Magnus Fischer berättar om Nelos surfski

Intressant och saklig text från Magnus Fischer som tillbringar mer tid på vattnet än många andra och som är väldigt analytisk.

“Den korta längden (=520 cm, dvs samma längd som tävlingskajaker som används på SM/VM/OS) gör att de är lätta att placera i nedförsbacke = surfa med på Mälaren, Stora Värtan och liknande småvatten där långa surfskis för det mesta ligger platt på två-tre vågtoppar samtidigt eftersom de inte får plats i korta nedförsbackar.
Eftersom Nelon är kort och låg har den ett väldigt litet vindfång jämfört med långa och höga surfskis. Det är en stor fördel när man bär dem på land och för mig är den betydligt lättare att paddla i hård sidvind eftersom fören inte blåser iväg åt sidan. Vågbrytaren bortom sittbrunnen sopar effektivt bort vatten som kommer upp på fördäck, den är bra både vid surf och när man slaskar mot vågor.
Eftersom Nelo 520 är korta och låga är de byggda av färre kvadratmeter material än större surfskis, det är en av orsakerna till den låga vikten. Längden och vikten gör att de är väldigt reaktiva och alerta. Det är ovant för många som är vana att paddla långa och/eller tunga kajaker, men de flesta vänjer sig snabbt vid detta och få kanotister lär vilja gå från Nelo sportbil till tung långtradare när de väl kalibrerat sig mot sportbil 🙂
Från och med nu levereras de med infällda handtag på insidan av sittbrunnen. De är nu även sömnlösa/”seamless”, det finns alltså ingen synlig söm/skarv mellan halvorna. Utsidan är helt slät.
I princip alla som provar 520 blir lyriska över sittställningen. Sitsen är hög i relation till botten där man har fötterna, de flesta sitter därför betydligt mer upprätta i Nelo 520 än i andra surfskis/kajaker. Och eftersom paddeltekniken börjar med sittställningen finns bra förutsättningar för att utveckla kraft.
Sargen är låg och finurligt utformad, vilket gör den mycket lättare att komma upp i från vattnet än surfskis jag paddlat tidigare. Sittställningen är jättebra. 520 är utan tvekan den roligaste surfski jag har paddlat. 

Magnus Fischer
www.kajakspecialisten.se
070-774 66 63″

http://www.kajakspecialisten.se/cldoc/kajaker_16/nelo-surfskis_2838.htm

 

4159

1 Comment

  • Svara november 29, 2016

    Johan

    Har just testat 520 och det är bara att hålla med. Det är första gången som jag som gammal motionspaddlare (Zedtech TCR, maraton) uppskattar en ski tack vare bra sittställning och en allmänt smidig och snabb känsla.

Leave a Reply