Världsrekord – Racerapport, del 1.

Jag är jävligt nöjd, men har just nu jävligt ont också…

Först lite snack om “världsrekordet” och sen en genomgång av 24 timmars paddlingen uppdelat på två blogginlägg:

 

Blev det världsrekord, är det officiellt?

Några har frågat om det blev världsrekord, eller om jag har fått det officiellt…

Inför paddlingen så har jag försöka lusläsa nätet och inte hittat egentligen någon info om någon som paddlat särskilt långt på paddelmaskin. Dessvärre finns inget tidigare officiellt världsrekord på paddlad längd på paddelmaskin genom någon organisation. Inom andra idrotter så är det ofta antingen Guiness Records eller fabrikörer som “håller” i rekorden. Exempelvis i rodd på roddmaskin så har Concept en lista på sina rekord och inte Guiness. Jag gissar att det kanske har med att rekorden är låsta till conceptmaskiner.

Inför paddlingen var jag i kontakt med både Guiness Records och Dansprint. Guiness svarade aldrig på min rekordansökan. Varför vet jag inte. Men de är ett företag och vrakar och väljer vilka rekord de vill ha med. De har ju exempelvis inte med liknande rekord i rodd. Inte heller Dansprint svarade, vilket jag blev rätt så besviken på. Förutom att jag hade tekniska frågor om deras paddelmaskiner, så trodde jag nog att de skulle tycka de var kul att någon gav sig på att sätta ett nytt rekord på deras maskiner…

Så eftersom att det tillsynes inte fanns något tidigare rekord, så valde jag att sätta upp mina egna regler (samma som i rodd) och sätta en ny standard för ett “rekord”. Förmodligen tog jag “världsrekord” redan efter 9 timmar, men jag satte upp ett symboliskt mål att paddla 24 timmar.

Förutom att jag hade personlig närvaro av diverse personer (21 av 24 timmar), videofilmades allt (förutom cirka 50 min då de var teknikstrul). Försöket Live streamades på Svenska Kanotförbundets hemsida, så för mig så var paddlingen så officiell den kan bli. Målet var att sätta standarden för ett nytt rekord, vilket jag tycker att jag uppnått. Om det är någon annan som paddlat längre, men inte lagt ut det på nätet så får de gärna ta över titeln. Hela grejen var som sagt att sätta standarden för ett tidigare obefintligt rekord och förhoppningsvis inspirera nån.

Så ja, i min värld så blev det världsrekord och det är officiellt!

 

24 timmars paddling – Timme 1-4

Gick upp 07.30 på måndagen, efter en heldag ute med riktig paddling i Stockholm på jobb med kajakcoachen.se. Fick en rätt stressig morgon, där det var att fixa Live Streamingen, blanda sportdryck och bara allmänt fixa så att allt som kunde tänkas behövas fanns i närhet av paddelmaskinen. Dessutom var det intervjuer med lokalradion, lite snack med kanotförbundet och lokala nyhetssändningen från svt.

energi

Förberedd paddelmaskin med energi från Nutrixxion!

Jag hann precis klart och 11.00 gick starten. Med media och lite blandat med folk runt kring gick första timmen rätt snabbt innan min vän Victor kom och körde rodd bredvid.

Jag gick ut i 5.42/km och tog rätt kort vila. Under de första 90km kom jag att snitta cirka 90 sekunders vila/timme.

Kände redan efter 90 min att mina händer fick det lite tuffare än vanligt. Ett problem kanotister får är att vi lätt får blåsor i händerna på grund av skav. Ute på riktig paddling, smörjer vattnet och slitaget blir större inomhus på paddelmaskin. Under höst och vinter har händernas valkar byggts upp och jag har inte haft problem med blåsor nånting, genom att stegra träningen.

Nu kände jag dock direkt att de här kommer bli jobbigt för händerna. Något så enkelt som att Örebros paddelmaskin hade ett mer lackerat (?!) paddelskaft än det i Linköping som jag tränat på, gör skillnad. Men det var bara att försöka tänka bort det, men vet att jag ältade det lite för mkt de första timmarna.

Efter ett par timmar kommer kompisen Micke och avlöser Victor och paddlingen går fortfarande rätt lätt och jag känner mig stark.

 

24 timmar paddling – Timme 5-8

Fortsätter och snittar 5.42/km och med rätt kort vila. Planen är att ta väldigt kort vila varje halvtimme (cirka 15 sek) o sen lite längre vila var 3:e timme.

Nu har jag bland annat de enda timmarna där jag är själv i gymmet. Någon timme har jag sällskap av en mamma och dotter, men jag känner dem inte och har inte direkt något utbyte av deras närvaro.timmar

Den Gamle och havet i bakgrunden

Jag har slagit på filmen “Den gamle och havet” som jag tyckte skulle passa. Hade aldrig sett den, men haft den hemma länge. Helt ok film, men hade förväntat mig mer!

Händer börjar kännas rejält. Fortsätter tjata om att paddelskaftet känns annorlunda och sliter ordentligt. Dessutom så börjar underarmar och nacke smärta en del och smärtan gör att jag redan nu har ett par riktigt tuffa timmar.

åttatimmar

Slitigt kring 8 timmar…

Inför paddlingen, hade jag tänkt och hoppats att de första 10 timmarna skulle går relativt lätt. Nu satte de här timmarna psyket på spel och mot slutet av de första nio milen tvivlade jag hårt att det här skulle gå. Känslan var att dessa 9 mil var betydligt hårdare än förra året. Vilket följande video visade:

 

24 timmar paddling – Timme 9-10.

Nu kom min barndomsvän Anna på besök, samtidigt som farsan kom tillbaka och tittade till mig. Nu hade jag egentligen min första starka timme och det kändes som att det här kanske vänder…

Närvaron av vänner var till otroligt stor hjälp för att klara av det här!

Tror jag började titta på filmen Avatar här. Är ju kanske inte världens bästa film, men otroligt vackert gjord. Slötittade och snackade mest under tiden.

 

24 timmar paddling – Timme 10-14,5

Ganska snabbt övergick min starka timme till ett gäng tunga timmar igen. Började få riktigt ont i framför allt händer och underarmarna här. Började försöka paddla med lite annorlunda teknik för att slippa flexa händerna för mkt o på så vis undvika smärtan i underarmarna som var outhärdlig.

Här ändrade jag även upplägget med vila. Jag hade det jävligt tufft både fysiskt och mentalt, och bestämde mig att det var ohållbart att vila så lite som jag gjort. Började nu vila cirka 5-6 minuter per timme, fördelat på en 2 och en 3-minuters vila varje halvtimme. Dessutom har tempot sänkts avsevärt. Det går lite upp och ner, men som värst snittar jag 6.30/km nån timme…

dyna

Dessutom bytte jag till en “lite” högre dyna, för att få lite bättre sittställning. Iom min dåliga hållning och korta rumpmuskler har jag svårt att vinkla fram höften och får därför stor belastning på ländryggen som nu gjorde väldigt ont. Genom dynan öppnar höften upp lite mer och jag kunde sitta bättre. Foto: Jonas Brännmyr

Anna var med ett tag in här, samtidigt som farsan kom och tränade bredvid och mot de sista timmarna dök Stefan upp och vi började kolla på filmen Pulp Fiction…

14timmar

Här skulle en mental spärr passeras, då det “bara” var en Vasapaddel kvar…

 

Paddlingen hittills…

Paddlingen har passerat hälften, men just nu känns det oerhört långt kvar…

Energimässigt känns det ganska bra, men jag har sjukt ont i underarmarna och i händerna. Varje gång jag vilar lite och sen ska börja paddla igen är händerna ett helvete.

Trots att jag haft besök i stort sett hela tiden med vänner som peppat och en massa kommentarer på sociala medier, så känns det som att jag borde ge upp när som helst, för de blir bara värre och värre…

 

Några extra peppande kommentarer första halvan

citat1

Pepp med “misär” går alltid hem!

citat2

Min klubbkamrat kör en klassiker “kom igen nu Danny Hallmén!”

citat3

Nej Hanna, de här var värre…

citat4

Killen som är ursprunget till förra årets Vasapaddeln hejjar…

citat5

Brorsan och brorssonen försöker lura mig till att köra längre… Om jag hade sett inlägget live, så hade de förmodligen blivit av…

citat6

Andreas Lindén som är en stor inspiratör för fysiska utmaningar, vet hur de känns när de är jävligt…

citat7

En av multisportsveriges största och en av den nya generationens multisportares största ger visdomsord.

citat8

Pär, som ja antog utmaningen att köra Ironman 2012 och som ja kört Ten Island Race med visar stöd!

citat9

Ja ångesten var total…

 

citat10

Jari Palonen skickade iväg en sista push, precis innan start. Som jag faktiskt hann svara på!

 

To be continued…

1 Comment

  • […] du ytterligare inspiration till din paddelträning under vintern så kan du ju alltid läsa om världsrekordet inom paddling på paddelmaskin, bara 24 timmar konstant […]

Leave a Reply