Mackan kör kite hela Ölands kust

saxat från surfzone:
Markus Robèrt igång igen

När vindprognosen dök upp i onsdags kväll med stabil västvind på 7-14 m/s längs hela Öland beslöt sig ölandssurfaren Markus Robèrt för att hoppa i vid södra udden för att undersöka möjligheten att ensam och oassisterad kitesurfa hela Ölands västkust i en stöt.
“Västvind på Öland är byig och instabil så jag var skeptisk att det skulle gå hela vägen”, säger Markus.
Grundplanen var att köra upp till brofästet och kuta över motorvägen med prylarna i famnen men väl uppe vid bron blåste det 10-13 m/s rak väst vilket innebar att Markus skulle få betydligt bättre angreppsvinkel med slör genom norra delen av sundet ifall han chansade på att köra under bron uppe vid Kalmar. ”Det var otroligt maxat att se den stora orangea draken passera under betongvalvet på Ölandsbron, just vid det tillfället saknade jag min Gopro”, säger Markus. Men det var tightare än beräknat att vifta in draken (utrustad med långa race-linor) mellan bropelarna och han var tvungen att hålla den lågt för att inte häkta i brovalvet. ”Turbulensen runt bropelarna var riktigt nyckfull och höll på att sätta punkt för resan. Precis när draken var på väg ned i vattnet kom en vindby och den fick lyft igen.”
Det var positivt för familjen att jag var framme redan på eftermiddagen så att kvällens grillmiddag inte brann inne

Efter bropassagen var vinden näst intill ideal hela vägen, stabil runt 10 m/s rak väst. Marschfarten låg över 20 knop stora delar av resan men snittfart landade på drygt 16 knop (30km/h) pga ett och annat vindhål längs resan.
  

”Framme vid Långe Erik vid norra udden kände jag att det var synd att ön inte var längre för jag hade mycket kvar att ge. Jämför jag detta med mina vindsurfing-expeditioner mellan Sverige-Tyskland (http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15124653.ab) eller Västervik-Visby var jag betydligt mycket mer sliten vid de tillfällena. Att surfa kite är betydligt mycket mer energieffektivt och du står inte låst i samma statiska position som på en vindsurfingbräda, men det var positivt för familjen att jag var framme redan på eftermiddagen så att kvällens grillmiddag inte brann inne”.
Loggad distans 149 km, loggad resväg 163 km, tid 5h, 3min.

Christian H | On 24, Jul 2015
Markus Robèrt igång igen

När vindprognosen dök upp i onsdags kväll med stabil västvind på 7-14 m/s längs hela Öland beslöt sig ölandssurfaren Markus Robèrt för att hoppa i vid södra udden för att undersöka möjligheten att ensam och oassisterad kitesurfa hela Ölands västkust i en stöt.
“Västvind på Öland är byig och instabil så jag var skeptisk att det skulle gå hela vägen”, säger Markus.
Grundplanen var att köra upp till brofästet och kuta över motorvägen med prylarna i famnen men väl uppe vid bron blåste det 10-13 m/s rak väst vilket innebar att Markus skulle få betydligt bättre angreppsvinkel med slör genom norra delen av sundet ifall han chansade på att köra under bron uppe vid Kalmar. ”Det var otroligt maxat att se den stora orangea draken passera under betongvalvet på Ölandsbron, just vid det tillfället saknade jag min Gopro”, säger Markus. Men det var tightare än beräknat att vifta in draken (utrustad med långa race-linor) mellan bropelarna och han var tvungen att hålla den lågt för att inte häkta i brovalvet. ”Turbulensen runt bropelarna var riktigt nyckfull och höll på att sätta punkt för resan. Precis när draken var på väg ned i vattnet kom en vindby och den fick lyft igen.”
Det var positivt för familjen att jag var framme redan på eftermiddagen så att kvällens grillmiddag inte brann inne

Efter bropassagen var vinden näst intill ideal hela vägen, stabil runt 10 m/s rak väst. Marschfarten låg över 20 knop stora delar av resan men snittfart landade på drygt 16 knop (30km/h) pga ett och annat vindhål längs resan.
11758812_10206432491185161_1671209758_n
”Framme vid Långe Erik vid norra udden kände jag att det var synd att ön inte var längre för jag hade mycket kvar att ge. Jämför jag detta med mina vindsurfing-expeditioner mellan Sverige-Tyskland (http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15124653.ab) eller Västervik-Visby var jag betydligt mycket mer sliten vid de tillfällena. Att surfa kite är betydligt mycket mer energieffektivt och du står inte låst i samma statiska position som på en vindsurfingbräda, men det var positivt för familjen att jag var framme redan på eftermiddagen så att kvällens grillmiddag inte brann inne”.
Loggad distans 149 km, loggad resväg 163 km, tid 5h, 3min.

   
 Kolla in #surfmackan på Instagram för att följa Markus kommande äventyr.

Be first to comment