En tävlingsmänniska är en tävlingsmänniska

För att blir framgångsrik inom sport krävs ofta att man är en tävlingsmänniska. Man behöver ha det där drivet som gör att man vill vinna. Ofta är detta personlighetsdrag djupt rotat och följer med en människa genom hela livet, även om man lagt sportkarriären på hyllan. Det är ingen slump att vi har flera program på tv med till exempel före detta sportstjärnor som tävlar mot varandra i olika grenar. Föga överraskande brukar de med störst tävlingsinstinkt vinna även fast det inte tävlas i den sport de är specialiserade på. Så denna tävlingsnerv verkar vara någonting som följer med en människa genom hela livet.

Byte av gren

Som nämnt ovan behöver det inte vara samma sport som det ska tävlas i när det gäller en äkta tävlingsmänniska. Ibland ser man att idrottsprofiler som lägger sin sportkarriär på hyllan upptäcker att de kan få utlopp för sin tävlingslust genom att spela spel i stället för att idrotta. Ett exempel är den spanska före detta fotbollsspelaren och tränaren Ramón Colillas som numera är en professionell pokerspelare och medlem av Team PokerStars. Genom att spela poker får han utlopp för sitt tävlingssinne och förmågan att kunna lägga upp strategier för sitt spel. Han har säkert god nytta av sina erfarenheter från fotbollen. Där gäller det, precis som inom poker, att först lägga upp strategier för sitt spel och sen med hjälp av olika taktik nå sitt mål.

Vinnarskallar

Vad är då definitionen av en tävlingsmänniska? En del får upp en ganska negativ bild av en person som alltid vill vinna till varje pris och som blir arg om den förlorar. Andra tänker sig kanske mer att en tävlingsmänniska är en ambitiös person som har förutsättningar att kunna nå sina mål. Att genom målsättning och rätt träning kunna ta sig dit man vill, och vara beredd på att ta sig igenom svårigheter. Många förknippar säkert tävlingsmänniskor med idrott. Vi har i Sverige några välkända profiler som är kända för att vara riktiga vinnarskallar. Namn som Gunde Svan, Ingmar Stenmark och Pia Sundhage. Gunde Svan har ju fortsatt att mäta sina krafter i olika programserier, bland annat i programmet I huvudet på Gunde Svan där han undersökte mentaliteten hos andra kända vinnarskallar. Detta genom att utmana dem i deras egen sport. I det programmet togs begreppet tävlingsmänniska verkligen till en helt ny nivå. Tittarna fick bland annat se hur han utmanade legendaren Börje Samling i hockey. Han fick också tävla i simning mot Anders Olsson, flerfaldig guldmedaljör i Paralympics.

Ingmar Stenmark visade upp att han definitivt inte tagit pension från sin tävlingsinstinkt när han fullständigt sopade banan med de andra deltagarna i Mästarnas Mästare. Detta är programmet där framgångsrika idrottsprofiler möts och gör upp i olika tävlingsmoment som kräver god fysik så väl som ett starkt psyke. Trots att många av de andra deltagarna var yngre än Stenmark så var han överlägsen, precis som när han tävlade i slalom. Reglerna för att kunna vinna världscupen gjordes till och med om för att hindra Stenmark från att vinna men han vann ändå, år efter år. Pia Sundhage är en riktig pionjär inom sin sport, damfotboll. När hon började som spelare på 1970-talet var damfotbollen i stort sett obefintlig. Idag är hon klassad som en av damfotbollens bästa tränare och förbundskaptener. Så hon hade inte bara sina motståndare på planen att fajtas mot utan det var också en kamp för jämställdhet och att ge damfotbollen högre status som sport.

Extrema utmaningar

Är det bara professionella idrottsmän som är tävlingsmänniskor? Svaret är ganska självklart nej. De senaste åren har krävande tävlingar som Tough Viking och Tjurruset bara växt i popularitet. Det räcker inte längre med att springa ett vanligt maraton. Den moderna tävlingsmänniskan vill ha en större utmaning. De vill springa längre, kräla genom lera, gå på glödande kål och ta sig över meterhöga väggar innan de når målet. En annan extrem tävlingsform som vuxit i antalet deltagare de senaste åren är Triathlon. I de extremt fysiskt krävande loppen tävlar deltagarna i simning, cykling och löpning. För att klara utmaningen behövs mer än en vältränad kropp, du måste ha en vinnarskalle innanför pannbenet för att kunna fortsätta när hela kroppen skriker av smärta. De flesta som deltar i dessa lopp tävlar inte för att vinna utan det är mer en tävling mot sig själv. Vilket väl kan sägas vara den ultimata utmaningen för en äkta tävlingsmänniska.

/Martin

Be first to comment