Odla dina egna grönsaker inomhus under vintern

På vintern lämnar vi ju grönsakslandet bakom om oss och kommer inte tillbaka förrän våren äntligen dyker upp igen. Men för den som gillar att odla och äta sina egna grönsaker behöver man inte sluta upp med detta bara för att det är vinter. Det finns ett flertal grönsaker man kan odla inomhus under vintern.

 

Det finns flera populära alternativ när det kommer till inomhusodling. Tomat är något många har odlat inne i hemmet. Botaniskt sett må det visserligen vara en frukt, men i det praktiska användandet av tomater fyller det ju praktiskt taget alltid funktionen av en grönsak. Andra vanliga grönsaker att odla inomhus inkluderar rädisor, paprika, grönsallad, morötter och till och med avokado. Det är lätt att köpa fröer online idag tack vare butiker som Impecta.

 

Solljuset är en av de större utmaningarna när man odlar inomhus under vintern. Beroende på hur långt norrut man bor i Sverige kommer man behöva kompensera olika mycket för de bristande solljustimmarna. Man behöver dock sällan ett speciellt ljus men det borde stå nära det man odlar och vara påslaget mellan 16-18 timmar om dagen.

 

 

Vintern är också väldigt torr här i Sverige och man måste få upp luftfuktigheten på ett eller annat sätt. Ett alternativ kan helt enkelt vara att placera många växter nära intill varandra. Ju större bladverket är desto mer fukt kommer dunsta från växterna, vilket i sig höjer luftfuktigheten. Ställer man dem tätt är det viktigt att se till att bladen från olika växter överlappar varandra.

 

Värmen är också något man behöver tänka på. Det bästa är faktiskt att ställa odlingarna så de står något svalt till. Runt 18 grader är lämpligt. Står de väldigt varmt till behöver man mer ljus, annars finns risken att de drar iväg på höjden.

Vill man inte hålla på att förnya plantjorden hela tiden kan man alltid testa på hydroponisk odling istället. Det går att läsa en snabb liten guide för detta på Aftonbladet.

 

Be first to comment