Nu tillbaka!

Nu här igen.

Efter åre som jag fick bryta för andra året i rad så va jag sjukt deppig och less på allt. men det tog typ en vecka sen börja nya mål och ny insperation komma.

Och jag kör ju mitt ocr som jag nu tycker är sjukt kul men för att kunna vinna dom stora loppen måste man typ vara elitlöpare och göra milen på under 32 min och att komma dit känns ju helt omöjligt nu när man nästan är 40.

Men jag ska faktiskt börja med att försöka med sub 34 i alla fall på milen.

Och då måste jag träna mer och hårdare löpning.

Och för dom som inte läst min blogg förut så HATAR jag löpning!!! jag har aldrig satt på mig ett par löparskor och varit glad. Och då menar jag aldrig! jag har aldrig njutit av att ha sprungit en enda gång! Och helt plötsligt vart att bli grym på något man hatar lite svårare. Och för att göra lång historia kort så när jag börja springa lopp som alla bara för en kul grej så gick det rätt bra för mig jag började placera mig i topp på tävlingar och fick helt plötsligt press. Så då tränade jag för att inte bli sämre på nästa tävling. men jag hade ångest när jag inte träna och ångest för att träna för det va så tråkigt.

Och löpning blir som en drog, man får ju det där endorfinpåslaget efter ett hårt pass eller en tävling och det är det man är ute efter. men det kan man ju få på andra sätt.

Så varför håller jag inte på med något annat när springa är så tråkigt??

Just det jag gör. jag börja med multisport. jag bytte till ocr och har nu funderat på swimrun. och jag paddlar ju lite men det är bara kul när solen skiner och det inte blåser. samma gäller cykel =)

Som ni märker är jag en gnällig mes. men det står jag för =)

Men alla sporter måste man va bra på att löpa! Så bara ta tjuren vid hornen och göra jobbet och ha tråkigt på träning för att kunna bli bättre på det jag vill.. Och det krävs ju bara ca en timme av ganska hård träning varje dag för att bli en riktigt bra löpare. Men när mina pass max brukar vara 25-30 min så är 60-70 min länge!!! För hände sjukt ofta att jag vände redan efter mellan 1-2 min redan och hitta på ursäkter. jag träna ju hårt igår, jag är sliten, ont i hälsenor bla bla bla. slut larvat!! Jag ska tom börja köra långpass för att bränna fett och att då kanske dom andra passen känns korta sen och jag har mindra ångest =)

Och eftersom jag hatar löpning så vill jag ju träna så lite som möjligt men bli så snabb som möjligt och då är det tyvärr träna riktigt hårt som gäller. Och det har jag gjort och tagit mig så här långt men nu blir det svårare att träna hårdare utan att kroppen pajar ännu mer. och då måste jag börja träna mycket mer och dra ner på dom hårda passen.

För er som inte har koll så räknas pass typ enligt detta riktigt hårda pass är snabbare än tröskel. vilket betyder att man drar på sig mjölksyra. vilket är det bästa men sliter på kroppen och jag körde bara såna pass inga andra. jag värmde inte ens epp för det va så tråkigt!

Tröskel är ju att springa precis under sin mjölksyretröskel. ca 10 km race fart. men dom passen tar längre tid och det betyder längre tid att ha tråkigt. Men för mig dom bästa har jag märkt. vissa tycker dom sliter men eftersom min kropp är rätt van vid ännu hårdare än så så kan jag köra tröskel varje dag nästan utan att vara helt död dagen efter.

Snabbdistans/löpekonomipass tillhör också det man ska köra. då ska man ligga i typ sin mara fart på träningen men där springa tills benen börjar göra ont och då springer man lite till. springer man för kort ger det inte samma effekt. och det handlar bara om som det låter att vänja kroppen vid ganska hög fart så långe som möjligt. pulsen kommer i början vara låg men ju tröttare benen blir ju högre puls. och det är så du gör benen starkare och vänjer att hålla på längre utan att pulsen ska öka. perfekta pass för dom som satsar på ultra och marathon. Själv kör jag mina dom passen lite för hårt. även för att benen ska bli trötta tidigare brukar bli efter ca 35 min sen hålla ut till kanske 55 min sen öka lite 5 -10 min så ett snabbdistans pass ska vara mellan 50-75 min och trötta ben ca 20-30 min men egentligen inte få puls över tröskel. Det handlar bara om att härda benen.

Och sen långpass som jag skrev tidigare inlägg om att dom är gör inte så mycket om man inte samma där är ute så länge så benen börjar göra ont eller bara för fettförbränning.

 

Men så nu håller jag på att testar runt lite på vad för pass som jag tycker är minst tråkiga och vad som sliter minst men ger mest. Och det är exakt vad löpning handlar om vare sig man är elit eller motionär. vilka mål har man. hur mycket tid har man och hur mycket är man villig att slita på kroppen och hitta det som passar sig själv.

Btw är jag i åre igen och tränar och myser med min son. körde halva vertikalen igår medans grabben satt i stugan med ipad (ja han e 6 så han klarar sig utmärkt. lärde han hur spisen fungera och hur man eldar i kaminen. duktig pappa =)) men så fick smita en kortis så jag han iväg och köra korta vertikalen. han dit, hämta nr lapp köra loppet och tillbaka på en timme =)

så nu kommer jag uppdatera mer om hur det går. Jag har för övrigt tom börjat mer morgonjogg!!! jag som hatar att gå upp tom mer än att springa!!! sämsta kombon. men bra för att bränna fett och att det är sjukt skönt när det är gjort!!

Oj det va mycket svammel =)

En liten blid från åre. kommer väl skriva om det någon dag.

 

IMG_0882

 

 

 

Be first to comment