Nikkaluokta och Kebnekaise

Den gångna helgen spenderade jag med nationalekonomerna och opinionsbildarna i Kebnekaisegruppen, i Nikkaluokta och omgivningarna där omkring. Det var 14:e året i följd som gänget gav sig iväg till en naturskön plats för att vandra och diskutera aktuella samhällsfrågor, men första gången som jag var med. Vi bodde på Nikkaluokta fjällstation.

 

Schemat var enkelt: två-tre timmar konferens per dag, bestående av 15-minutersdragningar (på något intressant ämne som någon av deltagarna hade expertkunskaper inom) och därefter diskussion runt bordet. Därutöver vandring. På lördagen gick vi upp och ned för Nikkaluokta byfjäll, vilket blev en hajk på ganska precis sex timmar.

 

På söndagsmorgonen var det dags för Kebnekaises sydtopp. Vi tog helikopter (avgång 07:30) förbi Kebnekaise fjällstation för att landa i Kitteldalen utmed den västra leden. Tidsschemat var relativt pressat och för att ha en rimlig chans att hinna upp på sydtoppen innan återfärd till Nikkaluokta var vi tvungna att “fuska” lite på detta sätt (vi lär ha sparat ungefär 90 minuter jämfört med att börja vandringen vid Kebnekaise fjällstation). Vår grupp om totalt 13 personer splittrades upp i fyra mindre grupper då vi påbörjade vandringen. Det var förstås svårt att hålla ett jämnt tempo som passar alla.

 

Det gick bra! Jag och de fyra personer som gick med mig kom alla upp på sydtoppen. Dock var sikten mycket dålig och vi såg nog en yta om hela tio kvadratmeter därifrån från toppen. Men nu har jag varit uppe även på Kebnekaises topp! (Något jag misslyckades med då jag var där uppe veckan efter midsommar tidigare i somras.) Efter Kilimanjaro och Kebnekaise får jag se vad som blir nästa bergsutmaning för min del.

 

Vandringen från Kitteldalen över västra leden till sydtoppen och sedan tillbaka ända till Kebnekaise fjällstation tog cirka sju timmar.

 

Det var en härlig helg men tyvärr fick jag med mig en förkylning hem. Vi får därför se hur det blir med träningen i veckan.

 

//Aron

 

"Överläggningar" på Nikkaluokta byfjäll.

“Överläggningar” på Nikkaluokta byfjäll.

Fikapaus på vandringen uppför Nikkaluokta byfjäll.

Fikapaus på vandringen uppför Nikkaluokta byfjäll.

Så här såg det ut när vi närmade oss sydtoppen.

Så här såg det ut när vi närmade oss sydtoppen.

På sydtoppen!

På sydtoppen!

Snart framme vid Kebnekaise fjällstation...

Snart framme vid Kebnekaise fjällstation…

Hej, hej!

Hej, hej!

Be first to comment