Så kickstartar du din träning som nybörjare

De flesta av oss är redan medvetna om att fysisk aktivitet har stor inverkan på vår fysiska och psykiska hälsa. Marknaden är nästan mättad av populära träningskonton på Instagram, tv-program som riktar in sig på idrott och hälsa och wellness- och fitnessprodukter. Forskning pekar på att regelbunden motion och träning drastiskt sänker risken för hjärt- och kärlsjukdomar och även minskar risken för andra allvarliga sjukdomar såsom diabetes och cancer. För att göra en kul analogi skulle man därför kunna säga att hälsa på ingalunda vis är som ett roulettespel där tur och lycka spelar in (även om det givetvis också bidrar) utan snarare strategisk poker där dina val idag påverkar din framgång imorgon. Rönen kring träning och dess hälsofördelar har lett till att vården genomgått en förändring där rådet att motionera numera har börjat skrivas ut på recept för att förebygga eller läka en rad olika åkommor. Enligt Carl Johan Sundberg, professor vid Institutionen vid fysiologi och farmakologi, rådde läkare sina patienter att röra på sig mer mest som ett komplement till medicin och annan behandling. “Nu betraktas motion och fysisk aktivitet som en egen behandlingsform” menar han. Rent konkret påverkar övergången från en passiv och stillasittande livsstil till en mer aktiv livshållning kroppen ur åtskilliga positiva hänseenden. I sammanhanget kan bland annat positiva effekter på muskulaturen, bindväven, brosk, ben, blodcirkulation, hjärta, immunförsvar, blodfett- och blodsockerreglering nämnas. Samtliga dessa system verkar enligt studier bättre hos individer som rör på sig mycket. Välbefinnandet och livskvaliteten ökar och risken att dö i förtid minskar.

Många svenskar rör på sig för lite

Trots att forskningen talar sitt tydliga språk och att svenska myndigheters rekommendation till vuxna är att vara fysiskt aktiv i sammanlagt en halvtimme om dagen (och då hänge sig till en åtminstone måttlig aktivitet såsom rask promenad), är det många svenskar som överskattar sin egen aktivitet. Michael Sjöström som är docent på institutionen för biovetenskaper och näringslära menar att hälften av befolkningen är aktiva sammanlagt en halvtimme om dagen på en lätt ansträngande nivå. Endast en procent av befolkningen är emellertid aktiva i en halvtimme eller mer i sammanhängande perioder på minst tio minuter, som ytterst är vad som anges av rådande rekommendationer. Mot bakgrund av ovanstående tänkte jag i detta inlägg dela med mig av mina bästa tips och tricks för att kickstarta din träning som nybörjare, det vill säga en av många svenskar som kanske promenerar till jobbet varje dag men som brister när det gäller ansträngande träning med reella fysiska och mentala effekter. Jag om någon är medveten om att det kan vara motigt att komma igång med sin träning som gröngöling som är främmande inför fitnessvärlden. Ibland är det helt enkelt mer lockande att sitta kvar i favoritfåtöljen med en bok eller att spela online poker en hel kväll. Mitt allra första råd i detta avseende är att ta dig an träningen på samma sätt som om det vore vilken annan hobby som helst såsom exempelvis Texas holdem, Omaha hi-lo, stickande, kreativt skrivande, eller poker där grunderna är viktigast att lära sigför att så småningom hitta glädjen och undvika att ledsna eller bränna ut dig.

Välj en aktivitet du tycker är rolig

Så har vi kommit till mina övriga tips till den träningssugna som behöver en spark i ändanför att komma igång. Om du känner med dig att det tar emot att träna är det ingen dålig idé att välja en aktivitet du tycker är rolig, eller i vart fall anser mer lockande än andra. Det passar helt enkelt inte alla att ställa sig på löpbandet på gymmet för att få upp flåset. Inte heller är det alla som uppskattar gruppträning i form av Zumba eller bodypump-pass. Ledordet här är att hitta det som passar för just dig för att skapa rutin och långsiktighet kring din träning. Kanske har du alltid drömt om att prova på klättring, eller att testa lyckan inom crossfit, eller att ta en intensivkurs i salsa. De flesta träningsanläggningar och dansstudios oavsett slag har prova-på-veckor vars syfte är just att locka nybörjare och låta dessa få en mjukstart innan de binder upp sig. Mitt tips är att skriva en lista på tre aktiviteter som du alltid varit sugen på att testa men som du aldrig vågat dig på och under tre veckors tid prova på var och en av dessa innan du vid månadsslutet bestämmer dig för en.

Träna med vänner och bekanta

Jag är en all-around-träningsperson vilket innebär att jag minst lika mycket uppskattar en ensam löprunda i skogen för att rensa tankarna och skapa inre lugn som att surfa med vänner på en härlig strand i Portugal. Allt beror på dagsform och humör. Vissa av oss behöver dock den extra push som sällskap av en träningskompis kan ge för att inte ge efter de dagar då fysisk aktivitet är den sista aktiviteten du vill ägna dig åt. Något som kan sporra ytterligare i detta sammanhang är att skapa en Whatsapp-grupp med ett fåtal vänner där ni sporrar varandra till att komma iväg till gymmet eller vad det nu kan vara. Ett annat tips är att sätta ihop ett mindre lag som kanske spelar tennis eller squash ihop på helgerna. Ensam är inte alltid stark när det gäller träning och delad glädje är dubbel glädje när det gäller träning. Var inte främmande för att byta ut pokerkvällarna i goda vänners lag där du prövar lyckan i Omaha hi-lo mot svettiga träningspass istället.

Satsa på en träningsresa

Sverige har som bekant inte det bästa klimatet när det gäller utomhusträning. En mörk, burrig vinterdag kan till och med inomhusträning ta emot då det förutsätter att man tar sig upp ur sängen och till träningen när det är kallt och ruggigt ute och sängen lockar mer. Som veteran inom fitness har du förhoppningsvis redan nått en punkt där frisättningen av endorfiner efter träning räcker som motivationsfaktor. Som nybörjare har du dock ännu inte börjat skörda frukterna av din ansträngning. I mån av budget och tid rekommenderar jag därför en träningsresa till solig destination för att kickstarta din träning. Gör research på yogaresor, surfresor eller destinationer med spännande vandringsleder och boka! Syftet med resan är att bryta en negativ träningscykel (som innebär ingen träning) och att inkorporera positiva vanor i ditt liv under en eller två veckors tid. Förhoppningsvis blir det då enklare att hålla uppe tempot när du väl är hemma igen.

Be first to comment