Camilla bygger en surfski

Camilla Persson nere i Malmö har byggt en egen surfski, hur coolt är inte det?

hon skriver själv på facebook:

För två år sedan kurerade jag förkylning genom att slötitta på youtube. Råkade komma in på sidor om kajakbygge och fick idén att jag skulle bygga en surfski. Jag menar, hur svårt kan det vara?

20 november 2018 började jag förhandla med mina föräldrar om att få lov att bygga i mammas utställningslokal. Där finns nämligen både stora ytor och värme. 20 december var förhandlingarna över till största del till min fördel. Kan du vara klar till påsk? Nja, det vågade jag inte lova. Björn, han som har gjort ritningen, pratade ju om 80 timmar för att bygga en kajak och detta var första gången jag gett mig på ett sådant projekt. Så 100 timmar skulle det nog ta.

22 december började jag bygga. Eller för att vara mer korrekt så började jag med att bygga bockar och skydd till bandsågen från början av 1900-talet. Julmiddagar och nyårsfirande blandades med att såga ut formar, ribbor och på årets sista dag började jag häfta fast de första ribborna.

Julen 2019 fick jag tid att ta bygget ett bra steg längre. Nu började jag inse att den inte skulle hamna runt 10 kg, vilket jag hade hoppats. Snarare åt det dubbla. Som en av mina vänner sa ” det var nog bara du Camilla, som trodde att du skulle kunna bygga en lätt ski” Efter att kommit över denna besvikelse monterade jag en fikalucka och tänkte att den kunde ju funka som längfärdsski. När rapsen blomade i april provpaddlade jag min ski för första gången. Mentalt förberedd på att sätta tigersågen i den direkt om det var något allvarligt fel. Den flöt, var lättdriven, sned i sitsen och läckte ganska mycket.

Egenskapsmässigt är jag ganska nöjd. För trots sina 20 kg är den lättdriven. Det krävs ganska mycket kraft för att få upp den på våg, men när den surfar så kan ingenting stoppa den. Här är det känsla av ett godståg. Ligg inte i vägen! Den surfar fantastisk och är väldigt kursstabil. Första downvinden, medvindspaddlingen, som den fick följa med på kom jag upp i 18 m/h och hade en snitthastighet på mer än 10 km/h.

I början av november slog jag hastighetsrekordet för och klockan noterade 19.5 km/h. Som långfärdskajak på sommaren är den riktigt glassig. Det är lätt att paddla i från vilken havskajakpaddlare som och det går att bada precis när man vill. Under sommaren har jag paddlat runt Hallands Väderö, längst med Hovs Hallar, över sundet till Dragör, längst med Möns Klint, surfat i Malmö och på sydkusten.

Hybris? Ja det nog nog närmre 300 timmar att bygga och vikten hamnade på det dubbla. Men är riktigt nöjd ändå 🙂

se filmen här:

Be first to comment