Sjuttonde dagen…

Oj. Redan 17 dagar i kajaken… time flies… tänkte dela med mig lite om fart och distanser; Rätt så tidigt stod det klart för mig att jag inte skulle hinna hela vägen till Haparanda på 35 dagar med en rimlig ansträngning.

Jag vill ju hinna med att stanna upp lite ibland på turen och ha trevligt också. Jag har såklart paddlat en fullt lastad kajak innan, men inte så här fullt och tungt lastad. Tyngden sänker farten och ökar belastningen avsevärt. Mer än jag räknat med. Jag har med mig för mycket proviant, hade varit smartare att proviantera på Ica till 80% för att hålla nere vikten. Nu började jag med i princip allt käk för 35 dagar med mig. Summerat är det alltså ännu långsammare och tyngre än jag hade räknat med. Jag ligger nog ca 1,5 km/h lägre än jag trodde. Till saken hör också att min bakdel inte är helt kompatibel med sitsen, jag fixar mellan två och tre timmar sen behöver jag resa på mig och stretcha lite om inte nästa pass ska bli olidligt. Så det blir en del raster, vilket är nice, men drar ju ner på distanserna. Sitsen är klart bättre nu än helt original men fortfarande inte bra. Första 1,5 – 2 timmarna är bra, sen börjar smärtan komma. Lite klantigt av mig att inte göra mer gedigen långtest av sitsen men också lite anmärkningsvärt att en av marknadens dyraste och mest välrenommerade långfärdskajaker inte har bättre sits. Komfort är nog den viktigaste egenskapen i en långfärdskajak. Paddlade 10 mil på tävling i Estland för någon månad sen, med endast kortare bensträckare där man var tvungen att lyfta kajaken. Den gången med en sliten sydafrikansk motionskajak med en sits som inte såg mycket ut för världen. Inga större problem med bakdelen trots drygt 9 timmars paddling. Nåväl. Jag har det bra trots den något lägre farten. Dagen började med proviantering i Kivik, ringde sen till Ravlunda skjutfält för att kolla att jag kunde paddla igenom utan att någon skjuter på mig och det gick bra! Skönt att inte behöva vänta längre än nödvändigt i Kivik. Gnuggade sen på förbi Åhus och så småningom kunde nattens bopåle slås ner i Tosteberga.

Tosteberga, fint ställe!

I morgon kommer jag att ha kommit en bit in i Blekinge… det tuffar på så sakteliga. Smhi har sagt att det ska regna imorgon. Verkar onödigt… hoppas de har fel!

Blankt och fint på vattnet på kvällen, ser ut att bli lugnt imorgon så förhoppningsvis lite längre distans.

Be first to comment