Syrgas, och flytta hem igen…

Hej Stockholm. Jag har alltså återigen gjort anspråk på min supercentrala bostad i 08-land. Vänjer mig successivt vid stadslivet igen. Känns ganska bra. Behöver jag sväva ut ur det bullriga, smutsiga, gråa runt omkring mig så kan jag bara prata med krukväxterna och läsa nån av kosmologi-böckerna som tillsvidare förvaras i min tidigare spartanskt inredda/obebodda lägenhet. Berikande!

Sprang ut till Bosön i måndags och hängde på elittränarutbildningen, alltid trevligt med nya infallsvinkar och uppdateringar om smått och gott. Skönt att komma och gå som man vill också, vilket är förbehållet oss som är första klassens hangarounds.

boson
Södergård/Manselin presenterar syrgasträning för löpare. Oxelerate. Empowering athletes. Ja det var väl det senaste, som man säger. Ser fram emot den dag då dessa maskiner anländer till GIH, grymt extra-peppad träning!

Vill man/du/ni/nån hänga med dessa extremt kompetenta, trevliga, fantastiska, kunniga, nyskapande, (ja ni fattar) grabbar under vintern/våren så rekommenderar jag att söka som försöksperson till en ny träningsstudie här på GIH i Sthlm. Du ska vara duktigt konditionsstark och cykelkompetent (dvs. studien söker främst cyklister/triathleter). “Har du hög kondition och har tränat i omkring tio år samt känner att din träningsnivå har stagnerat?”
Är du en mespropp som inte kan ta i ordentligt behöver du inte göra dig besväret att läsa, men om du har flera år av hård träning i kroppen och en hyfsad konditionsnivå så vågar jag påstå att du inte kan hitta många bättre tillfällen att radikalt förbättra din cykling. Just sayin’… Sök sök!

Följ länk Studie-om-ny-modell-for-uthallighetstraning/

jtue
Sprang väl själv i tisdags (tusingar) och sedan kom Löparlasse och NilSpetz och brände löpband. Låga laktat och höga farter, precis som det ska vara. Återstår att se om Szalkai startar den hett eftertraktade sub2:20-gruppen med TSM, annars får gubbarna fortsätta gneta sina långpass utan att behöva springa i dubbla led med gula reflexvästar. Dagens träning blev bra, den blir alltid det med Morén bakom styret. Styrkeintervaller 5x10min med personlig DJ i musikbåset. Svårslaget! That’s all for today.

4 Comments

 • Svara februari 5, 2015

  Danny Hallmén

  Hur går snacket kring “doping” kring syrgas-grejen?

  Vi fick en föreläsning om det på förra årets tränarkonvent i kanotförbundet och jag var väl inte jätteexalterad måste jag väl säga och det kändes extremt på gränsen…?

  • Svara februari 6, 2015

   Frida

   Extremt tillåtet på träning, extremt otillåtet under tävling. Till stor del oklart på vad “under tävling” exakt betyder, t.ex. kval – semi – final… (?) I övrigt inte mer på gränsen än höghöjdshus och sånt, tillgängligt för alla och utan allvarliga biverkningar..

 • Svara februari 6, 2015

  Danny Hallmén

  Jag är inte speciellt insatt, men är det verkligen “tillgängligt för alla” på resonabel nivå, kostnadsmässigt etc?

  Det här är min privata åsikt och jag vet inte vart antidoping-verksamheterna sätter gränserna, men doping för mig är ex när man tillser något till kroppen som inte kan tillses på ett naturligt sätt. Ex koffein, kreatin och andra prestationshöjande substanser kan ju tas genom riktig kost, även om mängder är svårt ibland.

  Höghöjd finns ju iom geografi och naturen.

  Medan syrgas inte känns som att det faller in på något sådant…?

 • Svara februari 7, 2015

  Frida

  Syrgas, syre, finns ju också i naturen. Bara att det tillsätts i koncentrerad form. Går ju att se på det precis som på kreatin och koffein mm. – att det tillsätts i koncentrerad/förädlad form i kosttillskott. Visst kan det debatteras och ifrågasättas, men i dagsläget finns ingen dopingflagga hissad för syre i samband med träning.

Leave a Reply