Chaga – allt du bör veta om vår lokala hälsosvamp

Publisert:Publicerad 08 oktober 2021helskärm

Foto: Getty Images

Att dricka te gjort på chaga eller sprängticka som svampen också kallas har blivit en stor (och dyr) hälsotrend. Chagan är fylld med antioxidanter och sägs ha magiska hälsoegenskaper. Wellness reder ut allt du bör veta om svampen som faktiskt kan finnas runt hörnet. 

Den ser kanske inte så flärdfull ut där den sitter som en svart klump på björkstammar. Men svampen sprängticka eller chaga som den också kallas har tagit hälsovärlden med storm. Chaga sägs nämligen ha magiska hälsoegenskaper. Den ska bland annat kunna sänka blodsockret och stärka immunförsvaret. 

Chaga säljs i hälsokostbutiker i pulverform och bitar som man sedan sjuder för att göra te. På senare tid har chaga även börjat dyka upp som ingrediens i skönhetsprodukter. https://acdn.adnxs-simple.com/ast/safeframe/static/0.41.0/html/safeframe-v2.html

Minska risken för cancer

Det har gjorts flera utländska studier på chagas hälsofördelar där man bland annat kunnat se att chaga kan minska risken för cancer och minska tumörer hos cancersjuka möss. Detta har dock inte kunnat bevisas för människor än. Vad man dock vet är att svampen är rik på antioxidanter. 

– Den kallas för kungen av svampar och man säger att den är väldigt antioxidantrik. Antioxidanter är väldigt bra för att neutralisera de fria radikalerna i kroppen. Fria radikaler är ju något som bildas naturligt i våra kroppar men de kan öka om vi stressar mycket eller utsätts för mycket solljus eller avgaser. Men teorin är alltså att om man äter antioxidantrik mat så stärker det vår kropp och skyddar våra celler mot fria radikaler, säger dietisten Anna Ottosson. 

ANNONS

Köp Superfruit Chagapulver 100 g direkt här!

Meds (Extern länk)helskärm

Anna Ottosson är dietist och kostexpert. Hon driver Foodpower, föreläser och bloggar om mat samt har hon skrivit boken ”Hälsodrycker: gröna smoothies, buljonger, detoxvatten, hälsotonics och kombucha”, Bonnier Fakta. 
Anna Ottosson är dietist och kostexpert. Hon driver Foodpower, föreläser och bloggar om mat samt har hon skrivit boken ”Hälsodrycker: gröna smoothies, buljonger, detoxvatten, hälsotonics och kombucha”, Bonnier Fakta.Foto: Martin Löf
Hälsodrycker

OTTOSSON, ANNA

Hälsodrycker

119,00 kr

Läs mer

Gammal folkmedicin

Även om det pågår en chaga-feber just nu är det faktiskt ingen ny upptäckt att man kan göra te på björkarnas parasit-knota. Chaga har använts som folkmedicin i Ryssland och norra Europa ända sedan 1500-talet. Att det blommat upp just nu tror Anna har att göra med vårt ökade intresse för hälsa överlag och att det faktiskt är en lokal råvara för oss i Norden. 

– Chaga har varit superhett i Los Angeles och Kalifornien där många hälsotrender startar men sen tror jag att det är det här lokala som gjort det så stort här nu. Det är en kraftfull svamp som vi har runt hörnet. Sedan är det ju ett jätteintresse för hälsa i allmänhet och hur vi kan stärka upp oss själva på absolut bästa sätt och då är maten ett så himla bra sätt.

Chaga-te är ganska mörkt och liknar kaffe till utseendet men smaken är helt annorlunda. 

– Jag tycker om att använda chaga på bit, då låter man bitarna sjuda och gör sedan te. Det ser lite ut som kaffe men det smakar inte så mycket. Det smakar vanilj och lite skog. Teet kan man sen boosta sitt vanliga vatten och sin smoothie med. helskärm

Björkträd angripet av parasitsvampen sprängticka
Björkträd angripet av parasitsvampen sprängtickaFoto: Alf Pallin

Ingår inte i allemansrätten

Priset på chaga är dock riktigt högt, man får räkna med ett kilopris på 2000 till 5000 kronor. Så då är det väl bättre att gå ut i skogen och hitta lite själv kan man tycka, men det ska man se upp med. Sprängticka växer på cirka 1 av 5000 björkar men även om du faktiskt lyckas hitta den så ingår det inte i allemansrätten att plocka svamp som växer på träd. Hittar du på din egen mark eller frågar markägaren om lov är det förstås okej. Svampkonsulenten Alf Pallin förklarar att man ska leta efter en svart knota på stammen, men det är lätt att ta fel. 

– Sprängticka är en utväxt på ett träd. I de flesta fall björkträd. Du ska kolla efter en svart knota som växer ut på stammen. Det är dock många som lägger ut bilder och tror att de har hittat chaga men det är ofta vril som också växer som en knöl på stammen men som är fylld av hård ved inuti. Chaga är brun, mjuk och nästan pulveriserad inuti, säger Alf Pallin. 

Han förklarar även att sprängticka är svampen som sedan bildar knölen chaga. 

– Sprängticka är en parasit på träden men själva svampen är ett mycel som växer inuti trädet. Först efter ett antal år kommer det ut en fruktkropp och då spränger den bort barken och blottar den här vackra blåskimrande chagan som ser ut nästan som ett vattenfall när den är färsk. Och den kan växa på din tomt, vid vattendraget på en björk i en stadspark eller i björkskogen. Den kan dyka upp varsomhelst. 

Så kokar du chaga-te

helskärm

Recept från Anna Ottosons Hälsodrycker, Bonnier Fakta
Recept från Anna Ottosons Hälsodrycker, Bonnier Fakta

Ger 1 liter

Te kokt på den magiska hälsosvampen med smak av skog och vanilj. Här är ett recept på hur du enkelt kokar ditt eget chaga-te.

  • 1 liter vatten
  • 1 bit chaga (ca 4×4 cm)

Gör så här:

Lägg svampen i en kastrull med vattnet och koka upp. Fortsätt att koka på låg värme i cirka en timme eller mer. Kan drickas kallt eller varmt.

Första gången blir det svart som kaffe. Du kan återanvända biten och koka den flera gånger (cirka 5–6 gånger) ju fler gånger du kokat svampbiten desto längre behöver du koka varje gång. Använd den så länge den avger färg.

Be first to comment