Svenska cykeldestinationer-Vallåsen

Vallåsen Bike Park i hjärtat av Hallandsåsen

Vi fortsätter med Vallåsen Bike Park som ligger vid Hallandsåsen på gränsen mellan Halland och Skåne, nämligen i Våxtorp. Destinationen har Sveriges längsta cykelsäsong, börjar runt påsk och brukar avslutas på senhösten. De kör liften så länge det går. Vallåsen ligger cirka 45 min bilväg sydöst om Halmstad, eller 2 timmar från Göteborg, eller 30min från Båstad.

Parken har 10 nedfarter och är öppen dagligen under sommartid. Ett liftkort kostar 310kr/dag för vuxen och det tillkommer en engångsavgift för själva kortet som går att återanvända. Ett tips är att man andra gången man är där kan ladda kortet online i förväg för att slippa köa. Vill man trampa upp blir priset lägre.

Inför 2020 byggdes XC-spår vid sidan av systemet.

Inför 2021 har Vallåsen flera nyheter som kommer göra upplevelsen ännu bättre. Bland mycket annat har de utökat liftkapaciteten med mer än 50%, byggt en helt ny Drop Zone och en ny svart led för avancerade åkare.

  • En blå transportled från släpliften genom Drop Zone till lederna, Old, Lilla Kycklingen och Tårtan.
  • Utökad uthyrning. Vi utökar antalet cyklar till 90 stycken och blir en av Sveriges största cykeluthyrningar på Downhill.
  • Helt nya knäskydd och åktröjor i uthyrningen.
  • Utökat sortiment i shopen.
  • Liftkort och utrustning förbokas innan besök.
  • Ny webbokning.

Drop zone: Vår nya Drop Zone kommer att vara belägen strax nedanför släpliftens topp i DH-spåret och nås från DH-spåret och vår nya led Tech Merchant. Här kommer ni hitta både trähopp och drops i tre svårighetsgrader, blå, röd och svart.

Ledkarta över Vallåsen Bike Park

Liften upp är en sittlift som tar cirka 8 minuter.

Utöver de vanliga nedfarterna finns här en liten shop, en verkstad, en LITEN Pumptrack och ett gatukök som exempelvis säljer burgare och pommes för 80kr.

Lederna är uppdelade enligt följande:


GRÖN
V-Line – Barnvänlig med långa snabba raksträckor och lätta berms-svängar. Fastna INTE i detta spår, gå direkt på nästa om du är van mountainbike cyklist.

BLÅ

Spruffs – Maskinbyggt ”Bob sleigh”-spår som går i hög fart med många mindre gupp och några enkla mindre drops. Absolut möjlig att köra med hardtail.

Tårtan & Oua Oua
Börjar med Tårtan och kan därefter fortsättas med resten av Tårtan eller övergå till Oua Oua. Tårtan är snäll men lite stenigare än Spruffs och går därmed inte lika fort. Även detta spår är relativt Hardtail-vänligt. Oua Oua består mestadels av stora hopp varav de flesta men inte alla går att undvika via sidospår.

RÖD

Pipeline – Nu börjar det bli lite stökigare och det finns en brant och en stenig sväng som visserligen inte är svåra men som kräver lite mod, inget spår för standardfamiljeturen med mindre barn alltså. Nu börjar det bli så pass stenigt och rotigt att FS är att föredra. Spåret innehåller diverse berms och mindre drops men utan hinder efteråt. Detta spår fungerar väl på heldämpad cykel med 140mm fram och 130mm bak men går säkert även fint på en aggressiv hardtail. En rolig detalj är att första steniga svängen samt en sladd-sväng i slutet angränsar till sittliften och därmed kan beskådas på väg uppför.

Maggan – Stenigare och klurigare än Pipeline. Här finns även en brant där nybörjare kommer välja att gå nedför. Här finns även diverse ologiska spår där en stor stenbumling kan vänta efter ett oundvikligt drop. Ibland kommer de små droppen tätt vilket kan göra att ett träd helt plötsligt kan stå i vägen om man inte är försiktig. Maggan avslutas med ett drop som går att undvika.

Woodstock – Ganska bra namn på detta spår då det är stubbar och större stenbumlingar under större delar av spåret. Detta spår är ingen fröjd att köra med endast 140mm fram och ibland känns det mest som att man håller i sig för att inte flyga av.

Old – Som jag förstått det rätt är det äldsta spåret. Stenigt, skumpigt och tighta svängar sammanfattar detta spår.

SVART
Bredvid DH-spåret, en bit nedanför släpliften, kommer en av sommarens bästa nyheter för dig som gillar utmaningar! Tech Merchant är en svart led som kommer bjuda på tuffare terräng, tajta, tekniska kurvor och sedan avslutas med flowiga hopp.

DH-spåret, Drop zone och Lilla Kycklingen.

Sammanfattningsvis: Mycket olika leder att välja på med olika svårighetsgrad. Bästa parken om du bor i södra Sverige enligt mig.

Info/hitta hit:

Vallåsen Bikepark, Yllevad 154, 31298 Våxtorp, Sverige

e-Mail: info@vallasen.se
Telefon: 054 13 26 00

// Peter

Be first to comment