Labradorens skidlära och dogma

Jag och Jens hade/har en polare som vi åkte en del skidor med för ett gäng år sen som kallades för Labradoren. Han var en jäkel på att skriva och snacka och skrev blandannatdetta på Skidforum.se som är för bra för att bara bli publicerat där så här har ni,

Labradorens Skidlära och Dogma.

 

Detta är skrivet för dig som vill bli skidåkare. En sådan karakteriseras av en tid på ett skidmaraton under 2.30 (typ). Om du redan är skidåkare alternativt inte vill bli en kan du skita i detta inlägg.

1. Skaffa vallabod. Skidåkning är en materialsport, valla är hemskt kladdigt och på sommaren har man också en massa utrustning som måste fixas med. Vill eller kan du inte skaffa en vallabod blir du aldrig skidåkare utan får nöja dig med att vara en person som åker runt på ett par skidor. Vallaboden skall var behagligt tempererad och vara synnerligen oöm.

2. Skaffa hund. Du kommer att tillbringa många timmar i skogen, såväl sommar som vinter. Människan är ett socialt djur och behöver sällskap. De flesta av ens kamrater vill inte bli skidåkare men det vill de flesta hundar. Dessutom sorterar den bort eventuella allergiker och annat löst patrask från punkt 3. Hunden skall vara robust och vänlig.

3. Skaffa korrekt partner. Vill du ha en kvinna skall hon vara smal och gladlynt, vill du ha en man skall han vara stark och snäll. Om du redan har en partner men vederbörande inte uppfyller ovan nämnda, mycket grundläggande krav – byt partner. Det blir du i alla fall tvungen till så småningom ändå så det kan lika bra ske nu och under ordnade former.

4. Skaffa pannlampa. De flesta av oss behöver jobba. Av oklar anledning försigår detta vanligtvis under dygnets ljusa timmar, alltså sker skidåkande när det är mörkt. Köp en dyr lampa för flera tusen. Dels därför att jönsiga diodskrällen från Stadium är odugliga i en snabb utförslöpa, dels är skidåkning huvudsakligen en sport för vita medelklassmän. Det gäller alltså att visa att man har råd.

5. Skaffa minst två par skidor. Dessa skall vara så lika varandra som möjligt och helst lite för mjuka. Du behöver två för att kunna jämföra valla. De flesta av oss måste valla en ganska lång bit från spåret och måste således gissa på förhållandet i spåret. Har du två par kan du valla dem lite olika och på så sätt maximera sannolikheten att det blir rätt. De skall vara lite för mjuka av den enkla anledningen att då blir det lättare att få fäste, även om det sker på bekostnad av glidet. Om du har dåligt glid går det sakta och inget annat händer. Har du däremot dåligt fäste kan hela skidturen vara förstörd – och därmed äventyras hela karriären. När du blir skickligare kan du skaffa hårdare skidor om du vill.

6. Skaffa två par stavar. Ett dyrt par och ett snorbilligt. Sätt på de största trugor du kan hitta på bägge paren. Använd det dyra paret. När du vurpar och har sönder det dyra paret åker du bara vidare med det billiga. På så sätt slipper du avbryta en trevlig dag i spåret. Den dyra staven går nämligen av endast när det är som minst lägligt.

7. Valla enligt följande:

Kallt väder och det har inte snöat idag: Swix blå extra. Detta gäller allt från -50 till sådär – 4/5. Blir det varmare än -4 kommer du märka att fästet blir sämre – valla då med Swix VR45. När det sedan blir närmare noll eller kanske någon grad över lägger du på SkiGo HF röd 1/-3.

Kallt väder och det har snöat eller snöar: Rode Super -1/-3 (skit i tempmärkningen, den är bara till för att jävlas). När det sedan blir nära noll, från -2 typ byter du ut Rode mot Star Racing Red. Blir det över noll och snöfall bör du åka hem och kramas istället med partnern från punkt 3.

Är det is eller konstsnö i spåren lägger du klister under vallan. Ta ett blått eller violett klister, spelar inte så stor roll. Täck detta med valla enligt ovan. Ju mer is eller ju mer konstsnö, ju mer klister ända till du bara har klister. Börjar det snöa åker du hem och kramas enligt ovan.

Är det plusgrader och/eller blött i spåret tar du ett rött klister.

Om du inte får fäste på detta sätt har du fel skidor. Skaffa genast två par mjukare innan du tröttnar på skidåkning.

Skit i glidvallan och kramas i stället. När du börjar få häng på fästvallningen och tekniken kan du fundera på glidvalla. Vid det laget kommer du dock att vara en mycket smartare människa och inte behöva läsa mina fåniga inlägg!

8. Ta skidlektioner. Kommer du ihåg hur du lärde dig att läsa? Slängde nån till dig en bok av en fransk filosof och sade åt dig att sätta igång? Va? Nää, tänkte väl det – du fick en snäll fröken som tragglade alfabetet upp och ner tills du lärde dig. Samma sak gäller skidåkning – det är mycket roligare och går mycket fortare att lära sig ordentligt från början.

Lycka till!

Labrador_Retriever_chocolate_Hershey_sit_(cropped)

 

Marran

Be first to comment