Myter om träning

Mikael Mattsson om myter kring träning

Nyheten publicerad | 2017-03-28
Mikael Mattsson vid GIH reder de tio vanligaste myterna inom träning.
1. Man får mindre träningsvärk av att stretcha – Falskt

– Om man stretchar före en träning, så kan man till och med bli sämre. Ingen som tävlar i höjdhopp till exempel skulle stretcha före tävlingen, eftersom muskeln då skulle bli sämre att hoppa då. Det finns heller ingenting som tyder på att stretching skulle hjälpa mot träningsvärk eller skador. Det verkar heller inte finnas några bevis för att effekten efter stretchning håller i sig.

2. Lågintensiv träning bränner mer fett än högintensiv som mest bränner kolhydrater/glukos/glykogen – Falskt

– Det är inte bara vad du bränner under själva träningspasset som spelar roll, utan vad du bränner resten av dygnet. Kort pass gör av med lite energi under tiden, men man bränner mer efteråt. Så det spelar ingen roll om du tränar kort och intensivt eller lite långsammare och längre för hur mycket kalorier du gör av med.

3. Man bygger muskler lättare om man äter proteiner och kolhydrater inom en timma efter träning – Falskt

– Man klarar sig ofta utmärkt på den vanliga maten när man kommer hem. Det ger ingen bättre effekt för att man sätter i sig protein och kolhydrater direkt efter träning. Däremot har elitidrottare som tränar flera gånger per dag nytta av att snabbt äta något efter varje träningspass.

4. Det kan vara extra bra att träna med träningsvärk – Sant

– Det går alldeles utmärkt att träna flera dagar i rad. Träna med träningsvärk kan vara extra bra, säger Mikael Matsson till Vetenskapens värld. Han menar att effekten av att träna även dagen efter istället för att inte träna alls kan vara bättre. Det finns ofta inget självändamål med att ha en vilodag om du inte kört på extremt hårt. Men lätt träning är oftast bättre än ingen träning alls.

5. Man bränner inte fett förrän efter 40 minuter in i passet – Falskt

– Fettförbränningen ökar direkt. Men självklart, ju längre passet håller på, desto mer energi förbrukar man. Tränar man en timme blir energiåtgången (och därmed fettförbränningen) högre än om man tränar i 10 minuter, förutsatt att man jämför samma intensitet i träningen, säger näringsfysiologen Anki Sundin till Vardagspuls.

6. Man ska inte köra för mycket magövningar, för då gör musklerna att man ser tjock ut – Falskt

– Det är oerhört svårt att få så stora magmuskler.

7. Man ska aldrig köra knäböj under 90 graders vinkel, för det är skadligt för knäna – Falskt

– De individuella förutsättningarna avgör vad man klarar av och inte.

8. Man ska aldrig låta knäna komma utanför tårna när man kör knäböj – Falskt 

– Även här styr de individuella förutsättningarna.

9. Det är skadligt för barn att styrketräna – de kan stanna i växten – Falskt

– Det här är en av de mest seglivade myterna vi har inom träningsfysiologi. Det finns ingen sanning i detta påstående. Barn ska träna – såväl organiserad idrott som fotboll som att hoppa hopprep och klättra i träd på rasten.

10. Man måste dricka mer än törsten signalerar för att inte bli uttorkad – Falskt

– För den vanliga motionären räcker det utmärkt att dricka när man känner sig törstig.
Artikeln ifrån Vardagspuls

Be first to comment