är en timma hårt bättre än en timma soft, det skriver all i världen på…” För motionären skriver jag nästan aldrig på, på den. För folk som tränat mycket tidigare, då kan jag skriva på den oftare. För någon som verkar ha tid med minst 11 timmars träning och troligen mer så tycker jag nog att konceptet kring ”minimalt med tid” inte håller och skulle själv iaf frångå grundcitatet…

7. Jag är annars även noga med på att skilja på ”elitidrottare” som tränat hårt/hög volym i ett par år, jämfört med de som kört flertalet år. För, med betoning på generellt, så håller det helt enkelt inte i längden att från ingenstans hoppa på tåget i full fart. Min erfarenhet säger att det just nu fullkomligt forsar in med folk till alla sjukgymnaster, med diverse överbelastningsbekymmer och jag tror att en stor del kan besvaras i den triathlon/crossfit/ultra-betonade trenden som går ut på att få snabba resultat och med en tro om att en vanlig motionär bara kan hoppa på en elitidrottares träningsmängd och belastning.

8. Jag känner varken Svanebo eller Buud, men vad jag läst och hört från intervjuer så har båda en väldigt god grund av mängdträning att stå på. Svanebo som kört skidor och precis som du säger så är den största mängden träning hos Buud, snabbdistans vilket jag fortfarande klassar som relativt lågintensiv träning. Men egentligen vet vi ju inte alls hur de tränar, om vi inte känner dem. Vilket jag inte gör.

9. Slutligen så vill jag bara säga att jag tror att det finns individuella skillnader och om du känner dig återhämtad efter dina träningsveckor och att du orkar hålla intensitet så skulle din träning kunna ge dig fantastiska resultat! Jag tror dock att risken för skador/överträning skulle vara stor, generellt sett.

Men det är bara vad jag tror :-)

Ops, det blev visst en uppsats…

 

n575286960_1685985_2278_400

Be first to comment