VM i Flandern

Jag har varit på Cykel VM i Belgien och kollat på dam och herr linjeloppet. 157km respektive 267km skulle avverkas med start i Antwerpen.

Flög ner till Bryssel i lördags från Bromma. Kom ner till Belgien och tog tåget österut till universitetsstaden Leuven för att kolla på VM-cyklingen. Dam elit startade på lördagen vid lunchtid och kom in vid 14-tiden när vi stod i backen i Keizersberg där de skulle passera tre ggr på det 157km långa linjeloppet. Herrarna startade på söndagen och den 267km långa banan med start i Antwerpen.

Det här är femte gången jag åker på VM. Det började med VM i Valkenburg 2012 när Philippe Gilbert vann, VM i Florens 2013 när Rui Costa vann i ösregn, MTB VM i Hafjell 2014 när Nino Schurter fick stryk, VM i Bergen 2017 när Peter Sagan vann och nu VM i Leuven/Flandern 2021.

Det är alltid kul att åka ner på ett VM eftersom det är sån prestige i att vinna världsmästerskapet oavsett junior, U-23 eller elit och att åka runt i den regnbågsfärgade tröjan i ett helt år.

Hanna Nilsson längst bak i röd Lotto hjälm

VM veckan börjar alltid med tempoloppen i ett par dagar, följt av linjeloppen och avslutningen med herrloppet på söndagen och det är alltid samma söndag som Lidingöloppet historiskt sett. VM arrangeras på olika platser varje år och nästa år (2022)kör de i Wollongong i Australien, 2023 arrangeras VM i Glasgow, Storbritannien, 2024 arrangeras VM i Zürich, Schweiz och 2025 kommer de att vara i Rwanda och för första gången i Afrika.

Värt att åka och kolla på!!

Det finns alltid en favorit att vinna VM och i år var favoriten helt klart den belgiska cyklisten Wout van Aert att ta hem det. Nu gick det inte som Belgien hade tänkt med uppdraget med hemmafavoriterna men Jasper Stuyvens som är från VM staden Leuven kom på fjärdeplats. Van Aert slutade på en 11:e plats. Vann gjorde Julian Alaphilippe för andra året i rad, tvåa Dylan Van Baarle och trea dansken Michael Valgren. Sverige hade två deltagare men slutade tyvärr med en DNF. Sorry Kim Magnusson och Lucas Eriksson, bättre lycka nästa gång…. Båda som till vardags kör för cykellaget Riwal.

Tobias Ludvigsson som är den bäst rankade svenska cyklisten avstog VM tävlingarna pga corona.

Hos damerna var belgiska Lotte Kopecky solklar favorit men slutade på en 16:e plats. Vann gjorde istället italienskan Elise Balsamo, tvåa holländskan Marianne Vos som alltid är bra i VM-sammanhang och trea polska Katarzyna Niewiadoma. Hur gick det för Sverige då? Hanna Nilsson bästa placering på en 43:e plats, Nathalie Eklund 73:a, Julia Borgström 101:a, Sara Penton DNF, Caroline Andersson DNF.

Mina reflektioner efter VM är hur stort cykel är i Belgien jämfört med i Sverige. Den här sporten kommer aldrig växa och bli stor i Sverige. Vi har helt fel klimat och kultur för det här uppe i norden jämfört med i Benelux länderna. Å andra sidan har inte dem vinteridrott såsom längdskidåkning som vi har. Man kan väl säga att det här är deras svar på längdåkning. Men man ska aldrig säga aldrig, men det man kan säga är att Sverige skulle behöva göra en nysatsning på cykel.

//Peter

Be first to comment