Mina fem favoritpass (Swim, Bike, Run)

Under IRONMAN-satsningen körde jag en hel del olika träningspass inom såväl simning som cykling och löpning. Det här är mina fem favoritpass från våren och sommaren.

 

1) Löpning: långpass

Förutsatt att jag inte är stressad är det långa löppasset definitivt mitt favoritpass. Det är verkligen skönt att ge sig ut på söndagarna efter frukost och utan att hålla speciellt mycket koll på klockan/farten avverka 22-30 kilometer. Det ger möjlighet att lyssna på poddar eller en ljudbok alternativt bara ta in omgivningen och fundera på det som varit eller på det som kommer. Efteråt är jag ofta mycket klarare i huvudet än innan om jag lyssnat på något nyttigt under tiden känner jag mig också effektiv.

 

2) Spinning: korta intervaller, följt av 15-30 minuter löpning

Detta pass började jag med i vintras. Oftast har jag kört intervallerna på Friskis & Svettis, som har ett pass som heter just “korta intervaller” (5 x 2 min hårt med 1 min vila emellan + 5 x 1 min hårt med 1 min vila emellan + 5 x 40 sek med 30 sek vila emellan), som jag tycker har funkat bra och även ett pass “norska intervaller” (4 x 4 min hårt med 4 min lugnare cykling mellan varje intervall), som också har fungerat bra. Då jag inte kunnat anpassa mig efter F&S träningsschema har jag istället kört 20 x 1 min maxcykling med 1 min vila emellan varje intervall. Att direkt efter spinningpasset ställa sig på löpbandet i 15-30 minuter var till en början en intressant upplevelse, men allteftersom kom jag att se det som ett ganska skönt sätt att avsluta ett hårt cykelpass. Plus då att detta är ett väldigt viktigt träningsmoment om man kör triathlon.

 

3) Löpning: 1 km-intervaller

Detta pass har under flera år varit mitt favorit-intervallpass när det kommer till löpning. Det är tufft men tidseffektivt och efteråt känner man verkligen att man tränat ordentligt och med kvalitet. Rimligt här är att köra intervallerna i ungefär sin milfart (en bra dag körde jag 3.45 min/km och med 1,5% lutning på löpbandet) med en minuts tidsbestämd vila mellan varje intervall (det är först det senaste året jag förstått hur viktigt det är att vilan är just tidsbestämd så att pulsen inte hinner gå ned för mycket mellan intervallerna). Under säsongen har jag kört 8 x 1 km, men även exempelvis 5 x 1 km är ett bra pass.

 

4) Simning: 60 minuter

Detta såg jag som ett skönt, kravlöst “återhämtningspass” som ofta passade bra att köra på måndagar efter en tuff träningshelg. Passet är precis vad det låter som – fri simning i en timme. Jag brukade inleda med 500 meter bröstsim för att sedan övergå till crawl. I normalfallet hann jag då avverka drygt 2 km under passet.

 

5) Cykling: distans, 2 timmar

En av de största nedsidorna med cykelträning är att den är så tidskrävande jämfört med de flesta andra idrotter. Ett långpass på fyra timmar tar inte sällan en hel dag i anspråk om man även räknar in förberedelser, mat etcetera. Jag tyckte då att de lite kortare distanspassen var mest rimliga, då jag oftast körde runt 50 km på två timmar. Om man utgår ifrån centrala Stockholm är den självklara nackdelen med detta pass att en inte obetydlig del av tiden går åt till att ta sig ut ur stan. Men jag tyckte ändå att det blev ganska lagom, ett bra sätt att “bekanta” sig med cykeln.

 

Jag återkommer kanske i nästa inlägg med mina fem hatpass. 🙂

 

//Aron

 

 

Be first to comment