Blir det skidåkning i vinter?

Japp, det blir det om man får tro den här artikeln..

JÄMTLAND OCH HÄRJEDALEN ”VI ÄR REDO FÖR SKIDTURISTERNA ÖVER JUL OCH NYÅR”

 2020-11-17 14:39

Region Jämtland Härjedalen förbereder sig för fullt för att kunna ta emot fjällturister under jul och nyårshelgen. Men är det egentligen lämpligt att resa till en skidort nu? Sjukvården i länet ser inte någon anledning att hålla turisterna borta så länge inte Folkhälsomyndigheten kommer med några ändrade riktlinjer.

Suget efter skidåkning under julhelgerna är stort efter att vårens påskfirande i fjällen uteblev för de flesta. Trycket på den svenska fjällvärlden förväntas bli högt under jul och nyår och många skidorter är redan fullbokade.

Region Jämtland Härjedalen förbereder sig nu inför den väntade tillströmningen av fjällturister. Men så länge Folkhälsomyndigheten inte kommer med några ändrade direktiv så ser sjukvården i länet inte någon anledning att hålla turisterna borta.
– Vi har en otroligt bra planering inför julhelgerna. Vi sköter planeringen från regionens, näringens och kommunernas sida. Sen får vi avvakta och se vad Folhälsomyndigheterna ger för rekommendationer inför jul och nyår, det blir en del av vår planering, säger Hans Svensson, regiondirektör Jämtland Härjedalen till SVT.Åreskutan i december 2019.Foto: Petter Elfsberg

Läget är allvarligt och smittspridningen är stor i många delar av landet och regiondirektören medger också att det finns en oro för utbrott i fjällvärlden, men menar att var och en måste ta sitt ansvar:
– Det är klart att var och en måste ta sitt ansvar och bara åka hit om man är frisk. Har man symptom så ska man inte åka. Det finns en oro från vår sida för utbrott i fjällnära delar, men vi planerar för det också.

Budskapet är tvetydigt då det utfärdats lokala allmänna råd som hänvisar oss att avstå från att göra onödiga resor såväl inom som utom regionen i följande län: Dalarna, Gävleborg, Norrbotten, Värmland, Västerbotten, Västernorrland och Västmanland. I Blekinge har man dessutom valt att utfärda egna allmänna råd där regionen uppmanar invånarna att stanna hemma och inte resa någonstans om det inte är absolut nödvändigt.

Många väntar på besked, men Folkhälsomyndigheten har ännu inte gått ut med några allmänna råd kring hur vi ska förhålla oss till resandet under jul och nyår.
– Vi kommer att behöva ha en diskussion med regionerna och skidanläggningar hur vi ska hantera julen, framför allt små regioner med mycket resande. Där kan det bli problem med resurser och klara av att testa och vårda personer. Vi följer läget och någon form av reglering för att minska trycket i regioner kan bli nödvändig, säger Anders Tegnell till DN.Arkivbild: skidorterna har gjort mycket för att undvika trängsel denna vinter. Någon trängsel vid li…Foto: Petter Elfsberg

I dagsläget är Region Jämtland Härjedalen den enda regionen där inga lokala allmänna råd ännu har utfärdats (bortsett från Blekinge som har egna restriktioner). Men om vad Folkhälsomyndigheten exakt kommer att råda till vad gäller fjällsemster under jul och nyår får vi sannolikt inte veta än på ett tag.
– Det är ju tyvärr så att i den verklighet vi lever i ändrar sig läget från vecka till vecka, säger Anders Tegnell, som ändå hoppas kunna lämna besked före den 1 december.

Be first to comment