Kebnekaise 

För några år sedan skulle jag aldrig använda mina semesterdagar för vandringssemester, men nu är det andra tider och jag väldigt glad att vi har gjort det. Min första gång i svenska fjällen på sommaren, och således min första fjällvandring. 

Från Tromsö och midnattsolsmaraton gjorde vi ett stopp i Narvik (inget ställe man behöver besöka längre än några timmar). Vi var därfrån inbokade på tåg till Kiruna och såg fram emot en resa på Malmbanan, men SJ strulade såklart så det blev buss. Men vilken bussresa! Så vackert!  

  En natt i Kiruna (räckte gott och väl) där vi passade på att promenera upp på Loussavaara, ett av Kirunas gruvberg.
  Därefter vidare mot Nikkaloukta och vandring mot Kebnekaises fjällstation. Vår packning lämnade vi in på Kiruna turistinformation och tog varsin lätt ryggsäck med oss. Det regnade större delen av tiden vi gick men var en fin och trevlig promenad. Benen kändes helt återhämtade tre dagar efter maran, stora sköna kängor gjorde gott för fötterna. 
Vi var inbokade på topptur med guide upp för den östra leden vår andra dag men fick höra att den pga regn ställts in dagen vi kom. På morgonen vid 6.30 ösregnade det och jag hade dessutom rejält ont i halsen, så vi bestämde oss för att ställa in. Några få i gruppen valde att försöka men fick vända pga tung dimma. Jag får gå upp till toppen vid ett annat tillfälle. Regnet avtog efter lunch och vi tog en promenad. Härliga djup och vidder som är svåra att fånga på bild. Så vacket!  

     

Två nätter på fjällstationen gjorde gott, tid att ta det lugnt, äta jättegod mat, spela sällskapsspel och njuta av naturen. Minuspoäng för att duscharna saknade varmt vatten vid de tillfällen jag skulle duscha och för folk som gick runt barfota i matsalen. Att man inte får ha skor inne innebär inte att det är okej att ta av sig strumporna. 

Första men sannolikt inte sista gången jag fjällvandrade. Nu har jag ju dessutom en del utrustning för det.

 //Sara

Be first to comment