Hallå igen!
Nu ska jag berätta lite om hur min plan är för att nå mina mål. För det första kör jag inte som scott och alla utan jag gör tvärtom. Jag siktar på 90 procent kvalite och 10 soft.
Jag får inte ut något av att lunka 15 km, kanske få bort lite slagg i benen, men då vilar jag hellre helt slår på en film och fram med chips och dipp.
Jag tror på hård träning för att vänja kroppen. Annars tror jag man bara står och stampar på samma ställe, du måste utmana kroppen. vilket tider på åre visar att dom flesta gör.
Men!!! Det svåra är att få kroppen att klara köra hårt (som ni märker gör inte mina hälsenor det =)) och det krävs många års hård träning för att vänja kroppen och psyket att göra det. Och alla funkar olika så man ska köra sin grej men man ska våga testa nya metoder.
Men nu i år drar jag ner på den hårda löpningen och lägger in mer annat.
Min plan ser ut som detta för att lyckasmed min mål.
Löpning. 4-5 pass per vecka.
1 st intervaller olika upp till max 1000 m
2 st tröskel/snabbdistans 1000 m – 20 km
1 långpass 25-50 km
1 backe blanda 5 all in till 30 nöta
Paddling
3-4 tröskelpass per vecka, på 6-10 km med lite korta intevaller inbakade.
Cykel kör jag lite jari stuk.Olika intervaller 1-4 minutare behöver bli starkare när jag sitter.
3 ggr per vecka sittande intervaller med lite för tungt för att bli starkare i benen
1-2 ggr per vecka köra längre pass ute typ tröskel och snabbdistans.
Styrka
ca 3 gr per vecka. där jag kör tunga utfall och knäböj max 3 reps. Varvat med att kanske en gång i vecka köra mellan 1000-1500 repetitioner i bensparken. Och tung rygg och axlar och vader.
Så ser min vinnade träning ut. 🙂
Gårdagens pass
40 min tungt ben och rygg och vader.
30 min cykel intervaller 6 st 2 minutare så tungt jag bara orka skulle inte orka 2,15 och inte orka få runt tramporna i en kadens över 80.
90 min löpning, 21 km. varav 3 st 4km snitt ca 3,45 fart
Idag skulle jag cyklat till jobbet ca 4,5 mil mtb och hem. men det regna och löken i mig kom fram!!! Men kanske bra för har en tung helg för benen. så vila ben idag och ut och paddla. i morgon står det mellan 4,5 mil cykling till långpss som är ca 27 med 3 fart höjningar sen cykla hem.
Eller 3,7 mil cykel till hagabacken och 15-20 vänder upp och hem.
Får fundera lite med tanke mina stackars hälsenor och att jag ska tävla på söndag..
Nu paddling!
“Det blev alldeles tyst, då har vi kommit rätt”
Frida Björkman
Ambitiös idé som du är långt ifrån ensam om. Dock har väl “Scott och alla” under år efter år efter år av långdistansidrottande och träningslära klurat ut att människans fysiologi svarar på en viss typ av stimuli för långvarig hållbar prestationsförbättring (ja, elitprestation i uthållighetsidrott är ett långsiktigt projekt). “Vi tar bort allt junk och kör bara PASSEN som GER NÅGOT”. Ingen elit-uthållighetsidrottare har kommit undan med det tidigare, tvek att du skulle vara något gyllene undantag.
Niklas Gavelfält
Ha ha
Nä tvärtom kolla jonas buud som bara kör snabbdistans och intervaller överlägset bästa ultralöparen genom tiderna 😉
och det blir svårt att springa maran i 4 fart om du inte ens kan göra det en km och dit kommer du inte genom att lunka i 5 fart. om du hade pluggat hade du vetat att kroppen behöver fart för att bli snabbare, kolla svanebo han kör bara fart och lovar scott och andra multisportare hade drömt om att vara så snabb som han. och svanebo hade krossat alla i åre om han bara satsa ett år seriöst. så ja nu har jag nämt 2 st som är världsklass och jag kör på deras modell =)
Frida Björkman
Om jag hade pluggat under mina 10 år på GIH hade jag vetat bättre. Hoppas du orkar med alla dina hårda pass så att de inte inkräktar på varandra och bara blir en lång resa mot skadefördärvet. Jonas och Svanebo mer väl mer löpare så att säga, du ska klämma in massa högintensiv träning två grenar till, varav med stor benmuskelpåverkan och en med stor allmänpåverkan. Det kanske bara är jag som ser skillnaden (eftersom jag inte pluggat tillräckligt mycket). Det är ett lika skevt “copy paste” från “världsklassen” som när motionären ska träna som Kilian och springa 8 timmar på berget och bara dricka ur fjällbäckar, vilket slutar med SOS och helikopter pga energibrist och hypotermi.
Du skrev att du “ligger efter från början” (inte elittränat i alla grenar sen barnsben?) vilket ger ännu större inverkan på vad din kropp kommer att palla med och SVARA på (respondera, fysiologiskt förändra/förbättra, anpassa, uppbyggnad, ja du fattar va) i dagsläget. Det är olika förutsättningar för de som är 19 och 32 år, så att säga.
Och om du hade pluggat lite så skulle du inte dra spikraka linjer mellan träningsfart och tävlingsfart, det ser bara komiskt ut. Vad som händer i kroppen rent fysiologisk (alltså vilka anpassningar som sker som på sikt leder till ökad performance) vid ett lugnt långt pass t.ex. kan du inte se på GPS-klockan, utan du måste ha pluggat lite för att begripa det. Samma sak med rent biomekaniska och strukturella anpassningar och uppbyggnad för träning tävling och ökad prestation, fråga dina hälsenor om det föredrar 5 intervallpass/veckan eller en mix av 2-3 högintensiva pass i “fräscht” läge och en mindre påfrestande dos av lågintensiv distansträning för att långsiktigt byggas för mer belastning.
(Att “dom står och stampar” med tiderna på ÅEC kan ju också bero på att om man gör 4:56, 4:50 och tredje året 4:52 så är det knappast bristen på intervallpass som är enda orsak till det… bara ett sidospår.)
Niklas Gavelfält
Konstigt att du sov har det perfekta träningsupplägget för att bli bäst inte tränar hela världseliten inom alla sporter eller i alla fall vore bättre sjäv =)
vi får väl se när jag tar scott nästa år genom bara 8 månaders hård träning slår han 😉
Krille
Shit, det där var hårda papper för någon som hatar att träna :-). Jag måste ju fråga hur det ser ut på jobbfronten. Jobbar du, eller är du heltidsproffs? Räknade till inte mindre än 17 pass per vecka. Walk the walk eller talk the talk, det är frågan :-). Kör hårt!
Niklas Gavelfält
Nä
jobbar heltid men har eget så kan smita lite, Ja det är det som är poängen att sätta press på mig!! för ja jag hatar att träna, men älskar att ha tränat =)
Krille
Jag är inne lite på Fridas spår, kan bli tufft för kroppen att hantera den mängden/intensiteten. Och att börja resan med hälseneproblem kan ju bli lite problematiskt.
Men vad vet jag, är ju bara en trött gammal gubbe :-). Hursomhelst är det ju lite kul med sådana som vågar sticka ut lite. Så det blir intressant att följa.
Frida Björkman
För att undvika att onödigt många köper grisen i säcken har några som borde kunna “något” som faktiskt har “pluggat lite” skrivit en övergripande artikel på ren svenska som finns att läsa för alla som vill – “Korta och intensiva intervallpass är ett trendigt sätt att förbättra sin kondition. Men för att bli en bra löpare, längdåkare eller cyklist måste man träna många långa pass i ett lägre tempo” på http://centrumforidrottsforskning.se/article/den-nodvandiga-distanstraningen/ (fullängd PDF varsågod)
Niklas Gavelfält
Märks att du är mer en som gillar att läsa än att träna själv =)
Om du frågar vilken elit idrottare som helst!
Ta Danny eller Martin här och frågar hur du ska bli en snabbare paddlade så lär dom knappast säga ta det lugnt 2 pass i veckan så slår du mig i åre 😉
Det krävs många års hård träning menar riktigt hård! Det kan alla intyga även scott. och har man bara antal pass i varje gren varje vecka och vill utveklas så måste man träna hårt. och scott och dom kör ju sina hårda pass på tävling. Men sånt sliter tyvärr mer än det ger.
Kolla tex lisa norden som vart skadad i foten som inte kunde tävla men som träna sjukt hårt i cykling och simmning Då hon istället och utvecklades ännu mer där. dom flesta med rätt skador är tom bättre efter en skada än innan, för dom tränar kroppen istället för att sliter ner den. Det handlar om rätt mängd hård träning och lite långpass för att få lite uthållighet. för åre är faktist “bara” 5 timmar och då är inte långa pass lika Viktiga
Och om´du läst någon bok så skulle du veta att det är dom hårda passen som ger ökad syreupptagningsförmåga och tröskel för att kunna hålla den farten.Och det är fakta!! Men kör du dina softa pass. Det Kommer du nog vinna åre med 😉
Frida Björkman
Vet du vad jag jobbar med? (Det är så mycket sakfel ovan att jag inte fattar att jag orkar men gör ett sista försök) Det vore passande att du tonar ner dina luddiga hänvisningar till andra personers träning. Många gånger märker jag att du inte har en aning, så chilla lite med dina påståenden om vad andra gör. Det ser inte så snyggt ut när den du riktar din text till jobbar med majoriteten av “ovan nämnda personer och träning” och förmodligen vet minst det femdubbla om sakerna du nämnt om att “alla elit” och “alla idrottare” och div. namn ägnar sig åt.
Mycket av det du skriver är som när ett äpple pratar med sig själv fast det är ett päron.
Låt oss säga att det är “fakta” att de hårda passen ger ökad syreupptagningsförmåga. En grov förenkling. Det är inte BARA de hårda passen som gör detta (jag råkar veta det eftersom jag har övergått från att läsa böcker till att läsa artiklar och bedriva egen forskning i ämnet men det är en annan historia). Kroppen är mer komplicerat än så, gällande även just syreupptagningen, som du verkar vilja veta mer om nu. Om det är syreupptagningsförmågan du vill åt med överdrivna mängder intervallpass med enminutare så är det kört. Du kommer vara för muskulär för sliten för att nå upp till den centrala belastning som behövs för en ren ökning av hjärtats arbetskapacitet, du är för gammal för att ha bäst svar på syreupptagningsträning men kommer slita ner dig kopiöst, osv.
Sen är det varken tröskel eller syreupptagningsfart på ÅEC, om det är ditåt du siktar. Det sa även Robban efter ÅEC i år, ungefär “nä då det går att vinna när man är gammal gubbe också, man behöver inte vara så snabb men halvsnabb under en längre tid”. Distansträningen som du tål en bra mycket högre dos av har bättre effekt på t.ex. arbetsekonomi än hård intervallträning, och arbetsekonomin är avgörande faktorer för att hänga med i fem timmar. Även en avgörande faktor att det är lättare att påverka den aspekten i högre ålder. Inriktad träning på syreupptagningsökningar görs bäst i 18-25 års ålder. Dvs. extremt mycket syreupptagningsintervaller när man är för gammal för att svara på den typen av träning blir att kasta pärlor för svin. Det finns större vinning i att lägga träningen på att förbättra andra parametrar där kroppen fortfarande svarar bra även om man inte är så ung längre.
Å apropå ingenting så kommer Danny och Martin säkert inte säga att någon ska ta det lungt två pass i veckan och sen bli en snabbare paddlare. Å andra sidan kan en som aldrig paddlat faktiskt bli en snabbare paddlare bara genom att ta det lugnt på två pass i veckan. Någon som redan tränat paddling i fem år kommer förmodligen behöva köra mer och hårdare för att bli snabbare, men inte bara hårdare.
“Det krävs många års hård träning menar riktigt hård!” – hur många år var det du tänkte träna så här hårt? För när du skriver så verkar det som du tror att det räcker med 2-3 år av “90% kvalité 10% distans” för att va topp fem i ÅEC? Eller försöker du “träna ikapp” genom att köra dubbelt så mycket kvalité som de mer rutinerade som multisportat lägre, så att du kan vinna innan 50-strecket? Det funkar inte så. Fråga Scott. Han kommer svara att det är viktigare att träna smartast, snarare än köra hårdast.
Krille
Teknisk knockout i Fridas favör! 🙂
Niklas Gavelfält
Jag har aldrig sagt att långa pass är dåliga =)
Men älskar trigga lite =)
Men du kan fråga vem som helst att har man minimalt med tid så är en timma hårt betydligt bättre än en timma soft. det skriver alla i världen under på, utom frida 😉
Och jag gick från att vara halvdålig fotbollsspelare till att vara topp 3 i sverige i ultra på ett år utan att köra ett enda långpass 😉
finns andra sätt att uppnå samma effekt utan långpass men tror inte frida tänker så långt 😉
Anna
Håller med Niklas! Vill man bli bäst så tränar man enligt hans motto!
Frida Björkman
Jag vet inte om du ljuger/hittar på med flit, men det är inte snyggt ens i syfte att trigga lite. Eftersom du inte har ett enda officiellt resultat topp-5 i någon gren i ultra mellan 2006 och idag så vet jag inte hur du definierar “att vara topp 3 i ultra i Sverige”. Sedan behöver jag varken träna andra eller träna mig själv enligt de grundläggande principerna för prestationsförbättring inom uthållighetsidrotter, det räcker fint med att forska/skriva/diskutera/sprida/dela sakkunskap med andra inom området, landslag och tränare som faktiskt genom åratal av arbete och engagemang skapar världsmästare inom både riktiga idrotter och andra sporter.
Eller så kan man bara göra som Emelie Forsberg som är rätt bra, hon är väl typ elit, alltså minst lika bra som Svanebo väl? “Vanligtvis tränar Emelie sex dagar i veckan. Hon har ingen tränare utan sköter upplägget på egen hand. Det brukar bli 1–2 snabbare pass på 40–90 minuter och 4–5 längre pass varje vecka.” http://www.aftonbladet.se/wellness/traning/article18340965.ab Kvällstidning, det kanske du orkar läsa iallafall (för den tidigare länken är jag ganska övertygad om blev för avancerad för dig).
Om man har för lite tid för att träna distans men ändå har 30 minuter över att titta på film eller gå på yoga så tror jag ändå att summan av dessa 30-minuterstillfällen sammantaget skulle kunna bli ett fint distanspass. Om tiden ska vägas mellan att yoga eller jogga.
Niklas Gavelfält
Ha ha va nu är du full.
och ja jag triggar, Jag har aldrig sagt att distans är dåligt!!!!! Läs vad jag skriver!
Jag skriver att lugna pass som är korta inte ger något!! om jag inte hade gillat långpass hade jag väl inte lagt in det i min träning! mendom ska inte vara prio!! Angående topp 3 i sverige så innan 2010 hade jag knappt tagit ett löpsteg men tror mitt första lidingö ultra var 2010 då jag bara hade tränat under ett år och snitta 4,14 i 5 mil och kom 2a och efter det aldrig haft sämre än en 4 plats. Men att vinna hela peppes trailrunning ultra serien förra året med tex banrekord på jättelångt och 2a på stockholm ultra 50. och bara i år 4 på lidingöultra 2 i ursviksultra. 2 a på 6 timmars i lindesberg, så vet jag inte hur du letar 😉
så om du ska kolla upp fakta så gör det rätt. och kanske därför du har så dålig koll på träning för du inte tar reda på fakta =)
GÖR OM OCH RÄTT!!!
Frida Björkman
http://www.ultradistans.se/?page_id=97
Niklas Gavelfält
Ultra är alla lopp över ett marathon. som sagt kolla upp rätt nästa gång.
Niklas Gavelfält
sv.wikipedia.org/wiki/Ultramaraton så har jag lärt dig något igen =)
Frida Björkman
Tack, hade det lite på känn redan innan eftersom jag jobbat med ultralandslaget och deras krav-kap. Har ganska bra känsla för Sveriges tre bästa ultralöpare senaste åren. Men tack ändå. Du är extremt kompetent inom de här områdena, ber om ursäkt om jag yttrat osanningar och dåligt underbyggda påståenden här. Eventuellt kommer min professor kontakta dig ang. några av de spännande idéer du presenterar här, kanske går att öppna något givande samarbete med föreläsningar och liknande. Så att jag och mina medarbetare inte fortsätter sprida vår dynga och våra osanningar. Vi kan höras mer om det framöver om det låter intressant.
Frida Björkman
När vi sågs i våras berättade du om din bakgrund som löpare, att du hade du sprungit i “terränglöpningslandslaget” med Rubin som coach tidigare, vet inte om det inte räknas som löpsteg men det lät som du var rutinerad löpare då. Kanske hörde jag fel.
Linus
Som läsare men helt utomstående i konversationen tackar jag för att du tog dig tid Frida.
Frida Björkman
Tack detsamma Linus, något slags försök att sprida baskunskap i träningsfysiologi tycker jag att jag kan kosta på mig med 8 års heltidsstudier på GIH i bagaget. Det är helt klart ett komplext ämne (träningslära, fysiologi, osv) men fortsättningsvis ska vi nog hålla en vuxen ton i mina egna blogginlägg istället för att fortsätta med trollet här. På återhörande.
Groggvirkesfabrikören
haha kul fart i den här tråden. orkar inte just nu ge mig in diskussionen i kärnämnet utan kan bara konstatera att Niklas livar upp lite i det annars så lugna kommentarsfältet.
Vidare så måste jag lyfta fram Niklas talang som löpare då han skriver att han innan 2010 knappt tagit ett löpsteg. Jag tog mig friheten att kolla upp lite resultat på Niklas och 2.06.01 på Lidingöloppet 2009 imponerar med tanke på att han då knappt tagit ett löpsteg…
JL
Herrejävlar…
Fan ni tar er tid att skriva långa utlägg.
Det enda jag kan konstatera är att ni bär lite stress/ilska inombords mina kompisar.
Rekommenderar att ni istället slänger av er kläderna och ger er partner/bortamatch en rejäl omgång i sängen.
Marran delar nu ut följande kit till dom som känner sig lite irriterade:
https://cdn3.cdnme.se/cdn/7-2/338311/images/2010/bortamatch_tjej_80246896.jpg
Danny Hallmén
Jaha…dags för mig att ge mig in i “diskussionen”. Det gör jag väl först och främst för att jag har blivit nämnd, men jag orkar dock inte skriva någon uppsats till försök att övertyga likt Frida. Det ska dock inte glömmas att Frida är långt mkt mer påläst än vad jag själv är, trots mina 3 år på Tränarprogrammet vid Örebro Universitet, ytterligare 3-4 terminer träningslära, kost, anatomi osv + externa tränarutbildningar.
Jag tänkte därför bara mycket enkelt punkta upp lite av mina ståndpunkter, tankar o åsikter
1. Jag är för att alla får tro på vad dem vill och speciellt inom träningslära som Frida säger är sjukt komplext och det finns oändligt med individuella variationer med mera…
2. Jag är helt med på att du Niklas “För det första kör jag inte som scott och alla utan jag gör tvärtom”. 90% kvalité, 10% kvantite är nämligen i stort sett helt tvärtom mot vad världseliten i vilken uthållighetsidrott det än må vara, där siffrorna snarare brukar vara det omvända. Det säger iaf det jag läst på och mina erfarenheter.
3. Utifrån punkten ovan håller jag inte med om att “distansträning inte ger något”. Jag skulle säga att det ger möjlighet till att utveckla/träna teknik, en “hårdhet” i muskler och senor och även aerob förbättring, bl.a.
4. Angående specifik paddelträning så rekommenderar jag själv, max 3-4 tröskelpass för en elitkanotist i veckan. Det sker ibland när det är en tung träningsperiod med fokus på att utveckla tröskelkapaciteten. Det är alltså mängden för någon som utöver de där tröskelpassen även kör kanske 5 distanspass, 1 fartpass och 1 sprintpass i veckan. Dvs paddlar en jäkla massa.
Om man har en lägre nivå och kanske bara paddlar 3-4 ggr i veckan, så visst, tröskelpass är effektivträning, både för långt och snabbt. Men det viktiga är att kunna behålla teknik och ens komma upp i den belastning som krävs för att det ska vara lönt, vilket få motionärer iaf klarar av. Varför nybörjare alltid rekommenderas distans och snabbdistans till en början.
Däremot tror jag att många som kör Åre skulle tjäna på att börja träna lite tröskelträning i kanoten…
5. Om man ska utveckla ovan punkt, så är den där elitkanotistens 3-4 tröskelpass/vecka beräknat på att denne inte utför annan tröskelträning inom en annan gren. Eftersom att just tröskelpassen av teori och erfarenhet sliter något fruktansvärt, ur ett helkroppsperspektiv, inte bara muskulärt.
6. “Om man har minimalt med tid så är en timma hårt bättre än en timma soft, det skriver all i världen på…” För motionären skriver jag nästan aldrig på, på den. För folk som tränat mycket tidigare, då kan jag skriva på den oftare. För någon som verkar ha tid med minst 11 timmars träning och troligen mer så tycker jag nog att konceptet kring “minimalt med tid” inte håller och skulle själv iaf frångå grundcitatet…
7. Jag är annars även noga med på att skilja på “elitidrottare” som tränat hårt/hög volym i ett par år, jämfört med de som kört flertalet år. För, med betoning på generellt, så håller det helt enkelt inte i längden att från ingenstans hoppa på tåget i full fart. Min erfarenhet säger att det just nu fullkomligt forsar in med folk till alla sjukgymnaster, med diverse överbelastningsbekymmer och jag tror att en stor del kan besvaras i den triathlon/crossfit/ultra-betonade trenden som går ut på att få snabba resultat och med en tro om att en vanlig motionär bara kan hoppa på en elitidrottares träningsmängd och belastning.
8. Jag känner varken Svanebo eller Buud, men vad jag läst och hört från intervjuer så har båda en väldigt god grund av mängdträning att stå på. Svanebo som kört skidor och precis som du säger så är den största mängden träning hos Buud, snabbdistans vilket jag fortfarande klassar som relativt lågintensiv träning. Men egentligen vet vi ju inte alls hur de tränar, om vi inte känner dem. Vilket jag inte gör.
9. Slutligen så vill jag bara säga att jag tror att det finns individuella skillnader och om du känner dig återhämtad efter dina träningsveckor och att du orkar hålla intensitet så skulle din träning kunna ge dig fantastiska resultat! Jag tror dock att risken för skador/överträning skulle vara stor, generellt sett.
Men det är bara vad jag tror 🙂
Ops, det blev visst en uppsats…
Danny Hallmén
Jag vill även tillägga att maxrekommendationen kring tröskelpass i paddling, utifrån egen filosofi gäller oavsett om det är en elitkanotist som satsar på 1000 meter (3.30 min arbetstid) eller en marathonkanotist (2.15 h arbetstid). Just eftersom att det sliter så på de generella systemen i kroppen.
Niklas Gavelfält
Ha ha fan du skrev massa ändå =)
Och jag håller med alla! och seciellt att långa pass ger. det har jag aldrig skrivit att det inte gör. För långa pass blir jobbiga pass och man blir sjukt trött i benen av dom och såna pass är ett hårt pass med.
och Danny du har helt rätt i allt. man måste kolla förutsättningar för alla. hur mycket kan dom träna, vad vill dom uppnå, familjesituation mm mm
Men poängen är som du skrev med har jag bara 2 pass av varje träning per vecka, då byter jag aldrig ut ett tröskelpass vare sig det är i paddling eller cykel eller löpning mot 40 min att bara ligga och plaska eller lunka, då ligger jag hellre och äter chips och vilar benen för morgondagens hårda pass. =)
Och såg du körde 4 ggr 2000 tröskel paddling i sjuk fart såna pass är sjuka!! Det är min dröm att vara där någon dag!! =) Men som sagt då måste jag träna hårt. både att få upp den farten och sen tröskel att ens orka 2000 m sen att göra det 4ggr!!!!! Sjukt impad!
Tobias
Nej men fotbollsspelare har väl aldrig sprungit något i sina liv, så det stämmer nog att Niklas aldrig tagit ett löpsteg innan 2010……………
Niklas Gavelfält
Ha ha det är sant och i fotbollen va just att springa mycket och länge min grej, Därför jag börja prova ultra.
Men det är sjuk skillnad på fotbolls springa och springa springa, det är ju ett helt annat steg. Borde du veta som är gammal orienterare att det tom där är sjuk skillnad mot tex banlöpning, Och Btw hatar jag alla orienterara fördom är så sjuka i terräng!! Vill också kunna!!! Men men finns inte tid för allt men ska börja lite då och då att bara ut i skogen och leka,