En multisportsatsning!

Mitt namn är Rickard. Jag är uppvuxen som orienterare och tävlade fram tills att jag var 25 år gammal. Jag har i många år varit intresserad av att testa multisport men jag tog aldrig tag i saken och tiden gick. Efter några år med otroligt sporadisk träning så fick jag en liten liten försenad 30-årskris i sommar. När coronarestriktionerna lättade så ville jag tävla, och det i alla konditionsidrotter. Jag anmälde mig till OCR-lopp, traillopp, MTB-lopp men framförallt så anmälde jag mig till AIM Challenge I Lindvallen tillsammans med min bror. Det blev startskottet på vad jag nu väljer att kalla för en multisportsatsning.

Jag och min bror efter 6 timmars cyklande!

Jag var inte tränad för sex timmars mountainbike-orientering, men jag hade så otroligt roligt! Vi slutade på en sjundeplats vilket vi får vara nöjda med även om vi hade kunnat kapa många minuter bara genom att undvika rena rutinmisstag. Efter AIM Challenge bänkade jag mig framför World’s Toughest Race på Amazon Prime. En tv-serie om Adventure Race som jag definitivt kan rekommendera!

World’s Toughest Race. Med Bear Grylls som programledare

Min nästa tävling blev Göteborgs Multisportrace som jag körde tillsammans med min nyfunne vän Nils som även han visade intresse för att prova en multisporttävling. Tävlingen gick ganska bra och vi slutade på en hedersam tredjeplats! Jag och min bror anmälde oss återigen till till AIM Challenge, men denna gång för första gången i Ulricehamn. Cyklingen gick bra den här gången, träningen mellan de båda AIM-tävlingarna hade gett stort resultat för mig. Tyvärr så gör vi två otroligt stora missar i orienteringen vilket såklart var supertråkigt. Vi slutade tillslut på en femteplats, men oj vad gärna vi hade velat stå på pallen!

Multisport och Adventure Race består av många discipliner men det ska alltid ingå traillöpning, mountainbike och paddling. I de flesta tävlingar ska man dessutom samtidigt navigera med hjälp av en orienteringskarta. Löpningen har jag bra koll på. Även om jag har många träningstimmar kvar till toppform så vet jag att det är en disciplin jag tidigare har behärskat och jag kommer göra det igen. När det kommer till mountainbike så är jag nybörjare. Men jag är helt frälst och tycker att det är så otroligt roligt så jag kommer inte ha några problem med att träna upp min teknik och fart där. Paddlingen är det jag är mest skeptisk inför. Jag har i år hyrt en havskajak vid fyra tillfällen och det är i princip den erfarenheten jag har. Lägg därtill att jag inte alls trivs i vattnet så förstår ni att det är den disciplinen jag är fruktar mest. När tillfälle ges i framtiden behöver jag få ordentligt med träning på en snabbare kajak för att kunna hävda mig hyfsat!

Året lider mot sitt slut och jag börjar titta mot 2022. Av naturliga faktorer så som semesterplanering med flickvännen så har jag inte bestämt mig för något specifikt lopp ännu. En sak vet jag: 2022 kommer vara det året då jag är i mitt livs form. Förhoppningsvis kan jag träna minst 30-40 timmar per månad med stort fokus på de tre disciplinerna. Jag drömmer om att under året köra en riktig Adventure Race-tävling på minst 24 timmar. Jag vill också testa Åre Extreme Challenge som är Sveriges största multisportlopp för solotävlande.

Men framförallt så har jag en dröm. Jag har en dröm att någon gång i framtiden genomföra ett VM i Adventure Race.

Jag hoppas att ni vill följa med på resan!

Be first to comment