Multisport, roliga event 2016.

 

Multisport, Triathlon och den mångsidiga idrotten är något som ordentligt växt fram i Sverige, mycket tack vare succén kring den svenska klassikern, halvklassiken och damklassikern. När Lisa Nordén sånär tog OS guld i London öppnade hon också upp ögonen hos svenska folket för den härliga sporten triathlon. Det uppstår fler och fler lopp att delta i och kommersiella krafter utvecklas snabbt därefter. Vad Multisport är kan variera lite beroende på vem du fråga men vanligtvis i Sverige handlar det ofta om ett lopp som inkluderar någon form av löpning, paddling och cykling.

 Screen Shot 2016-03-11 at 13.33.57

Xterra

En utmaning som slagit sig in i Europa är den stentuffa Xterra, om ni har hört talas som Xterra så rekommenderar jag er verkligen att kolla upp det snarast. Xterra marknadsför sig som världens främsta off-road multisport evenemang och erbjuder så väl stora prispengar men även en riktig utmaning för amatöridrottaren som vill testa mångsidiga utmaningar.

Xterra börjar sin Europacup ute på Malta och är du trött på det svenska vädret så är Malta ett utmärkt land att besöka för att vara aktiv. Malta kanske inte är helt förknippat med idrott och utmaningar för de flesta, förutom att de svenska spelbolagen ofta verksamma från detta härliga land.

Är du sugen på att testa Xterra Malta så har du verkligen en utmaning med denna off road triathlon. Skillnaden mot ett mer klassiskt triathlon är att detta lopp handlar om att besegra stora vågor i det öppna havet, cykla bland klippkanterna på småstigar och ett tufft löp pass bland småstenar, grus och ojämnt underlag. Loppet erbjuder även sprint, stafett och en lite vänligare barnversion så hela familjen kan testa på.

Xterra börjar som andra triathlon med simningen, med en bana på 750 meter så får simmaren ta sig runt banan två gånger. En utmaning här är att starten är masstart på land där triathleterna får springa ner i vatten och börja kämpa sig emot vågorna. Det ser otroligt härligt ut på videon nedan.

När väl simningen är avklarad så väntar ett 30 km mountainbike lopp. Terrängen för cyklingen är förklarat som ”omsorgsfullt underhållen bana som vackert slingrar sig genom naturparker, klippkanter samt innehåller både tekniska spår och snabba platåer”.Screen Shot 2016-03-11 at 13.38.18

När du väl tagit dig igenom tuffa men roliga 30 km på mountainbiken så väntar nu löpningen. 11 km terränglöpning ska klaras av och banan går igenom över några av de mest fotograferade vikarna i Europa, vackrare terränglöpning blir svår att hitta. Är du dessutom riktigt bra här så finns det fina priser att vinna, bland annat en resa till ett liknande lopp på Hawaii-öarna.

Är Malta lite väl långt borta men konceptet känns intressant så kommer även Xterra till Sverige i Augusti.

Olympiska Spelen

2016 är ett OS år vilket är helt fantastiskt. För oss som gillar multisport kommer förhoppningsvis ihåg Lisa Nordéns hårda kamp i London för snart fyra år sen och vi hoppas såklart att hon kommer tillbaka till Rio de Janeiro. Det märks tydligt att det är just ett OS år, media har börjar rapportera om mindre idrotter, idrottare som häcklöperskan Susanna Kallur gör comeback för att nå OS och spelbolagen som till exempel Betsson har redan spel på OS sporter tillgängliga. Terrängcyklingen kan vara extra värt att kolla in till sommaren, visserligen skiljer det sig väldigt mycket från naturliga svenska skogsstigar när cyklisterna rullar omkring på konstgjorda terrängbanor kring Rio, men tekniken och farten som cyklisterna har är väldigt underhållande!

 

Screen Shot 2016-03-11 at 13.38.24

Multisport handlar oftast om lite mindre idrotter och mer naturupplevelser snarare än enorma evenemang, stor mediebevakning och allt som kommer till. Men med tanke på att just triathlonen har växt bland oss svenskar på senare så finns det mycket för multisportsälskare att upptäcka under OS veckorna. Landsvägscykling, terrängcykling, alla möjliga former av paddling och såklart löpningen. På bara några veckor får vi alla vanliga etapper in multisport. Men det slår väl ändå inte paddling i Sverige när solen bryter kylan?

 

 Screen Shot 2016-03-11 at 13.38.31

Stockholm Vattenfall triathlon

Om du aldrig har testat triathlon men gillar mångsidig idrott så är det verkligen dags att testa Stockholm Vattenfall Triathlon och bor du nära Stockholm kan verkligen deras triathlon rekommenderas. Hoppa i vattnet vid stadshuset och avsluta löpningen vid slottet i Gamla stan framför tusentals människor. Loppet passar utmärkt oavsett om du är en atlet till en direkt nybörjare. Du kan tävla i distanserna supersprint, sprint eller samma olympiska distans som de kör på OS. En annan favorit som växt sig väldigt stort på senare år är att dra ihop kompisgänget och köra stafetten, en simmar, en cyklar och den tredje springer. Det är helt klart en väldigt trevlig upplevelse som börjar närma sig en standard av de svenska klassiker loppen, se gärna mer i vårt blogginlägg från förra årets lopp.

 

 

Be first to comment