När träningsmotivationen tryter

Jag läste nyligen en bra artikel online som handlade om träningsmotivation. Docenten, fil dr Magnus Lindwall och hans forskarteam på Institutionen för Kost- och idrottsvetenskap vid Göteborgs Universitet studerar diverse typer av motivation, och jobbar med att reda ut hur man rent praktiskt ska få människor att röra på sig och leva ett långt och hälsosamt liv. Lindewall menar att fysisk aktivitet är något som kommer naturligt för oss människor, men såsom vår samtid är uppbyggd är det alltfler av oss som emellertid sitter stilla i för stor omfattning. Studier visar att nästan varannan person som börjar ett träningsprogram hoppar av inom ett halvår. Lindwall menar att den stora utmaningen består i hur man kan bygga en hållbar motivation. Det är oerhört viktigt att ha en backup-plan när motivationen börjar att svaja. Den trogna läsaren av denna blogg vet att jag är en hängiven träningsmänniska och att jag sysselsätter mig med allt från cykling, paddling, löpning och SUP till surf. Även hos mig tryter dock motivationen ibland! Jag tänkte därför dela med mig av några tips för att vända en negativ träningsperiod åt rätt håll. 

Byt miljö

Träning i en annan miljö än din vanliga, förslagsvis på någon varm härlig destination, kan vara precis vad du behöver får att få igång motivationen på nytt. Längdskidåkaren Marcus Hellner fungerar som en god inspiration i sammanhanget eftersom han stundtals reser till Mallorca, den spanska ön i Medelhavet endast i träningssyfte. Hellner menar att kylan i Sverige vissa delar av året är en anledning att resa till soliga och varma Mallorca, eftersom destinationen skapar “perfekta förutsättningar” för hans typ av träning. Även om du kanske inte har tid eller budget att resa iväg kan du försöka träna utomhus istället för på löpbandet, prova på en ny träningsform på en annan träningsanläggning än din vanliga, eller samla ihop några vänner för en vänskapsmatch i fotboll eller handboll. Ledordet här är variation. Precis som du helst inte äter samma maträtt sju dagar i veckan behöver du variera din träning för att komma åt olika muskelgrupper och för att hitta glädjen i träningen när det känns motigt. 

Ge dig själv tid – men låt det inte gå för länge

Ibland är det faktiskt helt OK att ta en paus från träning, oavsett dess många hälsofördelar. Endast du känner din kropp och vet vad den behöver. Efter intensiva träningsperioder kan i vart fall jag drabbas av en slags matthet som kan hålla i sig i allt från dagar till veckor. Istället för att slå ner på mig själv för bristande motivation brukar jag tänka att återkoppling och vila är en minst lika viktig faktor inom träning som aktivitet, och att jag snart kommer igen med ny kraft om jag bara låter mig själv vila ut. Risken att bränna ut mig själv både mentalt och fysiskt om jag fortsätter att pusha mig själv trots att kroppen signalerar att den behöver vila är att kroppen slår bakut i form av långdragna förkylningar – vilket i förlängningen leder till ett ännu längre träningsuppehåll. Var därför snäll mot dig själv!

Följ träningskonton på sociala medier

Om detta tips tvistar de lärde då vissa tycker att det är rent ut sagt hemskt att följa träningskonton på sociala medier då det bidrar till träningshets och dåligt självförtroende medan andra rentav behöver sin dagliga dos av inspiration för att hålla sig motiverade. Jag tillhör den senare gruppen som tycker att det kan vara rätt trevligt att följa träningskonton på exempelvis Instagram för att lära mig om de senaste trenderna inom just min sport eller för att bredda mina kunskaper vad gäller specifika övningar. Mitt tips är att se till att du endast följer konton som får dig att må bra och att rensa ut energibovar från flödet. Jag personligen följer exempelvis amerikanska träningsgurun Bret Contreras som har enormt mycket kunskap om styrketräning och vars konto jag anser innehåller en bra balans mellan yta och fysiologi.

Be first to comment