24 h paddelmaskin – En vecka kvar

Nu är det en vecka kvar tills det är dags att dra av 24 timmars paddling på paddelmaskin och hittills har träningen inför rullat på bra. Men 24 timmar monoton fysisk rörelse är jobbigt och något nytt för mig.

Så hur ser och har saker och ting sett ut inför och under…

 Varför?

Förra året gjorde jag “Vasapaddeln” och paddlade 9 mil på paddelmaskin. Det var misär, men det är alltid utvecklande att få känna på ännu mer misär. Då förgylls allt som är mindre misär än det här. Sen är det jävligt coolt att hålla på med fysiska svårigheter under lång tid.

Det finns inget tidigare världsrekord i varken längst kontinuerlig paddling eller längst antal paddlade meter på en paddelmaskin. Guiness world record svarade aldrig på min ansökan om att ta ett nytt rekord, så därför kör jag själv och sätter upp mina egna regler.

Syftet med hela paddlingen är egentligen att sätta standarden för ett nytt rekord. Ett rekord som är helt rimligt att kunna slås och det hoppas jag någon gör. Det är det som är grejen. Att inspirera andra att paddla långt…

IMG_20140302_123330

Jag och Johan under VasaPaddeln och Vasarodden förra året…

Regler

– För att paddlingen ska kallas kontinuerlig, krävs att jag paddlar minst 50 min av varje 60min. Regeln är tagen från Roddmaskins-världen med Concept 2 i spetsen. De har en massa rekord och massa regler. Jag tar den regeln rakt av. Det är alltså tillåtet att vila 10 min varje timma, eller dela upp det och vila 2×5 min varje timma eller dela upp det på annat sätt…

– 10 min vila per 60 min är för mesigt! Därför har jag lagt till målet “paddla så långt som möjligt på 24 timmar“. 10-minutersregeln är i mina ögon för mesig, men den kan vara välbehövlig exempelvis vid magproblem. Därför väljer jag att behålla regeln som säkerhet, men kommer försöka att minimera vilan. Eftersom att mjukvaran på de flesta paddelmaskiner, buggar då och då är risken stor att ex “paddlad längd” kan försvinna. Därför är ändå det viktigaste målet för mig att hålla på under lång tid, dvs 24 timmar.

Kommentar: När jag körde “Vasapaddeln” förra året och paddlade 9 mil på paddelmaskinen så tog jag totalt 7 min vila på 9 timmar. Till 24-timmarspaddlingen kommer jag ta mer vila, men försöka hålla nere den. Jag tror det kommer vara vettigt att ex då och då resa på sig och röra sig på annat sätt.

– Jag kommer ha support som ex kommer blanda sportdryck och förbereda andra saker under tiden.

 

Vart och när följer man?

9-10 mars går alltså allt av och paddlingen startar 11.00 på Örebro Kanotförening. Uppdateringar via sociala medier kommer ske kontinuerligt på nedan medier. Likaså kommer hela eventet Live Streamas!

Det är extremt välkommet att lägga kommentarer, frågor eller hejarop via medierna! Jag försöker svara på dem (med supporthjälp) så kontinuerligt jag kan!

– Live: Om man besöker Örebro Kanotförening, Wadköpingsvägen 4 i Örebro. Så får man gärna göra mig sällskap med antingen lite paddelmaskin bredvid, lyfta lite vikter eller bara heja på. Ingång på baksidan via brandtrappan.

Live Streaming: Kajakcoachen.se’s facebooksida samt Svenska Kanotförbundet

Instagram: Kajakcoachen

Facebook: Kajakcoachen.se

Twitter: DannyFlash85

 

Träning

Träningen inför det här, började egentligen först efter årsskiftet. Innan dess har jag kört på som vanligt, men har haft en träningsmässigt rätt kass höst. Träningen har varit blandad med paddling, löpning, simning och styrketräning.

Efter årsskiftet började träningen och då blev jag först sjuk, sen åkte jag på en veckas skidläger, sen blev jag sjuk igen. Bra start…

Anledningen att jag startat så sent med den specifika träningen är att slutgiltigt beslut om utmaningen togs sen (ändå i höstas…), men framför allt att jag tenderat att allt mer bli en “quick fixes-människa” eller “sista minuten träningsmänniska”. Detta fenomen får dessutom en skjuts i ryggen av att jag precis som jag har sjukt lätt att tappa form och bli fet, lika lätt har det att träna upp mig i hyfsad form. Jag är 100% säker på att det beror på att jag har en 10-årig elitidrottskarriär med mig i bagaget. Så ge fan i att göra samma sak :-).

Så här har träningen sett ut i antal timmar paddling på paddelmaskin:

v.1: 0 timmar – Sjuk

v.2: 0 timmar – Skidläger

v.3: 0 timmar – Sjuk

v.4: 3 timmar

v.5: 2 timmar (ont i ryggen)

v.6: 6 timmar

v.7: 9 timmar

v.8: 6,5 timmar

v.9: 7,5 timmar

v.10: 7 timmar

v.11 – Start av 24 h-paddlingen Mån-Tis.

Upplägget har egentligen gått ut på att stegrande öka längden på passen. Jag tror dock på att inte köra allt för långa pass, utan det har istället blivit många 90-120 minuters-pass. Detta för att inte dra på sig nån överbelastningsskada, eller nåt så enkelt som ett jävligt skavsår…

Det ska påpekas att jag alltså inte bara paddlat under denna perioden. Bl.a. kör jag 2-4 pass simning i veckan vilket passar riktigt bra, 2-3 pass löpning, några pass cykling och lite styrka med…

 

Kost (Nutrition plan på inne-språk)

Inför:

Under senaste veckorna har träningen varit essentiell för att klara av den här paddlingen (återstår ju o se) och likaså återhämtning. Har käkat och sovit bra och varierat de senaste veckorna. Inför en del tävlingar kör jag en LCHQ-diet i 5 dagar följt av 1,5 -2 dagar vanlig kost, detta för att höja min lågintensiva uthållighet med förbättrad och effektiviserad fettförbränning. Inför denna utmaning väljer jag dock att hoppa detta. Dieten brukar innebära urusel mage, när vanliga kosten tas i bruk igen. Ja vill inte riskera nåt denna gången och förlitar mig på min träning.

Jag skulle säga att min normala kost ändå är någon blandning av LCHQ och ordinarie “Svensk pasta-kost”. Generellt så brukar ja dra ner på pasta, ris och potatis och byta ut mot ex haricot verts, sparris och liknande…

Under träningen de senaste veckorna har jag kört utan intag av energi och bara tagit in vatten och elektrolyter. För att träna upp kroppen att arbeta under fettförbränning.

Jag tar även ett uppehåll på intag av koffeinrik dryck/mat cirka 1,5 vecka inför paddlingen. Detta för att förbättra effekten av koffein under utmaningen.

 

Under:

Under loppet kommer jag köra nedan standardupplägg. I paddling har man mer problem än i andra idrotter att inta energi, eftersom båda sina händer är upptagna. Därför kommer jag använda kateterpåsar med slang som jag håller med munnen för att minimera tidsåtgången för vätskeintag. Dessutom har jag bars och gels fasttejpade på paddelmaskinen för att ha energi nära. Se bild för exempel.

– 0,5 – 0,8 liter vätska med sportdryck, per timme.

– 1 st energigel  per timme.

– 1 st halv bar  per timme.

– 1 st elektrolyttablett per timme.

Det är standardplanen. Jag kör exempelvis en halv bar efter 30 min och en gel efter 60 min osv. Utifrån känsla i mage, kropp och huvud reviderar jag under tiden. Törstig, mer vätska… Hungrig, nåt matigare ex en bit snickers eller annat… Sovtrött, en koffeintablett…. Krånglig mage, stå över en gel/bar….etc.

IMG_20140302_072527

Mental plan/Mentala hinder

Jag håller själv inte på med någon specifik mental träning, mer än den som jag är övertygad om att alla idrottare håller på med i sitt huvud under träning och egentligen jämt. Dvs bollar positiva och negativa tankar och försöker hantera dem. Samt att reflektera över hur man känner för en utmaning och planera inför den.

Förenklat så kommer det vara misär.

10582831_870773619607701_5930572078740245551_o

Jag har upplevt smärta förr…

– Längden: Jag har gjort längre grejer förut och räds inte tiden direkt. Förr, när jag var aktivt satsande hade jag ångest för marathonlopp i kanot (2,5 timmars arbetstid). Allt de där försvann när jag körde en 8 timmars multisport. Inget kändes långt efter det. Tills jag körde en 45-timmars multisport och nu känns inget under det långt… Däremot har jag inte hållt på så länge med en monoton rörelse, vilket såklart skapar mer enformighet, men även ökar risk för annat.

– Smärta: Det kommer göra ont och framför allt värka. Pga min dåliga hållning, så brukar jag få en del problem med nacken framför allt. Smärtan finns dock inte så mycket att göra åt. Jag vet att den kommer och får ta det då…  Det jag är mest rädd för är egentligen någon slags skada och olidlig smära. Ex en akut inflammation. Även ett jävligt skavsår kan öka misären tiofaldigt…

– “Men vad tänker du på under 24 timmar?!”: Ja du, de är väl som i träning. Ibland tänker man väldigt enkelspårigt. Det kan vara att försöka hålla en hastighet, räkna metrar osv. De kan också vara storslagna idéer om företagsamhet. Jag brukar gilla monoton, “tråkig” träning så de är nog inga problem.Jag kommer ha tillgång till en TV och musikanläggning, så de drar nog lite tid. Dessutom hoppas jag på en del kommentarer och hejarop i sociala medier!

– Rädsla för att inte klara det: Jag kommer klara det. Inga problem? Nej, men vad är en utmaning utan problem…?

 

Sista veckan med förberedelser nu!

Ses!

4 Comments

 • Svara mars 2, 2015

  Tuggarn

  Grymt inlägg!!!
  Hur funkar det med motstånd på paddelmaskinen? (Concept 2 har ju 1-10 exempelvis).
  //Tuggarn

  • Svara mars 15, 2015

   Danny Hallmen

   Paddelmaskinen har en precis likadan funktion. Dvs man kan öka “motståndet”/höja eller sänka växeln genom ett 1-10 reglage.

   Generellt gillar jag att köra på rätt lätt växel på paddelmaskin, då jag tycker det liknar riktig paddling mer.

   Under försöket så körde jag på reglage 3 de första 9 timmarna, därefter reglage cirka 2 några timmar fram. Reglage 1 typ timme 13-22. Sen körde jag på 3:an igen, sista timmarna.

 • […] Mer om tanker, träning, förberedelse och kost inför försöket kan ni läsa om här. […]

 • Svara mars 9, 2015

  Gunnar Emling

  Heja Danny och lycka till!
  Själv bytte jag dagens paddelmaskinpass mot premiärpaddling på Fyrisån i strålande vårväder. /Gunnar Emling

Leave a Reply