Gravel

En tydlig trend inom cykel just nu är gravel. Vi märkte hur trenden ökade förra året samtidigt som landsvägscykel minskade dramatiskt. Det kan vara flera aspekter till varför racer minskar men troligtvis är det corona relaterat. Gravel har tagit över landsvägscykel där klungkörning ej är genomförbart med smittorisken att få någons utandningsluft på sig så har många valt att cykla själva helt solo på grusvägarna. Sedan har Vätternrundan, Siljan runt och andra motionslopp inte gått att genomföra pga alla restriktioner. Många cyklister känner sig också trängda ute på vägarna och i storstäder så har trafiksituationen blivit lite hetsigare med åren. Vad är då en gravel och varför?

En gravel är i grunden en cykelgross med lite bekvämare vinklar och bredare däck och möjlighet att ta med packning på cykeln, sk. bikepacking. Möjligheterna till grusvägscykling ser jag som oändliga. Tex. så blir landsvägscykel ganska begränsat där man ofta kör samma runda år efter år. Med en grusvägscykel så öppnar det upp nya möjligheter till cykling, där en teknisk mountainbikecykel med mycket slaglängd kanske känns lite för långsam och en racer snabbt skulle få punktering om man körde på vassa stenar och kanske skada fälgen. Man har också fler valmöjligheter att kunna byta mellan 28″ och 27.5″ hjul och däckstorlek beroende på underlag osv. Dvs. bredare däck som 50mm och 27.5″ hjul på tekniskt underlag. 37-45mm däck och 28″ hjul på lite snabbare underlag. Allt för att bara ha en cykel till allt.

En riktig gravelentusiast är Gerry Askefalk som har byggt upp Gravel Bike Sweden. Han har startat upp Grusets Vänner och arrangerar cykelevent runt om i Sverige. Mer om det lite senare.

Gravel har mer blivit en upplevelse i sig, mer än att jaga Strava segment i jakten på KOM.

Så här skriver Bikeoholic i Klintehamn på Gotland om Gravel.

Gravelcykeln – den ultimata hojen

Snabb på grus, stabil på landsvägen. En gravelcykel är optimal på nästan alla underlag så du är alltid redo för äventyr.

3 skäl att välja en gravelcykel:

  1. Du får en all-around-cykel. Den kommer fungera lika bra till pendling som till träning året runt.
  2. Du kan ha väskor och annat på den utan att få skäll. Det är inte lika petigt att cykla gravel som att cykla landsvägscykel. Dvs. inga sociala klädkoder gäller utan du kan cykla i t-shirt en varm sommardag om du känner för det. Väldigt skönt!
  3. Det är coolt. Snygg geometri, flexibel och snabb. Coolt värre!

Be first to comment