Racerapport DKM 2019

Tjena,

nu är det väl äntligen dags att skriva en racerapport för Dalslands kanotmaraton som gick av stapeln helgen som var (10e aug 2019).

Jag beslöt mig för ett par veckor sedan att köra, eller det kanske var någon gång i sommar om jag ska vara helt ärlig. Sist jag körde DKM så tog jag helt slut på sista sjön (22 km) och hade absolut inga positiva minnen från det men nu när säsongen har gått så bra, jag har paddlat rätt mycket och känt mig allmänt pigg och peppad så det är najs.

Vi var ett gäng som beslöt oss för att åka ner i olika gäng där vi till slut så blev

jag i min multisportlåda som jag också körde i Estland

Wangler i sin marathonlåda

Jonny Torstensson i sin Mcgregor surfski

Emil Torstensson i sin Kayak centre maratonlåda

Björn Grönesjö Think Uno Max

Rick maratonlåda

Jag bokade en liten stuga på Dalslands camping och kanotcentral. Stort ställe med 90% tyskar, 8% annat och 2% svenskar. Välskött snyggt och mycket canadensare och ullunderställ av värstingmärke (tysk stil).

Dagarna innan

Dagarna innan racet började jag se över prylarna framförallt kajaken jag skulle ha och beslöt mig också för att köra med en mindre storlek på paddelbladen så det blev en Rey ifrån Kajaksidan. Det skulle senare visa sig vara ett genidrag ty det blåste som satan och distansen “dödar” kroppen.

Rödbetsjuice intogs i mängder dan innan, likaså en och annan Resorb, lite extra mat vid måltiderna och allmänt lite mer salt och mineraler in i kroppen, allt för att alla depåer i kroppen skulle vara sprängfyllda med näring inför utmaningen.

Vi kom ner till Bengtsfors framåt tidig eftermiddag dagen innan (fredag) för att mingla med andra tävlande/polare, hämta nummerlapp, paddla litegrann och lämna kajakerna vid starten i Baldersnäs.

Obligatorisk fet pizza dagen innan på det “fina” stället Sicilien som faktiskt var god och näringsrik, obs flottig och fin.

Hemma sen på campingen fördrevs kvällen med påfyllning och blandning av vätskepåsar där Björn Grönesjö öste på med Vitargo så det stod härliga till. Jag körde min egen trollmix med Umara sport (Bästa drycken, skojar inte!) som bas, lite Red Bull i, lite rödbetsjuice, och två enervitgels i. Detta i en härlig läskig blandning som resten av gänget imponerande såg på när jag vispade ihop.

Fram på flytvästen hade jag en annan beprövad sak med en vattenflaska med slang som jag hällde ner 10 enervitgels i och utblandat med lite Red Bull. Den här mixen gjorde att jag aldrig behövde släppa paddeln och fippla för att få i mig gels och koffein, Winning!

Lite salttabletter från enervit i en liten burk fanns också med i flytvästen för att förtäras då och då.

Tävlingsdagen

Klockan ringde runt halv fem för att det skulle hinnas ätas en rejäl brakfrukost där Björn Grönesjö än en gång imponerade med sin talang för kost och campingliv då han stolt visade oss en variant på toast Skagen: bröd, räkost och kaviar på. Såg halvgott ut.. men ändå, toast Skagen är ändå toast Skagen…

På med tävlingskläder och åka bort till ett uppsamlingsställe vid målgång där det gick bussar till starten. Många nervösa tävlande här som stod i duggregnet strax efter 06 och undrade troligen om ens träning ska räcka till mm mm.

Framme vid startängen (Baldersnäs) runt 07, en timme innan start, Fixa det sista med kajaken/erna, snicksnacka med alla och regnet bara hällde ner. Jag hade bra regnkläder på mig så gick mest runt och myste. En halvtimme innan start började folk röra sig mot vattnet, alla överdragskläder togs av (som på Vasaloppet) och lades i en minibuss från arrangörerna för att köras till målgång.

Stort startfält på ca 400 tävlande, mäktigt. Jag låg min vana långt fram för att absolut inte missa starten utan verkligen vara med från början.

Starten gick och jag låg bra med två snabba k2or som jag sett i Estland på Vohandu maraton där både har placerat sig i topp och högst upp., dvs jag visste att här kommer det gå snabbt och jag kommer kunna köra på snabbt men utan att bränna mig fysiskt.

till första lyftet som är efter 6,5 km låg jag snyggt och bra i andra klungan, dvs precis efter elitklungan på typ 10-12 pers. In i lyftet bra, hoppade ur kajaken bra och sprang de 550 meterna lagom men inte för snabbt, kanske tom lite för långsamt. var snabbt i och vi var samma klunga i som vi var upp.

nästa sjö var på 15 km och den var också fin. jag och Elis Weslien också från Stockholm var uppe och drog rätt mycket. Klungan höll i sig och det gick lagom snabbt. in i lyftet fint, sprang på bra, in i vattnet bra.

En bit in på tredje sjön så var det lite tight i klungan och den litauiske K2an kom för nära mig så jag bankade i min paddel i dess för vilket fick till följd att jag välte. SATAN. Fick simma in 20-30 meter med kajaken, tömma ur vattnet, hoppa i och inse att klungan var flera hundra meter framför mig, dvs typ ointagligt försprång, typ.

Låg nu på placering runt 15 och mitt mål topp tio kändes avlägset men mitt trumfkort med den rejäla motvinden de sista 22 km såg jag framemot med skräckblandad förtjusning…

kom ikapp Wangler efter ett tag, kom ikapp Magnus Ljungberg efter ännu ett tag, kom ikapp första tjej danskan Emilie efter ett tag till… sen ut på sista sjön. Tog det rätt “lugnt” i lyftet, fick en banan av Jocke Lindberg, en ny vätskepåse från Wanglers tjej, kortade min paddel två cm och drog två Clif bar gels. (bästa bästa men lite trögflytande så inget att ha i min gel-flaska fram på flytvästen.

Det blåste satan på sjön, stor sjö. Tre elitkanotister bröt på sjön, Dansken Mads fick tömma sin tävlingskajak 15 gånger. Dennis Lindberg kajak sjönk nästan så han fick bryta. Elis hade problem med träsmak i rumpan och med vågor som slog över.

Älskade min multisportlåda med stor vågbrytare och bra pump, den fick jobba!

Kom i mål som total sjua och etta i min klass (K1Herr).

SÅÅÅ NÖJD, tack!

De som var före mig var Steffen Burkhardt, flerfaldig vinnare av DKM och duktig tysk kanotist, Mads Pedersen EM mästare för tre veckor sen, Nils Toresson (landslaget), Emil Torstensson (fd landslaget), Isak Maxstad (landslaget), Emil Svensson (landslaget) och sen jag… dvs bra folk före mig.

Duscha länge, äta mycket och mingla runt efter målgång sen åka bil hem.

TACK DKM och alla polare som körde och gänget som finns inom paddling/den här svängen. Ni är guld värda! Kul race i år trots/eller tack vare all motvind.

Nästa år ska vi fylla en minibuss med polare och köra roadtrip till Bengtsfors, vilka vill med?

//Marre

Resultat: https://live.eqtiming.com/44067

Be first to comment