Ö efter ö efter ö..

ÖtillÖ, swimrun world championship, känner de flesta till. Att ta sig från Sandhamn till Utö- på en dag.. att springa i våtdräkt och simma med skor.. att kämpa mot smärta, energilöshet, kyla och värme.. att undra vad man håller på med eller som jag brukar tänka sista timmen- in i mål nu bara Jonna och sen behöver du aldrig mer göra det här igen.. Så har jag tänkt tre gånger- i år blir fjärde året jag kör… 

Målgången räcker som hjärntvätt- minns inget jobbigt utan den sköna målgångskänslan är den jag får med mig hem..

Bilden är dock från starten 2016..

För två veckor sedan var jag med om något liknande- fast utan våtdräkt och sim.. Som en av 10 fick jag möjlighet att delta i första versionen av  Stockholm multi Island run, även kallat SMIR! Jag som älskar Stockholms skärgård och gärna hänger där en heldag.. fick en fantastisk upplevelse som jag tänkte dela med mig av..

07 hämtas jag upp tillsammans med nio andra taggade löpare. Vi hoppar ner i vår färja för dagen- och brer ut oss.. 
Vi får våra unika tröjor “The original ten” och börjar titta på kartorna över de sex öarna vi ska traversera.. man får nämligen välja vilken väg man vill. Jag kör ihop med Elisabeth, en superstark swimrunner, vi känner inte varandra men har ju några timmar på oss idag..

Noterar att orienteraren Linus har dragit ut några lyxiga orienteringskartor och att dessa skiljer sig från de vi fått.. vi ser endast en väg på våra kartor.. Försöker googla öarna men inser att vi får gå på känsla istället.. och hoppas på lokalbefolkningen..;)

Blir lite överraskad när vi plötsligt är framme på norra Arholma- på med skorna och ut på bryggan..


 Starten går under ljudet från drönaren ovan. Skönt att äntligen få ge sig iväg. Och skönt att veta att man har en hel dag på sig att piggna till.. Ett snabbt killag försvinner iväg längs vägen och missar en kontroll man måste in till- det passar Elisabeth och mig perfekt och vi går i mål som första lag! Först i mål innebär bad! Så av med kläderna och i vattnet- även detta under drönarens surrande..;)

Öarna rasslar förbi.. Kör vi på och kommer först hinner vi bada i väntan på de andra- det är bästa priset! Jag ligger i så länge jag kan- kalla vattenbad för återhämtning är ju vanligt vid professionell idrott.. även om en ny studie visar att nedkylning motverkar kraftåterhämtningen och försämrar återbildningen av glykogen.. Hursom, för mig verkar det hjälpa och det är framförallt så skönt..

Studsar vidare mellan öarna.. Blidö.. Möja.. Runmarö.. Nämdö.. Ornö.. och Utö. Stämningen på båten är god och avslappnad..

Runmarö som jag älskar blev en rysare. Jag ville visa Elisabeth den östra sidan- där Strindberg säkert både älskat och författat.. men ser vid starten att runmaröbon Johan tar en annan väg.. Inser redan då att Runmarövinsten är körd.. Får dock en fantastisk publikbooster och med varsin fläderblomssaftflaska (hemgjord från ön) i handen (Elisabeth häller iofs ut sin saft över sig i tron att det är vatten..) hejas vi in i mål som andra lag- kladdigt sådant..

Ornö bara måste nämnas- vet nog ingen som kör ÖtillÖ som älskar Ornös evighetslånga asfalt.. möjligen nån triathlet kanske- jag menar, jag hoppas de uppskattar den eftersom det ju ofta är asfalt i såna lopp..😎 Jag och Elisabeth var rörande överens om att hur vi än skulle springa så skulle vi INTE ta asfalten. Det räcker med en gång per år. Så vi stack rakt västerut- och döm om min förvåning när vi, förutom  de sista 4 magiska kilometrarna, lyckas hitta 15km asfalt.. Vad sjutton😳😫🔫

Efter nedkortad sträcka på Utö gemensam målgång i hamnen! Och sen som sig bör.. lyxig middag på Utö Värdshus!! Alla tider räknades samman och det visade sig att Elisabeth och jag hade snabbaste tiden och dessutom sprang lite längre än alla andra.. Sammanfattningsvis fick vi en fantastisk dag i skärgården.. och Elisabeth och jag insåg att vi måste köra fler lopp ihop..!!


Om du blir sugen på att köra, och tycker det låter grymt skönt att slippa våtdräkt och simning-  ansökan för 2018 öppnar i januari och man gör bäst i att följa på FB / Insta för att få info 🙂 @stockholm_multi_island_run @challengize

Be first to comment