Regler för sportsbetting i Sverige

Ska du börja spela på sportsbetting så bör du först och främst ha koll på vilka regler som gäller i Sverige. Tänk på att reglerna skiljer sig beroende på om du spelar på en sportsbetting hemsida som har en svensk spellicens eller en utländsk licens. Det är även viktigt att du läser igenom de användarvillkor som respektive spelsajt har, så du vet exakt vad som gäller.

https://pixabay.com/photos/hippodrome-horse-race-racing-pmu-1782640/

Du behöver vara myndig för att spela

För att spela med riktiga pengar behöver du vara minst 18 år gammal. Detta är det lag på och gäller oavsett om du spelar på en sajt som har svensk licens eller utländsk licens. De flesta hemsidor kommer be dig att verifiera din ålder. Skulle du spela när du är underårig finns det stor chans att spelbolaget stänger av ditt konto och du kommer då inte få några eventuella vinster utbetalda. Väljer du att köra på en svensk spelsajt kommer du behöva verifiera dig med ditt bankID.

Odds

De flesta odds står i decimalodds och sajter brukar oftast erbjuda både fasta eller rörande odds. Lägger du ett spel på ett fast odds kommer det inte ändras. Väljer du att spela på rörande odds, kan oddset ändras beroende på det som sker under matchen. Detta gäller när du t.ex. spelar på livesport.

Spel som annulleras

Det kan vara så att ditt spel annulleras. Det finns flera anledningar till varför ett lagt spel annulleras och du kan läsa orsakerna i användarvillkoren på den sportsbettingsajt som du väljer att spela på. Skulle detta ske kommer din spelinsats att betalas tillbaka till ditt spelsaldo. Det kan t.ex. handla om serverproblem eller andra missförstånd.

Om en tvist skulle uppstå

Skulle du ha ett klagomål gällande ett spel kan du kontakta spelsajten och berätta om vad som skett. Löses inte problemet mellan dig och spelbolaget, kan du ta vidare tvisten till den spellicens som hemsidan är kopplad till. Är det en svensk spellicens är det Spelinspektionen som du tar kontakt med. Andra stora spelmyndigheter är UK Gambling Commission, MGA (Malta Gaming Authority) eller Curacao spelmyndighet.

Olika valutor beroende på var du spelar

Det finns många internationella spelbolag och därför kan de använda en annan valuta än den svenska kronan. Ska du spela på en sportsbettingsajt som använder USD eller EUR är det viktigt att du har koll på valutaväxlingen.

Regler skiljer sig beroende på den sport du spelar på 

Reglerna kan skilja sig beroende på den sport som du lägger spel på. Vissa sporter har relativt avancerade regler. Ska du satsa pengar på en specifik sport, bör du därför först ha läst på om hur det fungerar och vilka regler som är kopplade till respektive sport. 

Verifiering av dokument

Spelbolaget du spelar på kan be dig att bekräfta vissa dokument. Detta görs för att kontrollera att det är just du som spelar, att du är över 18 år och att t.ex. betalningsmetoden du gjort insättning med tillhör dig. I många fall räcker det med en verifiering med BankID, men det finns vissa bolag som vill ha kompletterande dokument som adressbevis, ID-handling (Pass, ID-kort) eller bild på det kort/bankkonto som du gjorde insättningen med.

Spela med måtta

Det är viktigt att tänka på att spela för underhållningens skull. Att ha en budget innan du börjar spela är smart, dessutom finns det idag många smarta spelverktyg som du kan aktivera för att ha mer koll på spelandet. Det ska vara roligt och spela! Skulle du känna att spelandet tar upp för mycket av din ti, eller att du spelar för att vinna tillbaka pengar, bör du överväga att ta en paus och se över dina spelvanor.

Be first to comment